Vesti
Saopštenja

Šta podrazumeva odluka o zabrani kretanja?

Vlada Kosova je sinoć na zahtev Ministarstva zdravlja usvojila odluku o zabrani kretanja građanima i privatnim vozilima kao meru u sprečavanju širenja koronavirusa.
Šta podrazumeva odluka o zabrani kretanja?
Gračanica (Foto Kim)

RTV Kim je imala uvid u tu odluku čije vam detalje prenosimo:

1. Zabranjeno je kretanje građana i privatnih vozila od 24. marta 2020. između 10:00 i 16:00 časova i od 20:00 do 06:00, osim za medicinske potrebe, proizvodnju, snabdevanje i prodaju osnovnih proizvoda (hrane i lekova) za ljude i životinje (perad) i za usluge i ativnosti koje su u vezi sa upravljanjem pandemijom (suštinsko vladino i opštinsko upravljanje i osoblje iz ovih sektora: zdravstvo, bezbednost i javna uprava).

2. Dozvoljen je slobodan promet ekonomskim operaterima koji su klasifikovani kao najvažniji prema NACF šiframa kojima Ministarstvo ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industirje, preduzetništva i strateških investicija dozvoljava da deluju u ovom vanrednom periodu vezanom za pandemiju COVID 19, kao i slobodan transport robe/usluga da bi se osiguralo funkcionisanje lanca snabdevanja.

3. Kretanje na putu treba da vrše ne više od dve osobe zajedno i uvek držeći udaljenost od dva metra od ostalih.

4. Sastanci su zabranjeni u svim sredinama – privatnim i javnim, otvorenim i zatvorenim, osim kada je to neophodno za obavljanje radnih zadataka za sprečavanje i borbu protiv pandemije i na kojima je dozvoljeno rastojanje od dva metra od drugih. U slučaju smrti, sahrani mogu prisustvovati samo bliski članovi porodice pokojnika i lica koja obavljaju pogrebnu službu.

5. Insittucije Vlade Republike Kosovo dužne su da preduzmu neophodne radnje za sprovođenje ove odluke.

6. Odluka stupa na snagu danom potpisivanja.

Odluka je usvojena na „elektronskoj sednici“ Vlade Kosova a potpisao ju je premijer Kosova Aljbin Kurti.Ostale vesti

Dezinfikovane ulice u Dobrotinu
Po naredbi Кriznog štaba Opštine Gračanica danas je izvršena dezinfekcija svih ulica u Dobrotinu, navodi se u saopštenju.
  • 29.03.2020
Odluke Vlade ostaju na snazi do 6. aprila
Na osnovu predloga Ministarstva zdravlja odlučeno je da mera za proglašenje hitne situacije za javno zdravlje, kao i odluka za zabranu kretanja građana i privatnih vozila od 17:00 do 06:00 sati ostaje na snazi do 6. aprila, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.
  • 29.03.2020
Gračanica: Nastavljena dezinfekcija javnih mesta
Radnici javnih službi Opštine Gračanica od jutros dezinfikuju površine ispred javnih objekata koje posećuje veći broj ljudi, saopštila je informativna služba Opštine Gračanica.
  • 28.03.2020
Kosovska vlada pozdravila izjavu američkih zvaničnika

Kosovska vlada u ostavci pozdravila je zajedničku izjavu američkih zvaničnika, Ričarda Grenela, Metjua Palmera i Filipa Kosneta da će SAD i dalje biti uz narod Kosova i podržavati posvećenost zdravstvenih ustanova da prevaziđu situaciju sa koronavirusom. U saopštenju Vlade takođe se navodi da "Tačijevi i Vučićevi pozivi na razgraničenje i dalje ostaju pretnja".

  • 27.03.2020
Tači i Kosnet o koronavirusu i formiranju nove vlade
Predsednik Kosova Hašim Tači razgovarao je sa ambasadorom SAD-a na Kosovu Filipom Kosnetom o epidemiji koronavirusa, i o formiranju nove vlade, navodi se u saopštenju.
  • 27.03.2020
Dezinfekcija javnih površina u Gračanici
Po nalogu Kriznog štaba Opštine Gračanica, a u cilju sprečavanja i širenja korona virusa u Gračanici je izvršena dezinfekcija javnih površina. 
  • 27.03.2020