Vesti
Saopštenja

Stiže novac za opštine sa najboljim učinkom

Ministarstvo administracije lokalne samouprave (MALS) zajedno sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju (SDC), Švedskom i Norveškom je izdvojilo 4,9 miliona evra za opštine koje su imale najbolji učinak. Među njima je i Opština Gračanica kojoj će biti dodeljeno blizu 54 hiljade evra.
Stiže novac za opštine sa najboljim učinkom
Opština Gračanica (Foto arhiva Kim)

Grant je vredan 4,9 miliona, od kojih 2,5 izdvaja MALS, a 2,4 donatori. Cilj je, kako se navodi u zajedničkom saopštenju ministarstva i ambasada Švajcarske, Švedske i Norveške da se nagrade opštine u tri ključne oblasti: demokratsko upravljanje, opštinsko upravljanje i pružanje javnih usluga.

Ministarka Emilija Redžepi ocenila je da je ovaj grant instrument vlade da finansijski podrži opštine na osnovu zasluga.

“Ovaj sistem podstiče konkurenciju između opština i istovremeno omogućava građanima da drže odgovornim rukovodstvo opštine i rade na povećanju efikasnosti opštinskih usluga za građane.”

Ove godine se nagrađuju 23 opštine, a istovremeno se dodeljuje novčani dodatak za 3 opštine sa najboljim učinkom, navodi se u saopštenju.

Novac će dobiti opštine Peć, Junik, Lipljan, Glogovac, Kačanik, Gnjilane, Južna Mitrovica, Vučitrn, Đeneral Janković (Elez Han), Klina, Orahovac, Štimlje, Srbica, Đakovica, Suva Reka, Mališevo, Vitina, Gračanica, Klokot, Ranilug, Štrpce, Mamuša i Leposavić.

„Iako se svi suočavamo sa veoma teškim vremenom... i zdravstvenom situacijom na Kosovu, moramo zastati na trenutak i pomenuti dostignuća opština i veliki dosadašnji rad. MALS je spojio svoje podsticajne fondove sa šemom zasnovanom na učinku. Novi donatori, Švedska i Norveška, pridružili su se opštinskom grantu učinka, čineći ga većim i značajnijim”, kazao je ambasador Švajcarske na Kosovu, Jan Hubert Lebet.

“Lokalne samouprave su odgovorne za pružanje javnih usluga na osnovu potreba stanovnika. Lokalni organi u najboljem su položaju da se bave nejednakostima, bliže su građanima i razumeju njihove potrebe, navodi ambasadorka Švedske na Kosovu.

Ambasador Norvške na Kosovu Jens Erik Grondal je čestitao opštinama na dobrom učinku.

U saopštenju je navedeno da ovaj podsticaj doprinosi dobrom upravljanju na decentralizovanom nivou i potpuno je integrisan u kosovski sistem.

“To daje podsticaje opštinama da poboljšaju svoje procese upravljanja i na taj način pruže bolje usluge građanima”, navodi se u zajedničkom saopštenju.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021