Vesti
Saopštenja

“Srpski narod na KiM se ne može voleti samo pred izbore”

Posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost “nije ponuđena nada Srbima na Kosovu i Metohiji, kao ni strategija ni planovi srpskih vlasti“, navodi se u reagovanju Narodne stranke povodom neorganizovanja glasanja na srpskim predsedničkim i parlamentarnim izborima i na Kosovu.
“Srpski narod na KiM se ne može voleti samo pred izbore”
Tokom nedavne posete predstavnika Narodne stranke Vuka Jeremića Gračanici (Foto Kim)

“Niko više ne zna šta će učiniti Beograd po pitanju prava Srba na Кosovu i Metohiji. Znamo da nam predstavnici vlasti iz Prištine ništa nisu ni dali, znamo i da nam ništa neće dati, znamo i da su nas čak naterali da i svoje registarske tablice moramo prelepljivati, znamo da nam čak neće dozvoliti ni da glasamo na izborima u aprilu”, ističe se u saopštenju ove partije.

Osvrnuvši se na napuštanje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost od strane predsednika Aleksandra Vučića i razgovora sa predstavnicima zemalja Kvinte, Narodna stranka navodi da “izgleda da Vučić trpi veći pritisak od obespravljenog naroda sa КiM, od ugnjetavanih, mučenih i ubijanih Srba sa КiM, koji su čak poslali svoje predstavnike u Beograd ne bi li saznali bilo šta”.

“Ova vlast je rešila da stavi tačku na sudbinu srpskog naroda i da se oprosti od bilo kakvih ozbiljnih težnji u zaštiti srpskih interesa na Кosovu i Metohiji”, dodaje se u saopštenju koje potpisuje Žarko Ristić, poverenik Izvršnog odbora ove partije na Kosovu.

Ističe se da se “srpski narod na Кosovu i Metohiji ne može voleti samo pred izbore, ne može da se voli samo zbog malo nacionalnog folklora ili manastira, srpski narod na Кosovu i Metohiji mora da se voli delima”, ističe se u poruci dostavljenoj medijima, te da vlast u Srbiji Srbima na Kosovu šalje “poruke sluđenosti i neopredeljenosti”.Ostale vesti

’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022