Vesti
Saopštenja

"Stranke i inistitucije ne poštuju antikovid mere tokom kampanje"

Kosovski Ombudsman izražava zabrinutost zbog selektivne primene vladinih mera za sprečavanje pandemije kovida-19, tokom predizborne kampanje za opšte izbore na Kosovu.
Samopredeljenje u kampanji (Foto Tviter)

Od početka predizborne kampanje političke stranke ne poštuju mere sprečavanja širenja kovida-19, primećuje Ombudsman, ali i to da nadležne institucije koje su dužne da ih sprovode nisu reagovale.

"Ovo je dvostruki standard koji se ne može tolerisati i krši jednakost građana pred zakonom. Pored toga, Ombudsman izražava zabrinutost zbog ugrožavanja života građana zbog nepoštovanja mera".

Ombudsman ponavlja obavezu svih institucija i političkih stranaka da poštuju mere za sprečavanje pandemije, istovremeno pozivajući nadležne organe da preduzmu konkretne mere za poštovanje ovih mera od strane političkih stranaka.

Ombudsman na osnovu žalbi koje je primio od građana u vezi sa izbornim procesom, a koje se uglavnom odnose na verifikaciju prijava u inostranstvu, poteškoće u preuzimanju glasačkih listića sa veb stranice Centralne Izborne Komisije (CIK), neuključivanje građana u birački spisak, kao i neprihvatanje žalbi od strane Izbornog Panela za Žalbe i Predstavke (IPŽP) putem elektronske pošte.

Poseban zahtev birača u inostranstvu bila je mogućnost produženja roka za prijem glasačkih listića poslatih poštom.

Ombudsman pozvao je CIK da ih razmotri tako da niko ne bude lišen prava glasa.Ostale vesti

Eparhija podržava najavu Vučića o pomoći Srbima na Kosovu
Eparhija raško-prizrenska pozdravlja inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučiića o pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 27.02.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.
  • 26.02.2021
Održana vežba Kfora
Misija Kfor-a koju predvodi Nato sprovela je letačku obuku, u kojoj je učestvovalo šest helikoptera iz kontingenata Hrvatske, Švajcarske i Sjedinjenih Američkih Država, ističe se u saopštenju Kfora.
  • 25.02.2021
Kfor sutra održava rutinsku vežbu
Pripadnici Kfora će sutra, 25. februara širom Kosova održati rutinsku vežbu u kojoj će učestvovati više helikoptera, navodi se u saopštenju.
  • 24.02.2021
Računari za mlade žene iz RAE zajednice
UN Women i Britanska ambasada podelilu su laptopove mladim ženama i devojkama iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, kako bi im olakšali učenje putem intereneta.
  • 23.02.2021
Srpska lista i Kancelarija za KiM: Tuča nema veze sa politikom

Iako su prvobitno osudili prebijanje osamnaestogodišnjeg Nikole Rašića, predstavnici Srpske liste i Kancelarije za Kosovo i Metohiju ubrzo su izdali nova saopštenja u kojima navode da Nenad Rašić i Aljbin Kurti ovaj događaj pokušavaju da zloupotrebe u političke svrhe.

  • 23.02.2021