Vesti
Saopštenja

Stipendiranje školaraca iz RAE zajednice

Predstavnici Opštine Gračanica i organizacije Roma Veritas potpisali su danas memorandum o stipendiranju učenika srednjih stručnih škola romske, aškalijske i egipćanske zajednice sa teritorije opštine Gračanica.
Stipendiranje školaraca iz RAE zajednice
Sa potpisivanja memoranduma (Foto Opština Gračanica)

Kako je saopšteno, šestoro srednjoškolaca iz ovih zajednica ispunilo je kriterijume za dodelu stipendija od strane organizacije Roma Veritas. Opština Gračanica memorandumom se obavezala na pružanje tehničke pomoći projektu u smislu logističke podrške i praćenja rada stipendista i saradnje sa školama.

Memorandum su u ime opštine Gračanica potpisali predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, zamenik predsednika opštine Gračanica Saša Danić i direktorka opštinskog Odeljenja obrazovanja Brankica Nićić.

„Veliki je značaj i za opštinu Gračanica koja je ovim memorandumom i saradnjom sa Roma Veritasom pomogla onim porodicama koje nemaju uslova za finansiranje školovanja svoje dece. Verujem da ćemo i u narednom periodu nastaviti saradnju kao i do sada pomažući svim zajednicama na teritoriji opštine Gračanica“, kazao je Popović.

Prednost u dodeli stipendija imali su redovni učenici srednjih stručnih škola iz ovih zajednica, oni slabijeg socijalnog statusa kao i oni koji nisu korisnici stipendija kod drugih donatora i institucija.

Osim učenika predviđena je podrška privatnim preduzećima, firmama gde bi učenici izvodili praktičnu nastavu ali i matičnim školama i fakultetima gde učenici izvode nastavu i gde je moguće obavljati praksu.

U sklopu projekta razmatraće se i stipendiranje studenata iz ovih zajednica.

Na celoj teritoriji Кosova ukupno će preko organizacije Roma Veritas biti stipendirano 40 učenika romske, aškalijske i egipćanske zajednice.Ostale vesti

Petković sa britanskom ministarkom Vendi Morton o Kosovu
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa ministarkom u Vladi Velike Britanije za evropsko susedstvo i Ameriku, Vendi Morton sa kojom je razgovarao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, nastavku pregovora i Zajednici srpskih opština. 
  • 02.12.2020
Polomljeni prozori na kući povratnika u Klini
Povratnik Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline napadnut je pre nekoliko dana u svom dvorištu. Mlađa lica su 25. novembra Stašića gađala kamenicama i tom prilikom je polomljeno staklo na prozoru njegove kuće, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.  
  • 01.12.2020
Rakić i Sunjog o aktuelnim temama i saradnji
Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić razgovarao je danas sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom o aktuelnim temama i situaciji u vezi sa pandemijom kovida-19, saopšteno je iz MLS-a. 
  • 01.12.2020
Opština Gračanica od večeras u crvenoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova ističe da od večeras na snagu stupa nova kategorizacija opština vezana za kovid-19, prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica je od večeras u crvenoj zoni, navodi se u saopštenju.
  • 27.11.2020
OG: Još 11 osoba pozitivno na koronavirus
Prema podacima pristiglim u poslednja 24 časa, na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 11 novoobolelih lica od koronavirusa, saopšteno je iz opštinske Informativne službe.
  • 27.11.2020
Priština: Požar u delu Paviljona ”E”
U delu Paviljona ”E” koji se nalazi preko puta univerzitetske Biblioteke u Prištini, gde živi ukupno petnaest srpskih i albanskih porodica, oko ponoći izbio je požar, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.
  • 27.11.2020