Vesti
Saopštenja

"Stop pritisku na UNS i slobodu novinarskog organizovanja"

Sutra se obeležava Međunarodni dan slobode štampe. Članovi Društva novinara Kosova i Metohije, odnosno UNS-a, okupiće se sutra ispred instalacije Missing u Gračanici kako bi obeležili ovaj dan.

Ilustracija (Foto arhiva Kim)

A u saopštenju koje su povodom obeležavanja ovog novinarskog praznika poslali članovi uprave UNS-a navodi se da će godinu za nama novinari pamtiti ne samo po zloupotrebi policijskih ovlašćenja, napadima, pritiscima i pretnjama vlasti i moćnika koji ugrožavaju slobodu medija, nego i po međusobnim sukobima medija koji predstavljaju novi vid ugrožavanja slobode novinarstva.

"Neistinite optužbe provladinih tabloida prema istraživačkom portalu ili bespogovorno i nekritičko služenje interesima vlasnika medija, bili oni provladini ili opozicioni, za posledicu imaju slabljenje i gubljenje uloge novinarstva u srpskom društvu. Vlasnici smatraju da su kupovinom medija stekli pravo da raspolažu i slobodom organizovanja novinara i radnika zaposlenih u njima. Osnovali su udruženja novinara na čijem su čelu kako bi obezbedili dominaciju u komisijama za projektno sufinansiranje u korist svojih medija", navodi se u saopštenju.

Sada, kada su ostvarili cilj da uz pomoć lokalnih vlasti zagospodare budžetima namenjenim projektnom sufinansiranju medijskog sadržaja, krenuli su da po komandi kolektivno učlanjuju čitave redakcije ne bi li trgovali uticajem i u UNS-u, najvećem i finansijski samostalnom udruženju novinara u Srbiji, upozoravaju članovi Uprave.

Članovi uprave pozivaju kolege novinare i medijske radnike da se suprotstave svakom pritisku na slobodno obavljanje novinarskog posla, ali i da ne pristanu da budu upotrebljeni za mešanje u slobodu izbora i organizovanja svojih kolega kao što to ovih dana, po komandi, pokušavaju da urade njihovi vlasnici kako bi uticali na izbornu volju članova UNS-a.

"Кupovinom medija nisu postali vlasnici ni našeg ni vašeg prava na slobodu mišljenja i organizovanja. Nisu kupili slobodu i samostalnost UNS-a. Naša sloboda i samostalnost nisu na prodaju. Ne dozvolite da vas upotrebe u obespravljivanju svojih kolega", navodi se u saopštenju članova Uprave Uns-a.

Potpisnici su:

Budimir Ničić, potpredsednik UNS-a i član Uprave

Slobodan Ćirić, član Uprave UNS

Olivera Milošević, član Uprave UNS

Jelena Petković, član Uprave UNS

Jovanka Stanojević, član Uprave UNS

Zorica Đoković, član Uprave UNS

Edib Honić, član Uprave UNS

Živojin Rakočević, član Uprave UNS

Novka Ilić, član Uprave UNS

Dragoljub Janojlić, član Uprave UNSOstale vesti

Bolnici u Gračanici uručeni reagensi za laboratorijske analize obolelih od kovida
Međunarodna organizacija za migracije (IOM), preko Opštine Gračanica, dopremila je KBC-u Priština u Gračanici reagense za laboratorijsku dijagnostiku, odnosno obavljanja neophodnih analiza u praćenju obolelih od kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 11.05.2021

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog najnovijih u nizu napada na verske objekte Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

  • 11.05.2021
Euleks i Kfor u zajedničkoj vežbi kontrole mase i nemira

Specijalizovana policijska jedinica Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) održala je sa Taktičkim rezervnim bataljonom mađarskog kontingenta Kfor-a, zajedničku obuku o kontroli mase i nemira u kampu Novo Selo, saopšteno je iz Misije Euleks. 

  • 07.05.2021
Srpska lista protv hrvatske vojne baze na Kosovu
"Najstrože se protivimo najavi Hrvatske da se na Kosovu grade vojne baze čime se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu.
  • 06.05.2021
Majkl Davenport posetio Severnu Mitrovicu
Ambasador misije OEBS-a na Кosovu Majkl Davenport je tokom posete Severnoj Mitrovici razgovarao sa gradonačelnikom Milanom Radojevićem i zamenicom gradonačelnika Adrijanom Hodžić, o aktuelnoj situaciji sa pandemijom, izazovima po pitanju bezbednosti, uključujući najnovije incidente.
  • 05.05.2021
Kancelarija za KiM: Kamenovana kuća porodice Jaćović iz Kosovske Vitine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u ponedeljak uveče, kamenovana porodična kuća Aleksandra Jaćovića iz Kosovske Vitine, dok je noćas razbijeno staklo na automobilu đakona iz Orahovca.

  • 04.05.2021