Vesti
Saopštenja

"Stop pritisku na UNS i slobodu novinarskog organizovanja"

Sutra se obeležava Međunarodni dan slobode štampe. Članovi Društva novinara Kosova i Metohije, odnosno UNS-a, okupiće se sutra ispred instalacije Missing u Gračanici kako bi obeležili ovaj dan.

Ilustracija (Foto arhiva Kim)

A u saopštenju koje su povodom obeležavanja ovog novinarskog praznika poslali članovi uprave UNS-a navodi se da će godinu za nama novinari pamtiti ne samo po zloupotrebi policijskih ovlašćenja, napadima, pritiscima i pretnjama vlasti i moćnika koji ugrožavaju slobodu medija, nego i po međusobnim sukobima medija koji predstavljaju novi vid ugrožavanja slobode novinarstva.

"Neistinite optužbe provladinih tabloida prema istraživačkom portalu ili bespogovorno i nekritičko služenje interesima vlasnika medija, bili oni provladini ili opozicioni, za posledicu imaju slabljenje i gubljenje uloge novinarstva u srpskom društvu. Vlasnici smatraju da su kupovinom medija stekli pravo da raspolažu i slobodom organizovanja novinara i radnika zaposlenih u njima. Osnovali su udruženja novinara na čijem su čelu kako bi obezbedili dominaciju u komisijama za projektno sufinansiranje u korist svojih medija", navodi se u saopštenju.

Sada, kada su ostvarili cilj da uz pomoć lokalnih vlasti zagospodare budžetima namenjenim projektnom sufinansiranju medijskog sadržaja, krenuli su da po komandi kolektivno učlanjuju čitave redakcije ne bi li trgovali uticajem i u UNS-u, najvećem i finansijski samostalnom udruženju novinara u Srbiji, upozoravaju članovi Uprave.

Članovi uprave pozivaju kolege novinare i medijske radnike da se suprotstave svakom pritisku na slobodno obavljanje novinarskog posla, ali i da ne pristanu da budu upotrebljeni za mešanje u slobodu izbora i organizovanja svojih kolega kao što to ovih dana, po komandi, pokušavaju da urade njihovi vlasnici kako bi uticali na izbornu volju članova UNS-a.

"Кupovinom medija nisu postali vlasnici ni našeg ni vašeg prava na slobodu mišljenja i organizovanja. Nisu kupili slobodu i samostalnost UNS-a. Naša sloboda i samostalnost nisu na prodaju. Ne dozvolite da vas upotrebe u obespravljivanju svojih kolega", navodi se u saopštenju članova Uprave Uns-a.

Potpisnici su:

Budimir Ničić, potpredsednik UNS-a i član Uprave

Slobodan Ćirić, član Uprave UNS

Olivera Milošević, član Uprave UNS

Jelena Petković, član Uprave UNS

Jovanka Stanojević, član Uprave UNS

Zorica Đoković, član Uprave UNS

Edib Honić, član Uprave UNS

Živojin Rakočević, član Uprave UNS

Novka Ilić, član Uprave UNS

Dragoljub Janojlić, član Uprave UNSOstale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021