Vesti
Saopštenja

Stoltenberg sa Hotijem o regionalnoj bezbednosti

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem u sedištu NATO-a u Briselu i razgovarao sa njim o trenutnom razvoju događaja na zapadnom Balkanu.
Stoltenberg sa Hotijem o regionalnoj bezbednosti
Avdulah Hoti i Jens Stoltenberg na sastanku u Briselu (Foto NATO)

"Generalni sekretar Stoltenberg pozdravio je najnoviju rundu razgovora Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, koji su održani u ponedeljak u Briselu, ističući da je dijalog jedini način za postizanje trajnog političkog rešenja na zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju medijima dostavljenom iz komande KFOR-a.

Stoltenberg i Hoti razgovarali su i o sporazumu postignutom u Vašingtonu o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

"Gospodin Stoltenberg je naglasio da je NATO čvrsto posvećen stabilnosti na zapadnom Balkanu kroz 3.500 pripadnika mirovnih snaga KFOR-a na Kosovu. Dodao je da mandat KFOR-a ostaje nepromenjen: da očuva sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999", dodaje se.

Govoreći o pandemiji kovida-19, generalni sekretar je pozdravio činjenicu da su NATO saveznici i partneri već pružili značajnu medicinsku podršku i pomoć institucijama na Kosovu i da KFOR takođe pruža direktnu podršku u raspodeli zaliha.

"Stoltenberg je dodao da NATO razmatra kako Alijansa može dalje podržati Kosovo u odgovoru na pandemiju kovida-19", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Petković: Kurti obmanjuje da postoje rokovi za normalizaciju
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković naveo je, povodom izjave premijera Kosova Aljbina Кurtija o unapred postavljenim rokovima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, da je krajnje vreme da "prestane da obmanjuje javnost i suoči se sa istinom i činjenicama koje jasno dokazuju da nema nikakvih zacrtanih i unapred postavljenih rokova za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine". 
  • 26.11.2022
Izbori za Skupštine opština Zvečan i Leposavić 25. decembra
Kosovska predsednica Vjosa Osmani odredila je 25. decembar kao datum za održavanje preveremenih izbora za Skupštinu opštine Zvečan i Leposavić́, saopšteno je iz Predsedništva Kosova. 
  • 25.11.2022
Petković: Deo srpske opozicije priželjkuje sukobe na Кosovu

"Beograd i njegovi predstavnici su, rešavajući najakutniji problem registarskih tablica, uspeli da spreče Aljbina Кurtija u realizaciji plana destabilizacije Кosova i Metohije, eskalaciju situacije na terenu i potencijalno tragične posledice", naveo je u saopštenju direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 24.11.2022
Zijade pozdravlja sporazum postignut u Briselu

Specijalna predstavnica generalnog sekretara i šefica UNMIK-a Karolin Zijade pozdravlja dogovor postignut u Briselu o merama za deeskalaciju tenzija, saopšteno je medijima.

  • 24.11.2022
Srpska lista: Građani će moći da produže važenje registracije
Srpska lista pozdravlja dogovor koji je postignut u Briselu, čime je potvrđeno da КM tablice ostaju u upotrebi, da ih niko neće oduzimati, niti će se pisati kazne građanima koji poseduju vozila sa КM tablicama, saopšteno je medijima iz ove političke partije.
  • 24.11.2022
Osmani sa političkim partijama o datumu izbora SO Zvečan i Leposavić
Predsednica Kosova Vjosa Osmani održala je konsultativni sastanak u vezi sa određivanjem datuma vanrednih izbora za Skupštinu opštine Zvečan i Leposavić́.
  • 23.11.2022