Vesti
Saopštenja

Srpska lista: Sramno da se onome ko je pucao u srpsku decu omogući kućni pritvor

Sramno je, ali ne čudi, što je pripadniku KBS, koji je bez ikakvog razloga pucao u srpsku decu, omogućen kućni pritvor, saopštila je Srpska lista.

Srpska lista: Sramno da se onome ko je pucao u srpsku decu omogući kućni pritvor
Srpska lista (Foto Kim)

„Baš kao što smo od prvog dana upozoravali, kada je pripadnik КBS bez ikakvog razloga pucao u srpsku decu Stefana i Miloša, koji su na Badnji dan nosili badnjak, kosovske institucije sprovode postupak relativizacije ovog gnusnog čina kako bi se umanjila odgovornost optuženog. Zato ne čudi, ali jeste sramno da se takvom licu omogući kućni pritvor“, navodi se u saopštenju.

Kako ističu iz Srpske liste, tužilac je bez imalo stida i ikakve odgovornosti, prekvalifikovao krivično delo sa pokušaja ubistva, u izazivanje opšte opasnosti, „umanjujući mu značaj do nivoa da je danas na Kosovu i Metohiji pucanje u srpsku nejač izjednačeno pred kosovskim sudom sa pucanjem u vazduh!!?“.

„Očigledno da režim Aljbina Kurtija koristi institucije ne da budu servis građana, bez obzira na njihovu nacionalnost, već da sprovode teror sa ciljem proterivanja srpskog naroda!“, navode iz Srpske liste, dodajući da odgovornost za ovakvo postupanje kosovskih institucija leži i na ćutanju međunarodnih predstavnika koji, kako navode, nisu prihvatili njihov apel da pažljivo prate ovaj sudski postupak i doprinesu kažnjavanju odgovornih za napad na srpsku decu.Ostale vesti

Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Hovenijerom
Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić razgovarali su sa ambasadorom SAD u Prištini, Džefrijem Hovenijerom o predstojećim vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, kao i ispunjavanju zahteva zbog kojih su napustili kosovske institucije, saopšteno je iz ove partije. 
  • 20.03.2023
Gračanica: Tribina o pokajanju, predavač otac Sava Janjić

Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta sutra, u utorak 21. marta, s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Pokajanje kao promena uma i načina života“. Na tribini će govoriti arhimandrit Sava Janjić, iguman Manastira Visoki Dečani.

  • 20.03.2023
Kancelarija za KiM: Na meti lopova još tri srpske kuće
Dve srpske kuće u selu Batuse večeras su se našle na meti lopova, dok je sinoć obijena kuća porodice Mitić u Lapljem selu i iz nje odnet vredan nakit i laptopovi, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 19.03.2023
Kurti sa Eskobarom: Delegacija Kosova putuje u Ohrid sa dobrom voljom, namerama i verom

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa specijalnim izaslanikom Sedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom dan pred sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou u Orhidu. Dvojica sagovornika razgovarala su o susretu u Severnoj Makedoniji, evropskom predlogu, pripremama i očekivanjima od sastanka, saopšteno je medijima iz kosovske vlade. 

  • 17.03.2023
Osmani imenovala tužioce sa početnim mandatom

Na predlog Tužilačkog saveta Kosova predsednica Vjosa Osmani imenovala je danas 21 tužioca sa početnim mandatom na tri godine, dok će isti biti sistematizovani u osnovnim tužilaštvima, saopšteno je medijima.

  • 17.03.2023
Petković: Dužni smo da se sećamo naših stradalnika, porušenih kuća i svetinja
"Bliže se dve decenije, tačnije 19 godina, od jednog od najtežih masovnih zločina u novijoj evropskoj istoriji – martovskog pogroma nad srpskim narodom na Кosovu i Metohiji – i u međuvremenu, ne samo da smo ostali uskraćeni za kažnjavanje odgovornih, već smo svedoci da je politička i društvena atmosfera iz koje je ovaj strašan događaj proistekao i dalje prisutna i da je, štaviše, šovinizam i mržnja do danas ideološka konstanta u Prištini", naveo je Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković povodom 19 godina od martovskog pogroma Srba na Kosovu.
  • 17.03.2023