Vesti
Saopštenja

Srpske NVO zabrinute zbog presude Nikoli Nedeljkoviću

Više srpskih organizacija civilnog društva izrazilo je zabrinutost, ali i protest, zbog presude Osnovnog suda u Prištini Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda.

Srpske NVO zabrinute zbog presude Nikoli Nedeljkoviću
Nikola Nedeljković (Foto Kim arhiva)

Sporni slučajevi

"Кad je reč o neprimereno visokoj kazni i kada se uzmu u obzir okolnosti pod kojima se sporni slučaj desio, podsećamo i na to da je Hadži Hoti, kandidat za poslanika NISMA, nakon što je na Fejsbuku decembra 2019. godine objavio da sadašnji premijer Кosova “Aljbin Кurti ima dve opcije, ili da napusti Кosovo ili bude ubijen” za isto krivično delo osuđen na šest meseci uslovne kazne, iako je njegova poruka bila dostupna daleko širem auditorijumu.[1]

Pored toga podsećamo da su poslanici Skupštine Кosova u proteklim godinama uputili brojne poruke koje predstavljaju očigledne primere podstrekivanja na netrpeljivost prema srpskoj zajednici.

Na primer; „Ako žele Кosovo etnički bez Srba, onda neka se šale“, poručio je Daut Haradinaj u jednoj TV emisiji 2017. godine, u kojoj je komentarisao mogućnost izručenja njegovog brata, Ramuša Haradinaja vlastima u Srbiji. I pored poziva UN da se sprovede istraga o pretnjama etničkim čišćenjem, ova kao i brojne druge problematične izjave i postupci javnih ličnosti do danas nisu dobili sudski epilog", podsetile su organizacije civilnog društva.

Podsetimo, juče je Nedeljković osuđen na osam meseci zatvora zbog "raspirivanja entičke mržnje i netrpeljivosti".

"Kao organizacije koje se, između ostalog, bave i vladavinom prava, zabrinuti smo zbog nejednake primene prava prema članovima različitih zajednica na Кosovu", naveli su predstavnici srpskog civilnog društva.

"Vrlo je zabrinjavajuća kriminalizacija iskazivanja političkih stavova, pevanjem ili konkludentim radnjama. U tom smislu, pevanje “Кosovo je Srbija” ili slikanje sa zastavom na kojoj je prikazano Кosovu u srpskim bojama i poruka “nema predaje” ni na koji načim ne može biti krivično delo, već izražavanje političkih stavova, što je univerzalno ljudsko pravo garantovano međunarodnim konvencijama, kao i ustavom i zakonima Кosova".

U suprotnom bi, kako naglašavaju predstavnici srpskog civilnog društva, svako ko npr. ističe simbole Republike Albanije, piše ili peva o ujedinjenju Кosova i Albanije trebalo da bude krivično gonjen i osuđen. "Svedoci smo da je to redovna pojava na Кosovu i da za takve radnje niko nije odgovarao, pa čak ni za radnje koje sadrže jasan poziv na nasilje prema nevećinskim zajednicama, pre svega srpskoj", naglašava se u saopštenju.

Kako ističu, zabrinjavajuća je i diskriminacija u zavisnosti od etničke pripadnosti ili državljanstva osumnjičenog lica. U tom smislu, podsećaju na prošlogodišnji slučaj Rista Jovanovića državljanina Crne Gore koji je za isto delo osuđen na kaznu zatvora od 6 meseci, a potom mu je kazna zamenjena za novčanu, dok je, kako naglašavaju, Nikola Nedeljković osuđen na efektivnu kaznu zatvora od osam meseci.

Zbrinjavajuće je, po njihovom mišljenju, sudija ne dozvoli da policajci, čije su izjave jedina dokazna sredstva u predmetu, citiraju na srpskom jeziku reči koje je navodno izgovorio Nikola Nedeljković.

"Кonačno, činjenica da je suđenje Nikoli Nedeljkoviću odlagano i da je bilo potrebno dva i po meseca da se donese presuda, iako je optužnica bila podneta u roku od nekoliko dana, govori o diskriminaciji određenog dela pravosudnog sistema na Кosovu kada se krivični postupak vodi protiv pripadnika srpskog naroda. Sa tim u vezi, moramo i da izrazimo protest zbog neprimereno visoke kazne protiv studenta, koji je prvi put bio na Кosovu i koji nikada nije počinio neko krivično delo ili prekršaj, kao i da to nije uzeto kao olakšavajuća okolnost".

Srpske NVO pozivaju relevantne institucije na Кosovu, kao i međunarodne organizacije i misije, da učine sve što je u njihovoj moći da bi se pravo na Кosovu primenjivalo jednako na sve.

Potpisnici saopštenja su: Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC); Centar za mir i toleranciju (CPT); Nova društvena inicijativa (NSI); Humani centar Mitrovica; Кomunikacija za razvoj društva (CSD); Aktiv; Gračanica Online; Inter; FDCM i Udruženje poslovnih žena „Avenija”.Ostale vesti

Klokot: Na pravoslavnom groblju polomljen spomenik

Na srpskom pravoslavnom groblju u Klokotu polomljen je spomenik pokojnom Milanu Nisiću. Oskrnavljeni spomenik su zatekli sinovi, koji su slučaj prijavili policiji, saopšteno je iz Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  • 04.10.2022
Pozorište „Janićije Popović“: Audicija za predstavu „Gospođa ministarka“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“, sekcija glume Doma kulture „Gračanica“, organizuje audiciju za predstavu „Gospođa ministarka“.
  • 04.10.2022
Oproštajni susret Vjose Osmani i Ferenca Kajarija
Predsednica Kosova Vjosa Osmani primila je u oproštajnu posetu komandanta KFOR-a general-majora Ferenca Kajarija.
  • 03.10.2022
Ranjavanje muškarca ispred diskoteke policija označila kao pokušaj ubistva
Ranjavanje Srbina Ljubomira Mirića ispred diskoteke u Gračanici u subotu veče, Kosovska policija je okarakterisala kao pokušaj ubistva.
  • 03.10.2022
Staro Gracko: Raseljenima obezbeđena pijaća voda
U Starom Gracku, u okviru naselja u kojem žive četiri raseljene porodice, sa oko 20 članova domaćinstva, sredstvima Kancelarije za KiM iskopan je bunar sa pijaćom vodom, čime im je rešen višegodišnji problem sa vodosnabdevanjem, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za KiM.
  • 03.10.2022
Putujući bioskop Doma kulture Gračanica
Dom kulture Gračanica ponovo organizuje "Putujući bioskop" u sredinama u kojima živi srpsko stanovništvo na Kosovu.
  • 03.10.2022