Vesti
Saopštenja

Stiže novac za opštine sa najboljim učinkom

Ministarstvo administracije lokalne samouprave (MALS) zajedno sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju (SDC), Švedskom i Norveškom je izdvojilo 4,9 miliona evra za opštine koje su imale najbolji učinak. Među njima je i Opština Gračanica kojoj će biti dodeljeno blizu 54 hiljade evra.
Stiže novac za opštine sa najboljim učinkom
Opština Gračanica (Foto arhiva Kim)

Grant je vredan 4,9 miliona, od kojih 2,5 izdvaja MALS, a 2,4 donatori. Cilj je, kako se navodi u zajedničkom saopštenju ministarstva i ambasada Švajcarske, Švedske i Norveške da se nagrade opštine u tri ključne oblasti: demokratsko upravljanje, opštinsko upravljanje i pružanje javnih usluga.

Ministarka Emilija Redžepi ocenila je da je ovaj grant instrument vlade da finansijski podrži opštine na osnovu zasluga.

“Ovaj sistem podstiče konkurenciju između opština i istovremeno omogućava građanima da drže odgovornim rukovodstvo opštine i rade na povećanju efikasnosti opštinskih usluga za građane.”

Ove godine se nagrađuju 23 opštine, a istovremeno se dodeljuje novčani dodatak za 3 opštine sa najboljim učinkom, navodi se u saopštenju.

Novac će dobiti opštine Peć, Junik, Lipljan, Glogovac, Kačanik, Gnjilane, Južna Mitrovica, Vučitrn, Đeneral Janković (Elez Han), Klina, Orahovac, Štimlje, Srbica, Đakovica, Suva Reka, Mališevo, Vitina, Gračanica, Klokot, Ranilug, Štrpce, Mamuša i Leposavić.

„Iako se svi suočavamo sa veoma teškim vremenom... i zdravstvenom situacijom na Kosovu, moramo zastati na trenutak i pomenuti dostignuća opština i veliki dosadašnji rad. MALS je spojio svoje podsticajne fondove sa šemom zasnovanom na učinku. Novi donatori, Švedska i Norveška, pridružili su se opštinskom grantu učinka, čineći ga većim i značajnijim”, kazao je ambasador Švajcarske na Kosovu, Jan Hubert Lebet.

“Lokalne samouprave su odgovorne za pružanje javnih usluga na osnovu potreba stanovnika. Lokalni organi u najboljem su položaju da se bave nejednakostima, bliže su građanima i razumeju njihove potrebe, navodi ambasadorka Švedske na Kosovu.

Ambasador Norvške na Kosovu Jens Erik Grondal je čestitao opštinama na dobrom učinku.

U saopštenju je navedeno da ovaj podsticaj doprinosi dobrom upravljanju na decentralizovanom nivou i potpuno je integrisan u kosovski sistem.

“To daje podsticaje opštinama da poboljšaju svoje procese upravljanja i na taj način pruže bolje usluge građanima”, navodi se u zajedničkom saopštenju.Ostale vesti

Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020
Jevtić sa komandantom Kfora o napadima na povratnike
Bezbednosna situacija na Кosovu i u povratničkim sredinama bila je tema sastanka ministra za povratak Dalibora Jevtića i komandanta Кfora, general-majora Mikelea Risija.
  • 28.05.2020
Novo Brdo: Izgradnja kuća za povratnike
U opštini Novo Brdo danas je počela izgradnja osam porodičnih kuća za povratnike.
  • 28.05.2020
Italija donirala opremu Kosovu za borbu protiv koronavirusa
Ambasador Italije Nikola Orlando danas je zajedno sa italijanskim pukovnikom Davidom Kolusijem uručio je pomoć koju je ova zemlja donirala Kosovu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pomoći su primili ministri za javno zdravlje Arben Vitia i unutrašnjih poslova Dželal Svečla.
  • 28.05.2020