Vesti
Saopštenja

SSP između Kosova i EU stupio na snagu

Danas je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i Evropske unije.

SSP između Kosova i EU stupio na snagu
Ilustracija (Foto balkaneu.com)

Kako je saopšteno iz Kancelarije EU na Kosovu „SSP predstavlja osnov ugovornog odnosa koji podrazumeva međusobna prava i obaveze i pokriva širok spektar sektora. Takođe će podržati sprovođenje reformi i pružiće priliku Kosovu da se približi Evropi“.

"Ovaj sporazum otvara novu fazu odnosa EU i Kosova i predstavlja važan doprinos miru, stabilnosti i prosperitetu Kosova i regiona kao takvog. Radujem se implementaciji SSP", izjavila je Federika Mogerini.

Evropski komesar za susednu politiku i proširenje Johanes Han je kazao da je SSP prekretnica u odnosima EU i Kosova.

„Kosovu će pomoći na putu reformi i stvoriće mogućnosti trgovine i ulaganja. Veoma se radujem narednoj poseti Prištini kako bismo obeležili ovaj važan momenat i kako bismo objasnili prednosti koje mogu biti ostvarene u smislu rasta i zapošljavanja kosovskih preduzeća, investitora i opšte javnosti’’, kazao je Han.

Kako je saopšteno iz Kancelarije EU na Kosovu SSP se fokusira na poštovanje ključnih demokratskih principa i ključnih elemenata koji su u srži jedinstvenog tržišta EU.

„SSP će uspostaviti oblast koja dozvoljava slobodnu trgovinu i primenu evropskih standarda u drugim oblastima poput konkurentnosti, državne pomoći i intelektualne svojine. Druge odredbe pokrivaju politički dijalog, saradnju u velikom broju sektora, počevši od obrazovanja i zapošljavanja do energetike, zaštite životne sredine i pravosuđa i unutrašnjih poslova“.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživaju su 27 oktobra prošle godine potpisali Federika Mogerini, Johanes Han, Isa Mustafa i Bekim Čolaku, podsećaju iz Kancelarije EU na Kosovu.

„Evropska unija će nastaviti da podržava napredak Kosova na svom evropskom putu kroz proces stabilizacije i pridruživanja, politiku koju je izradila EU kako bi se pospešila saradnja sa zemljama zapadnog Balkana, kao i regionalna saradnja. Sporazumi o stabilizaciji i pridruživanju su ključna komponenta ovog procesa. U cilju pružanja podrške neophodnim neophodnim reformama, EU daje pretpristupnu pomoć zemljama zapadnog Balkana i Turskoj u visini od otprilike 11,7 milijardi evra u periodu 2014-2020, od čega je 645,5 miliona evra odvojeno za Kosovo“.Ostale vesti

“Maske su obavezne u svim aktivnostima izvan domova”
Mnistar zdravlja Armend Zemaj potpisao je odluku o opštim merama zaštite od koronavirusa. U odlici se navodi “da su građani Kosova obavezni da nose maske tokom svih aktivnosti izvan svojih domova, kao i da je obavezna fizička udaljenost”.
  • 27.09.2020
Danas se obeležava Evropski dan jezika. Iz Kancelarije poverenika za jezike koja funkcioniše pri kabinetu premijera Kosova ističu da je upravo situacija izazvana pandemijom koronavirusa pokazala "koliko neke insitucije nisu bile spremne da sprovedu Zakon i istovremeno i pravovremeno svim zajednicama pruže neophodne informacije".
  • 26.09.2020
Saljih Mustafa pred sudom u Hagu u ponedeljak
Prvo pristupanje sudu Saljiha Mustafe u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu održaće se u ponedeljak, 28. septembra u 15 časova.
  • 26.09.2020
GI SDP: Neko želi da se ovaj slučaj zataška
Iz Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" reagovali su saopštenjem na jučerašnju odluku Apelacionog suda u Prištini da predmet vrati na početak istrage, jer su kako navode, očekivali da će kosovske institucije pronaći i procesuirati počinioce, te da neko ovom odlukom "želi da se ovaj slučaj odugovlači".
  • 26.09.2020
Tači: Ne postoji razlog za spektakularne akcije
Kosovski predsednik Hašim Tači istakao je da je "`curenje` dokumenata ugrozilo legitimitet suda u očima građan" i oštetilo sliku Kosova. On je ocenio "da ne postoji nijedan razlog za spektakularnim ekspedicijama ili akcijama".
  • 25.09.2020

Kejleb Mek Keri savetnik izvršnog direktora američke Međunarodne korporcije za finansiranje razvoja Adama Belera, posetio je Kosovo 24. i 25. septembra gde se sastao sa visokim vladinim zvaničnicima i poslovnim liderima kako bi se istražili načini za mobilizaciju investicija privatnog sektora za unapređenje ekonomskog rasta i stabilnosti, saopšteno je iz američke ambasade.

  • 25.09.2020