Vesti
Saopštenja

"Stranke i inistitucije ne poštuju antikovid mere tokom kampanje"

Kosovski Ombudsman izražava zabrinutost zbog selektivne primene vladinih mera za sprečavanje pandemije kovida-19, tokom predizborne kampanje za opšte izbore na Kosovu.
Samopredeljenje u kampanji (Foto Tviter)

Od početka predizborne kampanje političke stranke ne poštuju mere sprečavanja širenja kovida-19, primećuje Ombudsman, ali i to da nadležne institucije koje su dužne da ih sprovode nisu reagovale.

"Ovo je dvostruki standard koji se ne može tolerisati i krši jednakost građana pred zakonom. Pored toga, Ombudsman izražava zabrinutost zbog ugrožavanja života građana zbog nepoštovanja mera".

Ombudsman ponavlja obavezu svih institucija i političkih stranaka da poštuju mere za sprečavanje pandemije, istovremeno pozivajući nadležne organe da preduzmu konkretne mere za poštovanje ovih mera od strane političkih stranaka.

Ombudsman na osnovu žalbi koje je primio od građana u vezi sa izbornim procesom, a koje se uglavnom odnose na verifikaciju prijava u inostranstvu, poteškoće u preuzimanju glasačkih listića sa veb stranice Centralne Izborne Komisije (CIK), neuključivanje građana u birački spisak, kao i neprihvatanje žalbi od strane Izbornog Panela za Žalbe i Predstavke (IPŽP) putem elektronske pošte.

Poseban zahtev birača u inostranstvu bila je mogućnost produženja roka za prijem glasačkih listića poslatih poštom.

Ombudsman pozvao je CIK da ih razmotri tako da niko ne bude lišen prava glasa.Ostale vesti

Petković: Briselski dijalog talac nespremnosti Prištine
"Beograd neće odustati od insistiranja na neodložnom formiranju Zajednice srpskih opština sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima i već na prvom sledećem sastanku u Briselu, zahtevaće konkretne poteze u tom pravcu, što je jasno istakla i Evropska unija", ponovio je Petar Petković u razgovoru sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom.
  • 25.10.2021

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021