Vesti
Saopštenja

Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu
Detalj sa sastanka (Foto Srpska lista)

Kako ističu radi se o više od 83 hektara zemlje u katastarskim opštinama Lešak i Dren, od čega je 57,5 hektara u društvenoj i 25,8 hektara u privatnoj svojini.

"Nakon održanog sastanka na kome su o najnovijoj jednostranoj odluci pre svega upoznati vlasnici i naslednici predmetnih parcela, dogovoreno je da se angažuje pravni tim koji će podneti žalbu na ovu protivpravnu odluku kojom se pravnim nasiljem otima srpska zemlja, kao i da će o svemu da obaveste Kancelariju EU u Prištini, UNMIK, OEBS, KFOR i predstavnike Kvinte", stoji u saopštenju Srpske liste.

Naglašavaju da u opštini Leposavić žive Srbi - domaćini, koje niko nije prethodno niti obavestio, konsultovao te pitao da li su saglasni sa ovom eksproprijacijom, kao ni vlasnike ovih parcela.

"Jer znaju da bi dobili negativni odgovor, tako da nema govora da je ova odluka doneta u javnom interesu, već u interesu onih koji bi da Srbe proteraju sa Kosova i Metohije. Kakav je to javni interes kojim se od našeg naroda i naše crkve otima čak i parcela na kojoj se nalazi i mesno seosko groblje u selu Dren gde su sahranjeni naši najmiliji", navodi se.

Dodaju da će predstavnici Srpske liste, "kao legitimni predstavnici srpskog naroda, o današnjem sastanku i zahtevu vlasnika parcela i meštana, obavestiti i uložiti protest svim međunarodne predstavnicima i zahtevati da se prestane sa institucionalnim nasiljem od strane Prištine prema našem narodu, a sporna odluka ukine".

"Diktatorski režim Aljbina Kurtija mora prestati sa jednostranim potezima kojima svesno radi protiv interesa srpskog naroda koji vekovima žive na svojoj zemlji", zaključuju iz Srpske liste.

Podsetimo, na sednici održanoj 16. januara kosovska vlada odlučila je da proglasi od posebnog javnog interesa nepokretnosti u katastarskim zonama Dren i Lešak, radi realizacije infrastrukturnih projekata.Ostale vesti

Napao policajca na Jarinju i pobegao u nepoznatom pravcu
Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj „napad na službeno lice“, koji se dogodio juče na prelazu Jarinje.
  • 22.03.2023
Pomoć za sanaciju kuća u Kosovskom Pomoravlju
Кancelarija za Кosovo i Metohiju je dodelila je novčana sredstva za sanaciju i dogradnju tri porodične kuće na teritoriji opštine Vitina i time pomogla stambeno zbrinjavanje višečlane porodice koje žive u otežanim uslovima.
  • 21.03.2023
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Hovenijerom
Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić razgovarali su sa ambasadorom SAD u Prištini, Džefrijem Hovenijerom o predstojećim vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, kao i ispunjavanju zahteva zbog kojih su napustili kosovske institucije, saopšteno je iz ove partije. 
  • 20.03.2023
Gračanica: Tribina o pokajanju, predavač otac Sava Janjić

Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta sutra, u utorak 21. marta, s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Pokajanje kao promena uma i načina života“. Na tribini će govoriti arhimandrit Sava Janjić, iguman Manastira Visoki Dečani.

  • 20.03.2023
Kancelarija za KiM: Na meti lopova još tri srpske kuće
Dve srpske kuće u selu Batuse večeras su se našle na meti lopova, dok je sinoć obijena kuća porodice Mitić u Lapljem selu i iz nje odnet vredan nakit i laptopovi, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 19.03.2023
Kurti sa Eskobarom: Delegacija Kosova putuje u Ohrid sa dobrom voljom, namerama i verom

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa specijalnim izaslanikom Sedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom dan pred sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou u Orhidu. Dvojica sagovornika razgovarala su o susretu u Severnoj Makedoniji, evropskom predlogu, pripremama i očekivanjima od sastanka, saopšteno je medijima iz kosovske vlade. 

  • 17.03.2023