Vesti
Saopštenja

Šubarićeva najavila otvaranje nove škole i osudila novi incident u Suvom Dolu

Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić osudila je najnoviji incident u Suvom Dolu prilikom koga su nepoznati vandali obili vrata novog školskog objekta i navela da će Opština Gračanica "uskoro odgovoriti otvaranjem novoizgrađene škole".
Šubarićeva najavila otvaranje nove škole i osudila novi incident u Suvom Dolu
Predsednica Opštine Gračnaica prof. dr Ljiljana Šubarić (Foto arhiva Kim)

Dan nakon ispisivanja grafita OVК na zidovima četiri kuće, u Suvom Dolu dogodio se novi incident. Nepoznati počinioci su sinoć oko 20 časova obili vrata novog školskog objekta, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz njenog kabineta.

„Sve nas je još jednom uznemirio najnoviji događaj u Suvom Dolu i građani naše opštine s razlogom su zabrinuti za svoju bezbednost. Zato zahtevamo da se počinioci poslednjih događaja što pre pronaću i kazne“ navela je Ljiljana Šubarić.

„Od međunarodne zajednice i njenih predstavnika, kao i relevantnih institucija na Кosovu očekujemo da učine sve da se zaustave ovakvi incidenti i provokacije, posebno u mešovitim sredinama, kao i da pojačaju svoje prisustvo, kako bi se srpskom narodu omogućio bezbedan i miran život“, poručila je ona.

Šubarićeva je napomenula da je najnoviji vandalski čin na školskom objektu u Suvom Dolu, a koji je građen sredstvima Opštine Gračanica, nesumnjivo pritisak na srpski narod u tom mestu.

„Onima koji rade ovakve stvari poručujemo, da smo uprkos pritiscima opredeljeni opstanku i ostanku u svojim kućama i imanjima. Opština Gračanica će na poslednje provokacije i događaje u Suvom Dolu uskoro odgovoriti otvaranjem novoizgrađene škole, čime će našoj deci biti obezbeđeni uslovi kakve zaslužuju za školovanje i odrastanje“, zaključuje se u saopštenju predsednice opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić.Ostale vesti

Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022