Vesti
Saopštenja

Srpske NVO traže reakciju kosovskih institucija na učestale napade na Srbe

Neke od srpskih nevladinih organizacija na Kosovu zatražile su od kosovskih institucija istragu svih nerešenih slučajeva fizičkih napada na pripadnike srpske zajednice, kao i to da svoju energiju usmere na poboljšanje položaja srpske zajednice i drugih nevećinskih zajednica sa posebnim fokusom na ličnu bezbednost i institucionalnu zaštitu.
Srpske NVO traže reakciju kosovskih institucija na učestale napade na Srbe
NVO na Kosovu ( Foto Radio Goraždevac)


U zajedničkom saopštenju navode da se, uprkos značajnom protoku vremena, značajnim finansijskim podsticajima međunarodne zajednice, stabilizaciji društveno-političkih uslova i poboljšanju odnosa između Srba i Albanaca, čini da nikada nisu bili prioritet političkih elita na Kosovu.

“Već dve decenije svedoci smo ponovljenih bezbednosnih incidenata kojima su bili izloženi pripadnici srpske zajednice na Kosovu. Umesto stabilnosti i sigurnog okruženja, kao preduslova društvenog napretka, svedoci smo cikličnih perioda destabilizacije unutrašnjih okolnosti, grubih tonova i zapaljive retorike određenih političkih predstavnika", navodi se u saopštenju.

Prema rečima nevladinih organizacija, zabrinjavajući je nedostatak javnih reakcija ključnih nosilaca vlasti, na brojne do sada zabeležene incidente, fizičke napade, ali i vrlo oštru retoriku.

Ove organizacije kažu da je nemoguće pronaći bilo kakvo opravdanje za 48 različitih incidenata, izvestili su terenski koordinatori Radne grupe za brzo reagovanje koji pokrivaju šestomesečni period bezbednosnih incidenata protiv srpske zajednice, a prema čijim rečima je, došlo do znatnih šteta na imovini Srpske pravoslavne crkve.

"Ovo saopštenje i ilustracija ne pokrivaju brojne incidente koji su se dogodili nakon 30. juna, a koji će biti predmet konsolidiranog godišnjeg izveštaja”, navode u saopštenju.

Ipak, posebno su zabrinjavajći brojni fizički napadi na pripadnike srpske zajednice, uključujući slučaj povratnice Dragice Gašić u Đakovici koja je, kažu, od svog povratka bila pod neprihvatljivim okolnostima.

"Najnoviji napad u nizu fizičkih napada je napad na Nikolu Perića, meštanina sela Zebnica, što je neprihvatljiv slučaj u svakom smislu i zahteva, uključujući u prethodnim slučajevima hitan odgovor nadležnih institucija u pronalaženje i kažnjavanje počinilaca ovih dela", navodi se u saopšenju.

Takođe ističu da je tužna činjenica što se nakon pune dve decenije politički i stranački interesi stavljaju iznad potreba stanovništva, koje uprkos svemu pokušava osigurati samo dobar život.

Naglašava se da nestabilno i nesigurno okruženje u nekim područjima Kosova nesumnjivo deluje obeshrabrujuće za nevećinsku zajednicu.

"Više od jedne decenije ponavlja se ista priča o dobroj teoriji i lošoj praksi u vezi sa primenom različitih mehanizama zaštite nevećinskih zajednica na Kosovu. Međutim, traženje izgovora u takvom tekstu traži pokriće za institucije koje su godinama kršile zagarantovana prava, u ovom slučaju, Srba kao najveće nevećinske zajednice na Kosovu. Tražimo da istražni organi provedu potpunu istragu svih nerešenih slučajeva sa posebnim fokusom na fizičke napade, čiji će rezultat biti izveštavan javnosti svakog meseca ili svaka tri meseca", navodi se u saopštenju.

Pozivaju premijera Aljbina Kurita, predsednicu Vjosu Osmani i centralne institucije Kosova da javno osude sve incidente i založe se za efikasnu istragu.

"Pozivamo predstavnike Srpske liste, kao dela kosovske vlade, da insistiraju na institucionalnoj zaštiti srpske zajednice, ali i da direktno komuniciraju s premijerom, direktorom policije i relevantnim institucijama o bezbednosnim pitanjima. Pozivamo lokalne vlasti, predstavnike policije, predstavnike lokalne zajednice u okruženjima sa visokim bezbednosnim izazovima da deluju proaktivno sa redovnim mesečnim sastancima radi procene sigurnosnih rizika u tim okruženjima”, navodi se u saopštenju.

Pozivaju i međunarodnu zajednicu da se pridruži javnom osuđivanju napada na pripadnike srpske zajednice i da pozove nadležne institucije da implementiraju dosledne institucionalne mehanizme za zaštitu prava srpske i drugih manjinskih zajednica i da za to odgovaraju centralne institucije i lokalno za poboljšanje sigurnosti u multietničkim okruženjima.

"Pozivamo medije da odgovornim izveštavanjem, zasnovanim na činjenicama, isključe svaku mogućnost pogrešnog tumačenja u široj javnosti", navodi se u saopšenju.

Saopšetnje su potpisali: Aktivni, Centar za zagovaranje demokratske kulture, Centar za mir i toleranciju, Forum za multietnički razvoj i saradnju, Humanitarni centar u Mitrovici, Svetionik u Mitrovici, Komunikacija za razvoj društva, Radio Kontakt Plus, Radio KiM, RTV MIR, Radio Gračanica, Radio Goraždevac, Mreža za građanski aktivizam, EMEG.Ostale vesti

Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021
Avganistanci neprihvatljivi za SAD neće biti smešteni na Kosovu
Američka ambasada u Prištini saopštila je da im je sporazumom sa Kosovom dozvoljeno da privremeno ugoste ograničeni broj avganistanskih državljana u bazi Bondstil čije aplikacije za vizu zahtevaju dodatnu obradu. Odbacujući medijske izveštaje o nameri da na Kosovo prebace pojedince koji su neprihvatljivi za SAD.
  • 05.09.2021