Vesti
Saopštenja

Srpski nacionalni forum: Izađi i glasaj ’ne’

Srpski nacionalni forum (SNF) je uputio apel svim Srbima sa Кosova i Metohije, kojima će glasanje biti onemogućeno, da zamole svoje raseljene rođake po centralnoj i severnoj Srbiji, da sutra, 16. januara masovno izađu na referendum i zaokruže "ne". Iz ove organizacije na to pozivaju i sve ostale građane Republike Srbije.
Srpski nacionalni forum: Izađi i glasaj ’ne’
Članovi SNF-a na sastanku u Gračanici (Foto arhiva Kim)

"U Republici Srbiji će se sutra, 16. januara 2022. održati se po mnogo čemu kontroverzni referendum, sa višesmislenim pitanjem: ’Da li te za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?’, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz ove organizacije.

"Navodni razlog ishitreno organizovanog referenduma je potreba da se uvede nezavisnost sudstva. U referendumskom pitanju se ne pominje nikakvo sudstvo, već se traži blanko podrška odnosno ’potvrđivanje akta o promeni Ustava’, a što bi moglo da dovede i do drugih promena Ustava, uključujući i njegovu preambulu", smatraju članovi SNF-a.

"Referendum je nelegitiman iz dva razloga: što ga raspisuje jednostranački parlament po nalogu predsednika jedne političke stranke, i zato što se za uspeh referenduma ne traži glas apslolutne većine. On je i nelegalan, jer suprotno Ustavu nije raspisan na teritoriji cele države, već Srbe sa КiM tretira kao dijasporu", stoji u saopštenju.

"Međutim, s obzirom na postojeću konstelaciju unutrašnje i spoljnopolitičkih odnosa, nema nikakve sumnje da će referendum proizvesti pravno dejstvo sa nesagledivim štetnim posledicama po Republiku Srbiju, a po položaj Srba na КiM naročito", poručuju iz ove organizacije.

"Iz tih razloga, kao jedino sredstvo borbe nameće se masovni izlazak na referendum i glasanje ’ne’, glasanje protiv avanturističkog pokušaja menjanja državnog ustrojstva sa nesagledivim posledicama" zaključuje se u saopštenju SNF-a.Ostale vesti

Petković: Predstojeći izbori test za međunarodnu zajednicu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je poručio da će nastojanje premijera Kosova Aljbina Кurtija da na KiM i u potpunosti zabrani održavanje predstojećih parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila i time Srbima ukine osnovna ljudska i građanska prava, dovesti do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
  • 24.01.2022
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić uputio je dopis ministru za zaštitu životne sredine Ljiburnu Aljiu i direktoru Nacionalnog parka „Šar planina“ Bajramu Kafedžoliju sa zahtevom da se ukine naplata ulaska automobila lokalnom stanovništvu u delu Nacionalnog parka na Brezovici jer je to bila praksa svih ranijih godina.
  • 24.01.2022
Usvojen budžet RTK za ovu godinu
Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je na današnjoj sednici usvojio projekciju budžeta za 2022. godinu u iznosu od preko 10,5 miliona evra.
  • 22.01.2022
Francuska i Nemačka pozivaju Kosovo i Srbiju na dijalog
Na dan kada je pre 59 godina uspostavljeno francusko-nemačko primirje i potpisan Jelisejski ugovor nakon što su zemlje tri puta ratovale, Nemačka i Francuska poručuju da status kvo za  Kosovo i Srbiju nije dobar. 
  • 21.01.2022
Upravni obor RTK razrešio generalnog direktora

Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je na jučerašnjoj sednici jednoglasno, sa devet glasova, razrešio dužnosti dosadašnjeg generalnog direktora Gadnjima Kastratija. Odbor RTK je na istoj sednici za v.d. generalnog direktora imenovao Škumbina Ahmetdžekaja, dugogodišnjeg urednika u tom mediju.

 

  • 20.01.2022
Karolina Zijadeh preuzima mesto šefice UNMIK-a
Karolina Zijadeh iz Libana će kao nova specijalna predstavnica generalnog sekretara (SPGS) na Kosovu i šefica Misije privremene administracije Ujedinjenih nacija (UNMIK) zameniti Zahira Tanina, najavljeno je iz ove međunarodne misije na Kosovu.
  • 19.01.2022