Vesti
Saopštenja

Stipendiranje školaraca iz RAE zajednice

Predstavnici Opštine Gračanica i organizacije Roma Veritas potpisali su danas memorandum o stipendiranju učenika srednjih stručnih škola romske, aškalijske i egipćanske zajednice sa teritorije opštine Gračanica.
Stipendiranje školaraca iz RAE zajednice
Sa potpisivanja memoranduma (Foto Opština Gračanica)

Kako je saopšteno, šestoro srednjoškolaca iz ovih zajednica ispunilo je kriterijume za dodelu stipendija od strane organizacije Roma Veritas. Opština Gračanica memorandumom se obavezala na pružanje tehničke pomoći projektu u smislu logističke podrške i praćenja rada stipendista i saradnje sa školama.

Memorandum su u ime opštine Gračanica potpisali predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, zamenik predsednika opštine Gračanica Saša Danić i direktorka opštinskog Odeljenja obrazovanja Brankica Nićić.

„Veliki je značaj i za opštinu Gračanica koja je ovim memorandumom i saradnjom sa Roma Veritasom pomogla onim porodicama koje nemaju uslova za finansiranje školovanja svoje dece. Verujem da ćemo i u narednom periodu nastaviti saradnju kao i do sada pomažući svim zajednicama na teritoriji opštine Gračanica“, kazao je Popović.

Prednost u dodeli stipendija imali su redovni učenici srednjih stručnih škola iz ovih zajednica, oni slabijeg socijalnog statusa kao i oni koji nisu korisnici stipendija kod drugih donatora i institucija.

Osim učenika predviđena je podrška privatnim preduzećima, firmama gde bi učenici izvodili praktičnu nastavu ali i matičnim školama i fakultetima gde učenici izvode nastavu i gde je moguće obavljati praksu.

U sklopu projekta razmatraće se i stipendiranje studenata iz ovih zajednica.

Na celoj teritoriji Кosova ukupno će preko organizacije Roma Veritas biti stipendirano 40 učenika romske, aškalijske i egipćanske zajednice.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Položen kamen temeljac za kuću Pirića u Vrbovcu
Zahvaljujući sredstvima Кancelarije za Кosovo i Metohiju, danas je u Vrbovcu položen kamen temeljac za gradnju nove porodične kuće za porodicu Marka i Jelene Pirić koji godinama nakon raseljeništva žive kao podstanari, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 01.10.2022
Šubarić: Procene su da menjamo tri hektara kamenjara za 18 ari puta
"Zbog istinitog i objektivnog informisanja javnosti, ističem da su apsolutno netačna i proizvoljna tumačenja da je Opština Gračanica izvršila zamenu 17 hektara opštinskog zemljišta za 18 ari privatnog zemljišta. Procene stručnih službi su da to neće biti više od jedne šestine pomenute parcele - kamenjara", navela je u saopštenju za medije predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.
  • 29.09.2022
Grnčarska radionica za decu u Gračanici
Dom kulture „Gračanica“ organizuje grnčarsku radionicu „Vredne ruke“ i poziva decu uzrasta od sedam do 12 godina da se prijave za učešće. Broj učesnika je ograničen, navodi se u saopštenju.
  • 29.09.2022
EU nastavlja izgradnju zgrada za raseljene i ugrožene u Gračanici
Izgradnja dve nove stambene zgrade koje finansira EU za 34 porodice koje su više od 20 godina živele u kolektivnom centru Padalište u opštini Gračanica ušla je u drugu fazu, a preseljenje porodica se očekuje u septembru 2023. godine, saopšteno je iz kancelarije Evropske unije na Kosovu.
  • 29.09.2022
GI Srpski opstanak i Zubin Potok: Hitno povlačenje odluke SO Gračanica
GI Srpski opstanak i GI za Zubin Potok zahtevaju hitno povlačenje odluke Skupštine opštine Gračanica o razmeni 17 hektara zemljišta u Gračanici za 18 ari u Čaglavici.
  • 29.09.2022
Kosovo dobilo više od pet miliona od Evropske komisije
Evropska komisija uplatila je Kosovu 5,25 miliona evra kako bi pomogla u ublažavanju uticaja pandemije kovid-19 i brzog rasta cena energije i hrane.
  • 28.09.2022