Vesti
Saopštenja

Štrpce: Uskoro stanovi za raseljene i socijalno ugrožene porodice

Završetak radova na pet novih zgrada za raseljena lica iz opštine Štrpce, smeštena u kolektivnim centrima, očekuje se u naredne tri nedelje, navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.
Štrpce: Uskoro stanovi za raseljene i socijalno ugrožene porodice
Stanovi za socijalno ugrožene i raseljene porodice u Štrpcu (Foto MZZP)

Završetak radova na pet novih zgrada sa ukuno 110 stanova biće realizovan u naredne tri nedelje, posle čega se očekuje tehnički prijem i opremanje stanova u celosti. Planirano je da 86 stanova budu dodeljeni raseljenim porodicama, dok će preostale 24 slobodne stambene jedinice biti dodeljene socijalno najugroženijim porodicama iz Štrpca, ističe se u saopštenju.

Naselje u kome su građeni stanovi za raseljene na teritoriji opštine Štrpce obišli su predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak, lokalne samouprave i Danskog saveta za izbeglice, kome je poverena realizacija ovog kompleksnog projekta.

„Raduje me što smo napravili zgrade po najvišim arhitektonskim standardima za one koji su morali da napuste svoje domove i koji već 20 godina žive u koliktivnim centrima u nehumanim uslovima. Očekujem da nakon mnogo odlaganja, do kraja godine konačno zatvorimo sve kolektivne centre u opštini Štrpce i istovremeno u drugim opštinama započnemo iste projekte“, poručio je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

Prva faza projekta pod nazivom ”Podrška trajnim rešenjima za stanovnike kolektivnih centara na Кosovu”, u sklopu kojeg su izgrađene zgrade u Štrpcu, finasiran je od strane Evropske unije i Ministarstva za zajednice i povratak. Očekuje se da se 169 korisnika iz pet kolektivnih centara u Štrpcu useli u svoje nove stanove do kraja ove godine.

"Osim zatvaranja kolektivnih centara u Štrpcu, do kraja godine je planirano i useljenje porodica u kompletno renovirane stanove kolektivnog centra `Bergen` u selu Ugljare u opštini Gračanica", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021