Vesti
Saopštenja

Stoltenberg sa Hotijem o regionalnoj bezbednosti

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem u sedištu NATO-a u Briselu i razgovarao sa njim o trenutnom razvoju događaja na zapadnom Balkanu.
Stoltenberg sa Hotijem o regionalnoj bezbednosti
Avdulah Hoti i Jens Stoltenberg na sastanku u Briselu (Foto NATO)

"Generalni sekretar Stoltenberg pozdravio je najnoviju rundu razgovora Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, koji su održani u ponedeljak u Briselu, ističući da je dijalog jedini način za postizanje trajnog političkog rešenja na zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju medijima dostavljenom iz komande KFOR-a.

Stoltenberg i Hoti razgovarali su i o sporazumu postignutom u Vašingtonu o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

"Gospodin Stoltenberg je naglasio da je NATO čvrsto posvećen stabilnosti na zapadnom Balkanu kroz 3.500 pripadnika mirovnih snaga KFOR-a na Kosovu. Dodao je da mandat KFOR-a ostaje nepromenjen: da očuva sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999", dodaje se.

Govoreći o pandemiji kovida-19, generalni sekretar je pozdravio činjenicu da su NATO saveznici i partneri već pružili značajnu medicinsku podršku i pomoć institucijama na Kosovu i da KFOR takođe pruža direktnu podršku u raspodeli zaliha.

"Stoltenberg je dodao da NATO razmatra kako Alijansa može dalje podržati Kosovo u odgovoru na pandemiju kovida-19", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Penzioneri u obavezi da se prijave u Penzijskim kancelarijama
Ministarstvo rada i socijalne zaštite Vlade Kosova poziva sve penzionere koji su bili dužni da se prijave Penzijskim kancelarijama u periodu od januara do kraja septembra, ali su zbog pandemije kovid-19 bili oslobođeni te obaveze, da se sada jave.
  • 01.10.2020
Đurić: EU da reaguje na zabranu dolaska Šarčevića
Predstavnici Prištine su odlukom da ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladenu Šarčeviću zabrane dolazak na Кosovo "po ko zna koji put na najgrublji i najbezočniji način prekršili niz sporazuma potpisanih u Briselu", kaže Marko Đurić koji ujedno i traži reakciju EU.
  • 01.10.2020
Od sutra prijava za međunarodnu vozačku dozvolu
Prijava za međunarodnu vozačku dozvolu počinje sutra, u četvrtak 1. oktobra, navodi se u saopštenju Agencije za civilnu registraciju Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.
  • 30.09.2020
Rakić sa ambasadorima Finske i Mađarske
Zamenik premijera Kosova i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se sa ambasadorkom Finske Piom Stjernval i novoimenovanim ambasadorom Mađarske Jožefom Benceom. Na sastancima je bilo reči o aktuelnim pitanjima i nastavku saradnje, saopšteno je iz MLS-a.
  • 30.09.2020
Đurić od Izraela očekuje poštovanje nacionalnih interesa Srbije
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i novoimenovani ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan razgovarali su danas o nedavno potpisanom vašingtonskom sporazumu koji predviđa otvaranje ambasade Srbije u Izraelu ali i priznavanje Kosova od strane te zemlje.
  • 30.09.2020
Pregovori Srba i Bošnjaka oko škole u Drajčicima
U nastojanju da se pronađe kompromisno rešenje i spreči rušenje škole u Drajčićima, stare 116 godina, zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak su organizovali sastanak predstavnika Srba i Bošnjaka iz prizrenskog kraja.
  • 30.09.2020