Vesti
Saopštenja

Srpska lista: Gomila neistina izgovorena u Prištini od strane Kurtija

Srpska lista je reagovala na konferenciju premijera Kosova Aljbina Kurtija, navodeći da "gomila izgovorenih neistina u Prištini od strane Aljbina Кurtija ne može da prikrije antisrpski karakter njegovog režima".
Srpska lista: Gomila neistina izgovorena u Prištini od strane Kurtija
Predstavnici Srpske liste na konferenciji za medije u Mitrovici (Foto Kim arhiva)

U saopštenju se navodi da je odluka Srpske liste i svih građana da napuste kosovske institucije na severu Кosova je doneta apsolutno samostalno.

"Srbi su napustili institucije i nisu želeli da učestvuju na lažnim izborima jer nisu mogli da trpe da neko upucava nedužne građane, da parapolicijske specijalne jedinice prebijaju i maltretiraju srpski narod, otimaju srpsku zemlju i prave ilegalne baze militarizujući sever Кosova i Metohije, zato što je uz brutalnu silu hapsio nedužne Srbe, a neke i dan danas drži u pritvoru bez ijednog dokaza o krivici, zato što su Srbima ukunili pravo glasa i zabranile održavanje srpskih izbora i referenduma, zato što su onemogućile lečenja i vakcinaciju srpskog naroda, oduzimali lekove i sanitetski materijal te pretili hapšenjem lekarima i zdravstvenim radnicima, zato što su svojom retorikom podsticali etnički motivisane napade na Srbe, njihovu imovinu i Srpsku Pravoslavnu Crkvu, zato što se nijedan napad na Srbe nije rešio, a napadači dobili zasluženu kaznu, zato što se ne poštuje odluka o vraćanju zemlje Manastiru Visoki Dečani, zato što se do danas ne poštuju potpisani sporazumi iz Brisela, posebno po pitanju formiranja Zajednice Srpskih Opština, ali i poštovanja sporazuma o pravosuđu, policiji, katastru, diplomama itd", poručili su iz Srpske liste.

Oni dodaju da premijer Kosova Aljbin Kurti "jedno priča, a drugo radi. Pa i danas, umesto da deeskalira situaciju, on nastavlja preko svojih poslušnika da podiže tenzije i ugrožava krhki mir kako bi prikrio fijasko svoje politike među svojim glasačima, a preko leđa srpskog naroda".

Iz Srpske liste pozivaju КFOR i Euleks da budu na oprezu i preduzmu preventivne mere kako se Kurtijeve "pretnje" ne bi obistinile.

"Poručujemo Кurtiju da je srpski narod razumeo njegove pretnje upućene iz Brisela, i da smo svesni da je samo pokazao svoje pravo lice", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023
Ristuća: Samo politička rešenja mogu doneti mir i stabilnost
Komandant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća sastao se u Beogradu sa načelnikom generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem sa kojim je razgovarao o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i važnosti međusobne saradnje, saopšteno je medijima iz ove misije. 
  • 20.09.2023