Vesti
Saopštenja

Štrpce: Uskoro stanovi za raseljene i socijalno ugrožene porodice

Završetak radova na pet novih zgrada za raseljena lica iz opštine Štrpce, smeštena u kolektivnim centrima, očekuje se u naredne tri nedelje, navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.
Štrpce: Uskoro stanovi za raseljene i socijalno ugrožene porodice
Stanovi za socijalno ugrožene i raseljene porodice u Štrpcu (Foto MZZP)

Završetak radova na pet novih zgrada sa ukuno 110 stanova biće realizovan u naredne tri nedelje, posle čega se očekuje tehnički prijem i opremanje stanova u celosti. Planirano je da 86 stanova budu dodeljeni raseljenim porodicama, dok će preostale 24 slobodne stambene jedinice biti dodeljene socijalno najugroženijim porodicama iz Štrpca, ističe se u saopštenju.

Naselje u kome su građeni stanovi za raseljene na teritoriji opštine Štrpce obišli su predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak, lokalne samouprave i Danskog saveta za izbeglice, kome je poverena realizacija ovog kompleksnog projekta.

„Raduje me što smo napravili zgrade po najvišim arhitektonskim standardima za one koji su morali da napuste svoje domove i koji već 20 godina žive u koliktivnim centrima u nehumanim uslovima. Očekujem da nakon mnogo odlaganja, do kraja godine konačno zatvorimo sve kolektivne centre u opštini Štrpce i istovremeno u drugim opštinama započnemo iste projekte“, poručio je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

Prva faza projekta pod nazivom ”Podrška trajnim rešenjima za stanovnike kolektivnih centara na Кosovu”, u sklopu kojeg su izgrađene zgrade u Štrpcu, finasiran je od strane Evropske unije i Ministarstva za zajednice i povratak. Očekuje se da se 169 korisnika iz pet kolektivnih centara u Štrpcu useli u svoje nove stanove do kraja ove godine.

"Osim zatvaranja kolektivnih centara u Štrpcu, do kraja godine je planirano i useljenje porodica u kompletno renovirane stanove kolektivnog centra `Bergen` u selu Ugljare u opštini Gračanica", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Petković sa Gajcbilerom o toku dijaloga BG i PR
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković  razgovarao je sa pomoćnikom državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske Simonom Gajcbilerom o toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 27.10.2020
Kancelarija za KiM: Organizovana kampanja zastrašivanja
„Upad maskiranih provalnika na imanje porodice Veljka Vuksanovića u Plemetini, peti je napad na Srbe i njihovu imovinu u opštini Obilić u protekla tri meseca, i sada je sasvim jasno da ne sme biti više nikakvog oklevanja u stvaranju uslova za normalan i bezbedan život Srba južno od Ibra”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 27.10.2020
Popović obišao radove na OŠ „Miladin Mitić“
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović obišao je radove na renoviranju i adaptaciji OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu. Prva od tri faze je završena, a direktor škole Ljubiša Karadžić ističe da je ovo najkvalitetnije ulaganje u poslednjih skoro šest godina.
  • 26.10.2020
Petković sa Bratuom o dijalogu i situaciji na Kosovu
„Neispunjavanje obaveze formiranja Zajednice srpskih opština velika je prepreka i izazov u procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 26.10.2020
Veliki broj kazni zbog nepoštovanja antikovid mera
Kosovska policija izrekla je u poslednja 24 sata 894 kazne zbog nepoštovanja zakona o borbi protiv koronavirusa.
  • 26.10.2020
OG: Obeležena godišnjica UN-a
Ozelenjavanjem prostora ispred sportske hale u Lapljem Selu predstavnici UN agencija na Кosovu zajedno sa predsednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem, simbolično su obeležili 75. godinu Ujedinjenih nacija.
  • 24.10.2020