Vesti
Saopštenja

Srpske NVO traže reakciju kosovskih institucija na učestale napade na Srbe

Neke od srpskih nevladinih organizacija na Kosovu zatražile su od kosovskih institucija istragu svih nerešenih slučajeva fizičkih napada na pripadnike srpske zajednice, kao i to da svoju energiju usmere na poboljšanje položaja srpske zajednice i drugih nevećinskih zajednica sa posebnim fokusom na ličnu bezbednost i institucionalnu zaštitu.
Srpske NVO traže reakciju kosovskih institucija na učestale napade na Srbe
NVO na Kosovu ( Foto Radio Goraždevac)


U zajedničkom saopštenju navode da se, uprkos značajnom protoku vremena, značajnim finansijskim podsticajima međunarodne zajednice, stabilizaciji društveno-političkih uslova i poboljšanju odnosa između Srba i Albanaca, čini da nikada nisu bili prioritet političkih elita na Kosovu.

“Već dve decenije svedoci smo ponovljenih bezbednosnih incidenata kojima su bili izloženi pripadnici srpske zajednice na Kosovu. Umesto stabilnosti i sigurnog okruženja, kao preduslova društvenog napretka, svedoci smo cikličnih perioda destabilizacije unutrašnjih okolnosti, grubih tonova i zapaljive retorike određenih političkih predstavnika", navodi se u saopštenju.

Prema rečima nevladinih organizacija, zabrinjavajući je nedostatak javnih reakcija ključnih nosilaca vlasti, na brojne do sada zabeležene incidente, fizičke napade, ali i vrlo oštru retoriku.

Ove organizacije kažu da je nemoguće pronaći bilo kakvo opravdanje za 48 različitih incidenata, izvestili su terenski koordinatori Radne grupe za brzo reagovanje koji pokrivaju šestomesečni period bezbednosnih incidenata protiv srpske zajednice, a prema čijim rečima je, došlo do znatnih šteta na imovini Srpske pravoslavne crkve.

"Ovo saopštenje i ilustracija ne pokrivaju brojne incidente koji su se dogodili nakon 30. juna, a koji će biti predmet konsolidiranog godišnjeg izveštaja”, navode u saopštenju.

Ipak, posebno su zabrinjavajći brojni fizički napadi na pripadnike srpske zajednice, uključujući slučaj povratnice Dragice Gašić u Đakovici koja je, kažu, od svog povratka bila pod neprihvatljivim okolnostima.

"Najnoviji napad u nizu fizičkih napada je napad na Nikolu Perića, meštanina sela Zebnica, što je neprihvatljiv slučaj u svakom smislu i zahteva, uključujući u prethodnim slučajevima hitan odgovor nadležnih institucija u pronalaženje i kažnjavanje počinilaca ovih dela", navodi se u saopšenju.

Takođe ističu da je tužna činjenica što se nakon pune dve decenije politički i stranački interesi stavljaju iznad potreba stanovništva, koje uprkos svemu pokušava osigurati samo dobar život.

Naglašava se da nestabilno i nesigurno okruženje u nekim područjima Kosova nesumnjivo deluje obeshrabrujuće za nevećinsku zajednicu.

"Više od jedne decenije ponavlja se ista priča o dobroj teoriji i lošoj praksi u vezi sa primenom različitih mehanizama zaštite nevećinskih zajednica na Kosovu. Međutim, traženje izgovora u takvom tekstu traži pokriće za institucije koje su godinama kršile zagarantovana prava, u ovom slučaju, Srba kao najveće nevećinske zajednice na Kosovu. Tražimo da istražni organi provedu potpunu istragu svih nerešenih slučajeva sa posebnim fokusom na fizičke napade, čiji će rezultat biti izveštavan javnosti svakog meseca ili svaka tri meseca", navodi se u saopštenju.

Pozivaju premijera Aljbina Kurita, predsednicu Vjosu Osmani i centralne institucije Kosova da javno osude sve incidente i založe se za efikasnu istragu.

"Pozivamo predstavnike Srpske liste, kao dela kosovske vlade, da insistiraju na institucionalnoj zaštiti srpske zajednice, ali i da direktno komuniciraju s premijerom, direktorom policije i relevantnim institucijama o bezbednosnim pitanjima. Pozivamo lokalne vlasti, predstavnike policije, predstavnike lokalne zajednice u okruženjima sa visokim bezbednosnim izazovima da deluju proaktivno sa redovnim mesečnim sastancima radi procene sigurnosnih rizika u tim okruženjima”, navodi se u saopštenju.

Pozivaju i međunarodnu zajednicu da se pridruži javnom osuđivanju napada na pripadnike srpske zajednice i da pozove nadležne institucije da implementiraju dosledne institucionalne mehanizme za zaštitu prava srpske i drugih manjinskih zajednica i da za to odgovaraju centralne institucije i lokalno za poboljšanje sigurnosti u multietničkim okruženjima.

"Pozivamo medije da odgovornim izveštavanjem, zasnovanim na činjenicama, isključe svaku mogućnost pogrešnog tumačenja u široj javnosti", navodi se u saopšenju.

Saopšetnje su potpisali: Aktivni, Centar za zagovaranje demokratske kulture, Centar za mir i toleranciju, Forum za multietnički razvoj i saradnju, Humanitarni centar u Mitrovici, Svetionik u Mitrovici, Komunikacija za razvoj društva, Radio Kontakt Plus, Radio KiM, RTV MIR, Radio Gračanica, Radio Goraždevac, Mreža za građanski aktivizam, EMEG.Ostale vesti

Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022