Vesti
Saopštenja

Srpskoj 9 od 10 zagarantovanih poslaničkih mesta

Srpska lista je na vanrednim parlamentarnim izborima osvojila 44. 578 glasova birača, odnosno 6,12%. Na osnovu ovih rezultata Srpskoj će u narednom sazivu kosovskog parlamenta pripasti 9 od 10 poslaničkih mesta koja su zagarantovana za predstavnike Srba.
Srpskoj 9 od 10 zagarantovanih poslaničkih mesta
Poslanici srpske iz prethodnog skupštinskog saziva (Foto arhiva Kim)

Kako je saopšteno iz ove političke partije, poslanici koji će u narednom sazivu kosovskog parlamenta predstavljati interese srpskog naroda su: Slavko Simić, Miljana Nikolić, Zoran Mojsilović, Igor Simić, Verica Ćeranić, Saša Milosavljević, Jasmina Živković, Jelana Bontić i Srđan Mitrović.

U saopštenju Srpske liste se navodi da će ovaj izbori proces Srbi na Kosovu i Metohiji pamtiti po tome što je "svim licima, koja su uslovno glasala na severu Kosova sa važećim dokumentom, uskraćeno pravo glasa".

“Sve ove glasove Centar za prebrojavanje i rezultate je odbio kao nevažeće, što je uticalo i na konačan zbir rezultata Srpske liste, ali i samih kandidata koji su bili na listi. Zbog bitne povrede odredbi Zakona o opštim izborima Srpska lista se povodom ovog slučaja žalila Vrhovnom sudu, ali očugledno da najviše pravne instance na Kosovu još uvek nisu profesionalne i objektivne kada su u pitanju žalbe i zahtevi srpskog naroda, već su isključivo pod ingirencijom politike”, navodi se u saopštenju Srpske liste.Ostale vesti

Osmani u Pragu tražila podršku za integraciju u EU
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na početku Samitu Evropske političke zajednice u Pragu naglasila stratešku orijentaciju Kosova prema evroatlantskim integracijama, kao najboljoj garanciji za mir i sigurnist.
  • 06.10.2022
Osmani u Pragu na prvom samitu Evropske političke zajednice
"Na poziv predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i premijera Češke Petra Fiale, predsednica Vjosa Osmani otputovala je u Prag gde će predstavljati Kosovo na prvom samitu Evropske političke zajednice", saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 05.10.2022
Kancelarija za KiM: Opljačkana kuća povratnika iz Osojana
"U Osojanu je obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića dok se nalazio na pregledima kod doktora u centralnoj Srbiji. On je danas, po povratku zatekao razvaljena ulazna vrata i premetačinu po kući iz koje su mu nestali brojni kućni aparati", saopšteno je iz Kancelarije za KiM.
  • 05.10.2022
Tribina o goranskom jeziku
U petak 7. oktobra u Domu kulture "Gračanica" održaće se tribina pod nazivom „Jezik izolovanih sredina goranske zajednice (odstupanja od standarda, uticaj albanskog i strah od upotrebe maternjeg jezika)“.
  • 05.10.2022
’’Venčeva škola folklora’’ u Gračanici i Lapljem Selu

Ansambl "Venac", nakon dve godine pauze usled pandemije kovida-19, ovog meseca je ponovo obnovio svoj rad sa decom kroz edukativni projekat "Venčeva škola folklora".

  • 05.10.2022
Klokot: Na pravoslavnom groblju polomljen spomenik

Na srpskom pravoslavnom groblju u Klokotu polomljen je spomenik pokojnom Milanu Nisiću. Oskrnavljeni spomenik su zatekli sinovi, koji su slučaj prijavili policiji, saopšteno je iz Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  • 04.10.2022