Vesti
Saopštenja

Srpski ministr i poslanici: Važno da se ne donose jednostrane odluke

Bezbednost Srba i ostalih nevećinskih naroda, sigurnost od islamskog radikalizma i neophodnost pune prisutnosti KFOR-a na Kosovu bile su teme današnjeg susreta srpskih ministara u vladi Kosova i poslanika Srpske liste sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotmeler.
Srpski ministr i poslanici: Važno da se ne donose jednostrane odluke
Predstavnici Srpske liste za zamenicom generalnog sekretara NATO-a (Foto Mzzp)

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić podvukao je da je neophodno prisustvo KFOR-a na Kosovu jer su ove međunarodne snage „garant mira, stabilnosti i aktivnog delovanja i podrška u procesu izgradnje stabilnog, demokratskog, multietničkog sistema“.

Na sastanku kojem su prisustvovali i ministar administracije Ivan Teodosijević i zamenik ministra policije Milan Radojević ali poslanici Srpske liste u Skupštini Kosova iznet je stav o formiranju vojske Kosova.

“Srpska lista ne zatvara vrata za razgovor na bilo koju temu ako se uvaže stavovi i potrebe Srba na Kosovu. Važno je, kako je rečeno, da se ne donose jednostrane odluke oko bilo koje teme. Posebno je naglašeno važnost nastavka dijaloga između Beograda i Prištine jer dijalog nema alternative”, navodi se u saopštenju posle sastanka.

Rouz Gotmeler je, kako je saopšteno, istakla da se zalaže i da će se i dalje zalagati da KFOR obezbedi sigurno okruženje za sve narode na Kosovu.

Na sastanku je rečeno da je Vlada Kosova u saradnji sa KFOR-om, spremna da na pravi i adekvatan način odgovori na sve bezbednosne izazove kako bi obezbedila mir i stabilnost jer su mir i stabilnost osnovni činioci daljeg napretka kosovskog društva.Ostale vesti

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je oružani napad na povratničku porodicu Кostić u Vidanju kod Кline potvrda da na Кosovu i dalje "postoje snage koje bi silom da menjaju etničku sliku na terenu".
  • 04.08.2020
Nova pošiljka pomoći Kosovu od EU
U okviru pomoći koji Kosovu daje EU u borbi protiv kovida-19, danas je dodeljeno 30 respiratora za intenzivnu negu, 200 pulsnih oksimetara i 20 elektrokardiografa.
  • 04.08.2020
Fondacija “Delije” iz Beograda, tokom jula, realizovala je niz akcija pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 04.08.2020
Hoti posetio zdravstvene radnike i čestitao im Bajram
Premijer Кosova, Avdulah Hoti, posetio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje Кosova i Кliniku za zarazne bolesti da bi se detaljno informisao o upravljanju pandemijom kovid-19.
  • 31.07.2020
KFOR podržao sklonište za žrtve nasilja u Uroševcu
Šest vojnika KFOR-a dostavilo je pakete sa ženskim higijenskim proizvodima, ćebad, grickalice i odeću Centru za Zaštitu Žena i Dece u Uroševcu, navodi se u saopštenju KFOR-a.
  • 30.07.2020
Posle deset godina očišćeno groblje u Petrovcu kod Đakovice
Pravoslavno groblje u selu Petrovac (Ljugbunar) u blizini Đakovice očišćeno je i uređeno posle više od deset godina, saopšteno je iz  Privremenog organa te opštine.
  • 30.07.2020