Vesti
Saopštenja

Srpska lista traži odbranu sa slobode za Ivanovića

Srpska lista zatražila je danas od Euleksa da omogući lideru Gradjanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću, koji je u zatvoru započeo štrajk glađu, odbranu sa slobode.
Srpska lista traži odbranu sa slobode za Ivanovića
Predstavnici "Srpske liste" (Foto Kim arhiva)

Srpska lista zahteva od Euleksa, pod čijom je kontrolom pravosudni sistem na Kosovu i Metohiji, da stavi tačku na proceduralnu farsu u procesa koji se vodi protiv Ivanovića i tom čoveku, koji je, kako su potvrdili i svedoci optužbe, potpuno nevin, dozvoli da se brani sa slobode, saopssteno je iz Srpske liste.

“Naša lista, kao legitimno izabrani zastupnik političkih interesa Srba na KiM, još jednom upozorava da se ovakvim pravnim nasiljem, koje je Ivanovića nateralo da otpočne štrajk glađu, uporno obesmišljava nastojanje srpskog naroda da kroz demokratske insistucije ostvaruje svoja prava,” stoji u saopštenju.

EU i Euleks bi trebalo da budu učitelji demokratije i vladavine prava na postkonfliktnim područjima, a ne sprovodioci političke samovolje i pravnog nasilja, navodi se u saopštenju Srpske liste koje je potpisao njen predsednik Aleksandar Jablanović.

Srpska lista će jedinstveno sa Srbima sa KiM stati u odbranu Ivanovića i njegovih osnovnih ljudskih prava.   Oliver Ivanović mora da bude pušten da se brani sa slobode kako ono malo poverenja koje Srbi imaju u pravosudne institucije na KiM ne bi bilo potpuno urušeno, navode iz Srpske listeOstale vesti

Bisljimi: Vlada posvećena jačanju saradnje sa MMF-om
"Vlada Kosova ostaje posvećena jačanju saradnje sa MMF-om i drugim međunarodnim institucijama za izgradnju kapaciteta i razvoj zemlje“, naveo je prvi potpredsednik vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi tokom sastanka sa delegacijom MMF-a, koju je predvodio Gabrijel Di Bela.
  • 03.10.2023
Mesec borbe protiv raka dojke: „Rano otkrivanje, spašava živote“
U Prištini je povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke pokrenuta kampanja pod nazivom "Rano otkrivanje, spašava živote". "U prvih devet meseci 2023. godine, 332 pacijenta su obolela od raka dojke", saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.
  • 02.10.2023
Izabrano najlepše dvorište u opštini Gračanica
Dvorište Vanje Perenić iz Dobrotina izabarano je za najlepše u opštini Gračanica, odlučila je komisija Turističke organizacije Gračanica.
  • 02.10.2023
UNS protestuje zbog suspenzije Tvrdišića
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog odluke Upravnog odbora Radio televizije Кosova (RTК) da suspenduje direktora RTК2 Željka Tvrdišića.
  • 01.10.2023
Kancelarija za KiM: Kosovska policija brutalno pretukla trojicu Srba
"Pripadnici specijalnog odreda kosovske policije Aljbina Кurtija danas su brutalno pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok, čime je nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Кosova", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 30.09.2023
Suspendovan direktor RTK2 Željko Tvrdišić
"Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija u kojem je ubijen kosovski policajac, preduzeo nekoliko važnih mera da ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove kuće. Direktor Tvrdišić je suspendovan na, za sada, 30 dana.
  • 30.09.2023