Vesti
Saopštenja

Srpska lista se zahvalila biračima na podršci

"Nakon prebrojanih glasova na vanrednim parlamentarnim izborima zvanično je potvrđeno da je svih deset mandata u parlamentu u Prištini u rukama srpskog naroda, odnosno Srpske liste", saopšteno je iz ove stranke. 
Srpska lista se zahvalila biračima na podršci
Predstavnici Srpske liste (Foto Kosovo online)

Srpska lista zahvalila se srpskom narodu na, kako se navodi, "plebiscitarnoj podršci Srpskoj listi kojom se pruža snažna podrška politici predsednika Aleksandra Vučića da nastavi borbu za mir, prosperitet i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".

"Nesumnjivo je da nam predstoji period prepun izazova, ali je naše jedinstvo garant da ćemo uspeti da zaštitimo naše interese i sačuvamo naš narod na Kosovu i Metohiji", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Podsetimo, poslanik Srpske liste Slavko Simić je na vanrednim parlamentarnih izborima osvojio najviše glasova 19.728, na drugom mestu je Igor Simić sa osvojenih 19.263, dok je treća Miljana Nikolić sa 18.348 glasova.

Na četvrtom mestu je Zoran Mojsilović sa 18.340 glasova, slede Ivan Todosijević sa 17.980 glasova, Verica Ćeranić sa 15.394 glasa, Branislav Nikolić sa 14.499 i Miloš Perović sa 14.392 glasa.

Deveti poslanik po broju glasova je Ljubinko Karadžić sa 13.804, a deseta je Jasmina Dedić sa 13.793 glasa.

Prema Ustavu Kosova predstavnicima Srba pripada mesto zamenika predsednika parlamenta i jedno ili dva ministarska mesta u Vladi, zavisno od toga hoće li Vlada imati 11 ili više ministarstava.

Kandidati za ministra treba da dobiju većinu glasova poslanika Skupštine ali i većinu iz redova svoje zajednice, čime se onemogućava da premijer predlaže druge kandidate koji nisu iz redova predstavnika stranaka koje deo kosovskog parlamenta.

 Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021