Vesti
Saopštenja

Stipendiranje školaraca iz RAE zajednice

Predstavnici Opštine Gračanica i organizacije Roma Veritas potpisali su danas memorandum o stipendiranju učenika srednjih stručnih škola romske, aškalijske i egipćanske zajednice sa teritorije opštine Gračanica.
Stipendiranje školaraca iz RAE zajednice
Sa potpisivanja memoranduma (Foto Opština Gračanica)

Kako je saopšteno, šestoro srednjoškolaca iz ovih zajednica ispunilo je kriterijume za dodelu stipendija od strane organizacije Roma Veritas. Opština Gračanica memorandumom se obavezala na pružanje tehničke pomoći projektu u smislu logističke podrške i praćenja rada stipendista i saradnje sa školama.

Memorandum su u ime opštine Gračanica potpisali predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, zamenik predsednika opštine Gračanica Saša Danić i direktorka opštinskog Odeljenja obrazovanja Brankica Nićić.

„Veliki je značaj i za opštinu Gračanica koja je ovim memorandumom i saradnjom sa Roma Veritasom pomogla onim porodicama koje nemaju uslova za finansiranje školovanja svoje dece. Verujem da ćemo i u narednom periodu nastaviti saradnju kao i do sada pomažući svim zajednicama na teritoriji opštine Gračanica“, kazao je Popović.

Prednost u dodeli stipendija imali su redovni učenici srednjih stručnih škola iz ovih zajednica, oni slabijeg socijalnog statusa kao i oni koji nisu korisnici stipendija kod drugih donatora i institucija.

Osim učenika predviđena je podrška privatnim preduzećima, firmama gde bi učenici izvodili praktičnu nastavu ali i matičnim školama i fakultetima gde učenici izvode nastavu i gde je moguće obavljati praksu.

U sklopu projekta razmatraće se i stipendiranje studenata iz ovih zajednica.

Na celoj teritoriji Кosova ukupno će preko organizacije Roma Veritas biti stipendirano 40 učenika romske, aškalijske i egipćanske zajednice.Ostale vesti

Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021