Vesti
Saopštenja

Šubarić: Procene su da menjamo tri hektara kamenjara za 18 ari puta

"Zbog istinitog i objektivnog informisanja javnosti, ističem da su apsolutno netačna i proizvoljna tumačenja da je Opština Gračanica izvršila zamenu 17 hektara opštinskog zemljišta za 18 ari privatnog zemljišta. Procene stručnih službi su da to neće biti više od jedne šestine pomenute parcele - kamenjara", navela je u saopštenju za medije predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.
Šubarić: Procene su da menjamo tri hektara kamenjara za 18 ari puta
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić (Foto Kim)

"Odlukom Skupštine opštine Gračanica od 28. septembra, opština je dobila 18 ari zemljišta u kategoriji putne infrastrukture, na kom postoji važan strateški lokalni put u okviru stambene zone", navodi se u njenom saopštenju.

"Кao kompenzacija je vlasniku tog infrastrukturnog zemljišta ponuđen proporcionalni deo opšinskog zemljišta na obodu Gračanice, a nikako 17 hektara kako se to u medijima pogrešno navodi. Tek kada nadležne institucije - Ministarstvo lokalne samouprave, Ministarstvo poljoprivrede, a nakon svih Ministarstvo finansija, izvrše procenu vrednosti oba zemljišta, utvrdiće se koji deo od 17 hektara na obodu Gračanice će biti razmenjen, a procene stručnih službi su da to neće biti više od jedne šestine pomenute parcele - kamenjara", dodaje se.

 


PROČITAJTE JOŠ: Opština Gračanica razmenila zemlju sa privatnikom – dala skoro sto puta više"Pomenuto zemljište se kategoriše se kao zemljište treće kategorije i u realnosti predstavlja kamenjar bez struje, vode ili bilo kakve prateće infrastrukture i na njemu nije moguća nikakva gradnja naselja ili drugih objekata kojima bi se menjala etnička struktura Gračanice ili okolnih naselja kako pojedinci zlonamerno tvrde. Da na ovom delu zemljišta nije moguća nikakva gradnja svedoči i važeći Opštinski Razvojni plan 2014-2029, a pomenutoj opštinskoj parceli nije planiran nikakav vid gradnje", navedeno je.

Ljiljana Šubarić tvrdi da "opština dobija 18 ari upotrebljivog i strateški važnog infrastrukturnog zemljišta koje se koristi za put, za deo neupotrebljivog zemljišta (kamenjara) od oko 3 hektara na kom nije moguća nikakva gradnja".

Ona smatra "da ni na koji način nije ugrožen javni interes građana Gračanice".

"Naprotiv, on je sačuvan dobijanjem strateški važnog infrastrukturnog zemljišta – puta u stambenoj zoni", dodaje se.

 


PROČITAJTE JOŠ: GI Srpski opstanak i Zubin Potok: Hitno povlačenje odluke SO Gračanica"Oni kojima je politika ispred interesa građana, tako nešto niti žele niti mogu da vide i razumeju, a optužujući druge, polaze od sebe i svih zloupotreba koje su sami počinili", navedeno je u saopštenju.

"Istina je da se Opština Gračanica dugoročno i strateški bori da zaštiti interes srpskog naroda u Gračanici. Nažalost, površnim i netačnim tumačenjima došlo je do uznemirenja javnosti, a istina je ostala u drugom planu", zaključeno je.Ostale vesti

Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022
UNS: Pretnje Obućini zastrašujuće, policija i tužilaštvo hitno da reaguju
Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki "Dnevnika" na televiziji Nova S Jeleni Obućini.
  • 01.12.2022
Kosovska policija prihvata ostavke srpskih policajaca

Policija Kosova prihvatila je ostavke 80 službenika sa severa Kosova koji su ih prethodno podneli, saopšteno je medijima. Nastavlja se proces oko ostavki ostalih zaposlenih u kosovskoj policiji.

  • 01.12.2022
Petković: Nenad Rašić i Rada Trajković ne predstavljaju Srbe sa Kosova
Imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, Aljbin Кurti je brutalno prekršio sopstveni ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 01.12.2022