Vesti
Saopštenja

“Srbija iskreno zainteresovana za stabilizaciju prilika"

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju, Petar Petković, sastao se danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficom Misije UN na Кosovu i Metohiji (UNMIК), Кarolinom Zijade saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
“Srbija iskreno zainteresovana za stabilizaciju prilika
Petar Petković i Karolina Zijade (Foto Kancelarija za KiM)

Govoreći o položaju srpskog naroda na Кosovu, Petković je ukazao da su ljudska i politička prava drastično unazađena što se, kako je naglasio, potvrdilo i nedavnom odlukom vlasti u Prištini da zabrane sprovođenje izbora Republike Srbije na terioriji KiM. Na taj način srpskom narodu je uskraćeno jedno od osnovnih građanskih i demokratskih prava, stoji u saopštenju.

"Odluka Aljbina Кurtija da smeni predsednicu Osnovnog suda u Кosovskoj Mitrovici Ljiljanu Stevanović i to samo zato što je prisustvovala sastanku Srba sa КiM sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, što je političko nasilje nezapamćenih razmera" ocenio je Petković .

Takođe je naglasio da su od početka prošle godine zabeležena 163 incidenta usmerena prema Srbima i da se taj negativni trend svakodnevno nastavlja.

“Srbija iskreno zainteresovana za stabilizaciju prilika na KiM , Beograd je ispunio sve do sada preuzete obaveze iz Briselskog dijaloga, dok sa druge strane, politička garnitura u Prištini skoro devet godina odbija da omogući formiranje Zajednice srpskih opština" istakao je Petković.

“Pored toga, Priština odbija i da implementira odredbe koje se odnose na pravosuđe, energetiku, poštovanje slobode kretanja i posete zvaničnika pokrajini...”, naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, rešavanje pitanja nestalih lica pokrenuto je na insistiranje Beograda i da, pri tome, Priština ne dozvoljava pretragu devet lokacija na Кosovu i Metohiji na kojima se po saznanjima Beograda nalaze posmrtni ostaci Srba nestalih tokom sukoba, “dok je Beograd, bez oklevanja, postupio po svakom takvom zahtevu Prištine”.

“Sve ovo zajedno vodi ka potpunom obesmišljavanju do sada postignutih pomaka u dijalogu Beograda i Prištine”, rekao je Petković.

“Iako Priština kontinuirano i otvoreno pokazuje da nije zainteresovana za suštinsku normalizaciju prilika na terenu, Beograd će ostati dosledno opredeljen za rešavanja nesuglasica za pregovaračkim stolom i stvaranje preduslova za trajnu stabilizaciju prilika u regionu, ali se pri tome nikada neće odreći legitimnog prava da brine o sigurnosti i interesima svojih građana na Кosovu i Metohiji”, zaključio je Petković.

Direktor Кancelarije za КiM zahvalio je šefici UNMIК-a "na doslednoj statusnoj neutralnosti Misije na čijem je čelu, istakavši da su Ujedninjene nacije za Srbiju važan sagovornik i garant primene Rezolucije Saveta bezbednosti OUN 1244".

Sastanku je prisustvovala i predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica Кancelarije UN u Beogradu Mari Jamašita.

 Ostale vesti

Viland obišao Visoke Dečane
Potpredsednik Evropskog parlamenta u pratnji svojih saradnika obišao je juče manastir Visoki Dečani.
  • 25.09.2022
Nove cene goriva

Kosovsko ministarstvo industrije i trgovine objavilo je najnovije cene naftnih derivata.

  • 24.09.2022
Nova oprema za Dom zdravlja u Gračanici
Nemačka humanitarna agencija „Aktion Deutschland Hilft – ADH“, donirala je Domu zdravlja u Gračanici medicinsku opremu radi efikasnijeg suočavanja sa kovidom-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 23.09.2022
Kancelarija za KiM: Postavljena kosovska zastava na autobus sa Srbima
Danas su u Peći dva mladića albanske nacionalnosti pratila Slavicu Trbušić i ostale članove Udruženja žitelja Planjana iz Prizrena. Na autobus, kojim su se dovezli u Peć, zakačili su kosovsku zastavu. Slučaj je prijavljen policiji, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 22.09.2022
Osmani i Gervala na sastanku sa Stoltenbergom
Predsednica Kosova Vjosa Osmani i zamenica premijera Donika Gervala, ujedno i ministarka spoljnih poslova i dijaspore, tokom posete Njujorku, sastale su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.
  • 22.09.2022
UNS raspisao konkurs za nagradu
Udruženje novinara Srbije (UNS) raspisuje konkurs za nagradu „Đoko Vještica“ za 2022. godinu. Tekstovi i medijski prilozi koji motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost mogu se poslati najkasnije 19. oktobra.
  • 21.09.2022