Vesti
Saopštenja

“Srpski zid plača” sutra u crnom

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji sutra će crnim platnom prekriti zid plača u Beogradu.
“Srpski zid plača” sutra u crnom
Srpski zid plača u Beogradu (Foto in4s.net)

Kako se navodi u saopštenju, zid plača sa slikama ubijenih i nestalih u ratu na Kosovu, a koji se nalazi ispred Skupštine Srbije, biće sutra u 12 sati i 44 minuta prekriven crnim platnom.

Razlog za ovakvu akciju je protest protiv oslobađajuće presude francuskog suda u slučaju Ramuša Haradinaja.

“Naše žrtve su takvom odlukom ponovo ubijene, porodice žrtava još jednom u crno zavijene, sva borba za istinu i pravdu zgažena”, saopšteno je.

Ovo udruženje takođe traži i ravnopravan tretman države, kakav imaju i “Žene u crnom” koje su, dodaje se, tokom obeležavanja 11. jula „Dana sećanja na genocid u Srebrenici“ dobile maksimalno policijsko obezbeđenje i blokadu ulica .

“Zarad svega toga, kao dostojni nosioc naših žrtava kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji kao i žrtava NATO bombardovanja, tražimo da država Srbija ima isti pristup kada je u pitanju zaštita, bezbednost i održivost ‘Srpskog zida plača’”.Ostale vesti

Pesničko veče mladih u četvrtak u CEC-u
U okviru projekta „Mladi pesnici Kosova – kulturno nasleđe u stvaranju“, NVO Centar za afirmativne društvene akcije organizuje pesničko veče i promociju istoimene edicije. 
  • 30.01.2023
KP ponovo poziva manjinske zajednice da se prijave na konkurs

Kosovska policija uputila je još jedan pozivi članovima manjinskih zajednica da se prijave na konkurs i postanu deo te službe.

  • 29.01.2023
Dodeljena oprema Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023
Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“

Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka. Svečano otvaranje je u ponedeljak 30. januara 2023. godine od 19 časova u Galeriji Doma kulture.

  • 27.01.2023