Vesti
Saopštenja

Stipendiranje školaraca iz RAE zajednice

Predstavnici Opštine Gračanica i organizacije Roma Veritas potpisali su danas memorandum o stipendiranju učenika srednjih stručnih škola romske, aškalijske i egipćanske zajednice sa teritorije opštine Gračanica.
Stipendiranje školaraca iz RAE zajednice
Sa potpisivanja memoranduma (Foto Opština Gračanica)

Kako je saopšteno, šestoro srednjoškolaca iz ovih zajednica ispunilo je kriterijume za dodelu stipendija od strane organizacije Roma Veritas. Opština Gračanica memorandumom se obavezala na pružanje tehničke pomoći projektu u smislu logističke podrške i praćenja rada stipendista i saradnje sa školama.

Memorandum su u ime opštine Gračanica potpisali predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, zamenik predsednika opštine Gračanica Saša Danić i direktorka opštinskog Odeljenja obrazovanja Brankica Nićić.

„Veliki je značaj i za opštinu Gračanica koja je ovim memorandumom i saradnjom sa Roma Veritasom pomogla onim porodicama koje nemaju uslova za finansiranje školovanja svoje dece. Verujem da ćemo i u narednom periodu nastaviti saradnju kao i do sada pomažući svim zajednicama na teritoriji opštine Gračanica“, kazao je Popović.

Prednost u dodeli stipendija imali su redovni učenici srednjih stručnih škola iz ovih zajednica, oni slabijeg socijalnog statusa kao i oni koji nisu korisnici stipendija kod drugih donatora i institucija.

Osim učenika predviđena je podrška privatnim preduzećima, firmama gde bi učenici izvodili praktičnu nastavu ali i matičnim školama i fakultetima gde učenici izvode nastavu i gde je moguće obavljati praksu.

U sklopu projekta razmatraće se i stipendiranje studenata iz ovih zajednica.

Na celoj teritoriji Кosova ukupno će preko organizacije Roma Veritas biti stipendirano 40 učenika romske, aškalijske i egipćanske zajednice.



Ostale vesti

Bisljimi: Vlada posvećena jačanju saradnje sa MMF-om
"Vlada Kosova ostaje posvećena jačanju saradnje sa MMF-om i drugim međunarodnim institucijama za izgradnju kapaciteta i razvoj zemlje“, naveo je prvi potpredsednik vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi tokom sastanka sa delegacijom MMF-a, koju je predvodio Gabrijel Di Bela.
  • 03.10.2023
Mesec borbe protiv raka dojke: „Rano otkrivanje, spašava živote“
U Prištini je povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke pokrenuta kampanja pod nazivom "Rano otkrivanje, spašava živote". "U prvih devet meseci 2023. godine, 332 pacijenta su obolela od raka dojke", saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.
  • 02.10.2023
Izabrano najlepše dvorište u opštini Gračanica
Dvorište Vanje Perenić iz Dobrotina izabarano je za najlepše u opštini Gračanica, odlučila je komisija Turističke organizacije Gračanica.
  • 02.10.2023
UNS protestuje zbog suspenzije Tvrdišića
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog odluke Upravnog odbora Radio televizije Кosova (RTК) da suspenduje direktora RTК2 Željka Tvrdišića.
  • 01.10.2023
Kancelarija za KiM: Kosovska policija brutalno pretukla trojicu Srba
"Pripadnici specijalnog odreda kosovske policije Aljbina Кurtija danas su brutalno pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok, čime je nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Кosova", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 30.09.2023
Suspendovan direktor RTK2 Željko Tvrdišić
"Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija u kojem je ubijen kosovski policajac, preduzeo nekoliko važnih mera da ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove kuće. Direktor Tvrdišić je suspendovan na, za sada, 30 dana.
  • 30.09.2023