Vesti
Saopštenja

Srpska lista protv hrvatske vojne baze na Kosovu

"Najstrože se protivimo najavi Hrvatske da se na Kosovu grade vojne baze čime se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu.
Srpska lista protv hrvatske vojne baze na Kosovu
Srpska lista (Foto Kim)

"Najava da će biti na Kosovu i Metohiji  građena vojna baza hrvatske vojske kod Srbije izazivanje sećanja na pogrom, ali i akcije entičkog čišćenja Blesak i Oluja, koji su ostali opuštanje srpskog naroda, ubistvo srpskog naroda", ističe se u saopštenju.

"Na ovim prostorima militarizacija je svima preko glave", zaključuje se u saopštenju.

Kancelarija za KiM: Hrvatski vojni kamp pretnja po bezbednost

Povodom najave ministra spoljnih poslava Hrvatske, Gordana Grlića Radmana, da će na Kosovu biti izgrađena vojna baza, oštro je reagovala Kancelarija za KiM, navodeći da je "vojni kamp najotvorenija pretnja po mir i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana, ali i Srbima koji su ostali da žive na teritoriji naše južne pokrajine".

Kako se ističe u saopštenju Kancelarije, reč je o direktnom kršenju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer je raspoređivanje vojnika na teritoriji Кosova moguće samo u skladu sa ovim dokumentom i ničiji snovi o vojnim okupacijama ne mogu to poništiti.

Iz Kancelarije poručuju da očekuju jasnu i nedvosmislenu reakciju zvaničnika Evropske unije i Brisela, koji mora stati na put ovakvom zveckanju oružjem, koje dolazi od zemlje koja je članica EU.Ostale vesti

Osmani u Austriji zatražila viznu liberalizaciju za Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se u okviru posete Austriji sa kancelarom Sebastijanom Kurcom. Kako se navodi u saopštenju Predsedništva, Osmanijeva je zatražila podršku procesu liberalizacije viza, kao i jačanja međunarodnog subjektiviteta Kosova.
  • 23.06.2021
Srpska lista se zahvalila Vučiću na jučerašnjem izlaganju

"Srpska lista u ime srpskog naroda sa Kosova i Metohije izražava neizmernu zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na svemu izrečenom na jučerašnjoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije, za sve što radi svakoga dana za srpski narod na Kosovu i Metohiji, kao i na bespoštednoj borbi, u nemogućim uslovima, za bolji život naših građana", saopšteno je iz ove partije.

  • 23.06.2021
ERP: Obnova svetinja u Kosovskom Pomoravlju dogovorena sa UNDP

Povodom nedavne izjave kosovskog ministra kulture, omladine i sporta, Hajrula Čekua, da su "u programu restauracije kulturnog nasleđa tri pravoslavne crkve", iz Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske naglašavaju da nije bilo nikakvog sastanka i dogovora sa institucijama u Prištini u vezi sa obnovom manastira Draganac, crkve Svete Bogorodice u Kosovskoj Kamenici i manastira Tamnica.

  • 23.06.2021
Euleks: Nismo predali predmete ratnih zločina tužilaštvu Srbije
Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) saopštila je da nikada nije predala nijedan predmet ratnih zločina srpskim organima tužilaštva, niti se odrekla ovlašćenja nad istražnim spisima i predmetima.
  • 22.06.2021
Osmani u Austriji: Dijalog mora da se završi međusobnim priznanjem
Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je tokom posete Austriji da je stav kosovskih institucija "da dijalog mora da se završi međusobnim priznanjem u trenutnim granicama", saopšteno je iz Predsedništva. 
  • 22.06.2021
Kancelarija za KiM: Udovičiću zabranjen ulazak na Kosovo

Vlasti u Prištini zabranile su ulazak na Kosovo ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 21.06.2021