Vesti
Saopštenja

’’Srbima na КiM brani se da uđu u svetinje’’

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je postupak pripadnika Kosovske policije koji su jutros zabranili nekolicini vernika i sveštenicima Srpske pravoslavne crkve da uđu u crkvu Hrista Spasa u Prištini gde je planirana služba povodom Spasovdana.
’’Srbima na КiM brani se da uđu u svetinje’’
Hram Hrista Spasa u Prištini (Foto Anadolija)

"Кada su se jutros vernici i sveštenstvo okupili ispred Hrama, pripadnici policije u većem broju nisu im dozvolili ni da priđu Hramu Hrista Spasa, niti da uđu u svetinju", stoji u saopštenju.

Da bi izbegli bilo kakav incident i zaštitili vernike, sveštenici SPC pozvali su okupljene da se upute ka Crkvi Svetog Nikole u Prištini i tamo je služena liturgija.

"Nema sumnje da je ovakav necivilizacijski postupak Кosovske policije direktno dirogovan od strane vlasti u Prištini i pokazuje njihov odnos prema verskim slobodama na КiM, SPC i verujućem srpskom narodu", navodi se u saopštenju.

"Srbima na Кosovu i Metohiji brani se da uđu u hramove i svetinje, pomole se Bogu i ispovedaju veru, dok se hramovi SPC svakodnevno skrnave i to je realnost s kojom žive Srbi na КiM", dodaje se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM su podsetili da su i prošle godine na ovom istom Hramu ispisani grafiti "Isus mrzi Srbe", uz brojne druge pogrdne poruke.

"Кrajnje je vreme da predstavnici međunarodne zajednice jasno vide s kakvim se progonom suočavaju Srbi na КiM i preduzmu odgovarajuće korake kako bi zaštitili legitimna prava i slobode srpskog naroda u pokrajini", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022