Vesti
Saopštenja

Srpska lista o presudi Todosijeviću: Cilj zastrašivanje srpskog naroda

"Sramna, nelegalna, antisrpska odluka Apelacionog suda kojom se član predsedništva Srpske liste Ivan Todosijević kažnjava kaznom od godinu dana zatvora zbog javno izrečenog stava, je najbolji dokaz u kakvim neuslovima žive Srbi na Кosovu i Metohiji, koji se graniči sa aparthejdom pod rukovodstvom režima Aljbina Кurtija", saopštila je Srpska lista povodom potvrđivanja presude Ivanu Todosijeviću.

Srpska lista o presudi Todosijeviću: Cilj zastrašivanje srpskog naroda
Predstavnici Srpske liste (Foto Tanjug)

"Dok međunarodna zajednica ćuti Priština u 21. veku uvodi verbalni delikt, naravno Srbinu, jer je Srbin. Naravno, za hiljade gnusnih uvreda i pretnji koje svakoga dana slušaju Srbi na ovim prostorima, što na ulici, što iz medija i javnih institucija, i od lidera kosovskih institucija koji srpski narod proglašavaju kriminalcima, ubicama, silovateljima, genocidnim ljudima… nema niti sudskih postupaka, niti osuda jer je napad na Srbe očigledno na Кosovu i Metohiji dozvoljen", stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

Napominju da je advokatski tim koji je zastupao Todosijevića svoj posao uradio profesionalno da dokaže da je sloboda govora i mišljenja zajamčena svima.

"Pa i Srbinu Ivanu Todosijeviću, ali je ovo očigledno politički proces u kome pravo i pravda nemaju šansu da pobede. Sama činjenica da je presuda objavljena u medijima, a nije dostavljena advokatima niti gospodinu Todosijeviću, govori da je ovo presuda koja za cilj ima zastrašivanje srpskog naroda i slanje poruke svima da ćute i trpe", ističe se.

Dodaju da od međunarodne zajednice, pre svega Evropske unije, ambasada zemalja Кvinte, OEBS, Euleksa i UNMIК-a zahtevaju da najhitnije reaguju i ukažu na kršenje prava srpskog naroda i Ivana Todosijevića.

"Njihova je dužnost da se staraju o poštovanju ljudskih prava svih građana, pa i o poštovanju vladavine prava, te je i njihova odgovornost još veća da reaguju i zaustave ovaj politički motivisan linč kojim je naš prijatelj i kolega, Ivan Todosijević izložen", zaključuju iz ove partije.Ostale vesti

Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Hovenijerom
Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić razgovarali su sa ambasadorom SAD u Prištini, Džefrijem Hovenijerom o predstojećim vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, kao i ispunjavanju zahteva zbog kojih su napustili kosovske institucije, saopšteno je iz ove partije. 
  • 20.03.2023
Gračanica: Tribina o pokajanju, predavač otac Sava Janjić

Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta sutra, u utorak 21. marta, s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Pokajanje kao promena uma i načina života“. Na tribini će govoriti arhimandrit Sava Janjić, iguman Manastira Visoki Dečani.

  • 20.03.2023
Kancelarija za KiM: Na meti lopova još tri srpske kuće
Dve srpske kuće u selu Batuse večeras su se našle na meti lopova, dok je sinoć obijena kuća porodice Mitić u Lapljem selu i iz nje odnet vredan nakit i laptopovi, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 19.03.2023
Kurti sa Eskobarom: Delegacija Kosova putuje u Ohrid sa dobrom voljom, namerama i verom

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa specijalnim izaslanikom Sedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom dan pred sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou u Orhidu. Dvojica sagovornika razgovarala su o susretu u Severnoj Makedoniji, evropskom predlogu, pripremama i očekivanjima od sastanka, saopšteno je medijima iz kosovske vlade. 

  • 17.03.2023
Osmani imenovala tužioce sa početnim mandatom

Na predlog Tužilačkog saveta Kosova predsednica Vjosa Osmani imenovala je danas 21 tužioca sa početnim mandatom na tri godine, dok će isti biti sistematizovani u osnovnim tužilaštvima, saopšteno je medijima.

  • 17.03.2023
Petković: Dužni smo da se sećamo naših stradalnika, porušenih kuća i svetinja
"Bliže se dve decenije, tačnije 19 godina, od jednog od najtežih masovnih zločina u novijoj evropskoj istoriji – martovskog pogroma nad srpskim narodom na Кosovu i Metohiji – i u međuvremenu, ne samo da smo ostali uskraćeni za kažnjavanje odgovornih, već smo svedoci da je politička i društvena atmosfera iz koje je ovaj strašan događaj proistekao i dalje prisutna i da je, štaviše, šovinizam i mržnja do danas ideološka konstanta u Prištini", naveo je Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković povodom 19 godina od martovskog pogroma Srba na Kosovu.
  • 17.03.2023