Vesti
Saopštenja

Šta podrazumeva odluka o zabrani kretanja?

Vlada Kosova je sinoć na zahtev Ministarstva zdravlja usvojila odluku o zabrani kretanja građanima i privatnim vozilima kao meru u sprečavanju širenja koronavirusa.
Šta podrazumeva odluka o zabrani kretanja?
Gračanica (Foto Kim)

RTV Kim je imala uvid u tu odluku čije vam detalje prenosimo:

1. Zabranjeno je kretanje građana i privatnih vozila od 24. marta 2020. između 10:00 i 16:00 časova i od 20:00 do 06:00, osim za medicinske potrebe, proizvodnju, snabdevanje i prodaju osnovnih proizvoda (hrane i lekova) za ljude i životinje (perad) i za usluge i ativnosti koje su u vezi sa upravljanjem pandemijom (suštinsko vladino i opštinsko upravljanje i osoblje iz ovih sektora: zdravstvo, bezbednost i javna uprava).

2. Dozvoljen je slobodan promet ekonomskim operaterima koji su klasifikovani kao najvažniji prema NACF šiframa kojima Ministarstvo ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industirje, preduzetništva i strateških investicija dozvoljava da deluju u ovom vanrednom periodu vezanom za pandemiju COVID 19, kao i slobodan transport robe/usluga da bi se osiguralo funkcionisanje lanca snabdevanja.

3. Kretanje na putu treba da vrše ne više od dve osobe zajedno i uvek držeći udaljenost od dva metra od ostalih.

4. Sastanci su zabranjeni u svim sredinama – privatnim i javnim, otvorenim i zatvorenim, osim kada je to neophodno za obavljanje radnih zadataka za sprečavanje i borbu protiv pandemije i na kojima je dozvoljeno rastojanje od dva metra od drugih. U slučaju smrti, sahrani mogu prisustvovati samo bliski članovi porodice pokojnika i lica koja obavljaju pogrebnu službu.

5. Insittucije Vlade Republike Kosovo dužne su da preduzmu neophodne radnje za sprovođenje ove odluke.

6. Odluka stupa na snagu danom potpisivanja.

Odluka je usvojena na „elektronskoj sednici“ Vlade Kosova a potpisao ju je premijer Kosova Aljbin Kurti.Ostale vesti

Policija Kosova: Situacija krhka, ali mirna
Protesti u tri opštine na severu Kosova, u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu se nastavljaju i danas u blizini opštinskih objekata, a situacija se trenutno smatra krhkom ali mirnom, saopštila je Policija Kosova.
  • 30.05.2023
Zijade: Uznemirena sam nasiljem na severu Kosova
Specijalna predstavnica generalnog sekretara i šefica UNMIK-a Karolin Zijade najoštrije osuđuje radnje koje su danas u opštini Zvečan dovele do teških povreda pripadnika Kfora, ali i civila. 
  • 29.05.2023
KFOR: Oko 25 ranjenih vojnika tokom obuzdavanja demonstranata u Zvečanu
Oko 25 ranjenih iz multinacionalnog kontingenta tokom obuzdavanja demonstranata koji su protestovali u opštini Zvečan, saopštili su iz ove misije.
  • 29.05.2023
UNS i DNКiM: Da prestane diskriminacija srpskih novinara na Кosovu

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje zabranu ulaska u zgradu Opštine Zvečan novinarima srpskih redakcija u trenutku kada su pripadnici kosovske policije pozvali novinare medija na albanskom jeziku da zbog bezbednosti uđu u opštinski objekat.

  • 29.05.2023
KFOR: Obe strane da se uzdrže od radnji koje podstiču tenzije

Misija KFOR-a predvođena NATO-om jutros je povećala svoje prisustvo u četiri opštine na severu Kosova, nakon najnovijih dešavanja u toj oblasti, saopšteno je iz ove misije.

  • 29.05.2023
Jablanović i Ignjatović sa Fon Kramon: Jednostrane akcije Prištine štetne za mir i dijalog

Predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović i sekretar ove stranke Andrija Ignjatović sastali su se sa specijalnom izvestiteljkom Evropskog parlamenta za Kosovo Violom Fon Kramon, tema razgovora, kako je saopšteno iz ove partije, bilo je "nasilje Aljbina Kurtija nad Srbima i nasilno zauzimanje zgrada lokalnih opština na severu Kosova".

  • 28.05.2023