Vesti
Saopštenja

"Srbi za Srbe" organizuju donatorsko veče za Gračanicu

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe, u saradnji sa proslavljenim srpskim reprezentativcem Markom Kešeljem, organizuje treće donatorsko veče za pomoć Kosovu i Metohiji, piše Kossev.
Gračanica (Foto Kim arhiva)

Novac se prikuplja po blagoslovu vladike raško-prizrenskog Teodosija, s ciljem izgradnje postrojenja za preradu voća i proizvodnju domaćih sokova na imanju manastira Gračanica, navode organizatori.

Ovaj humanitarni događaj zakazan je za 7. septembar s početkom od 20 časova u restoranu Tri tačke u Beogradu, prenosi KoSSev.

Kako navode, organizatori, ukupna vrednost čitavog projekta iznosi 67.000 evra, od čega će polovinu sredstava obezbediti organizacija Solidarnost za Kosovo, Arnoa Gujona, a drugu polovinu Humanitarna organizacija Srbi za Srbe kroz predstojeće donatorsko veče.

„Pogon za proizvodnju soka biće smešten na poljoprivrednom dobru Eparhije raško-prizrenske gde se trenutno pravi farma sa svim pratećim objektima gde će biti smeštena celokupna poljoprivredna i prerađivačka dobra manastira Gračanica. Objekat će biti površine od 90 kvadrata i sastojaće se iz tri dela – prostora za proizvodnju, rashladne komore i magacinskog dela“, navode iz organizacije Srbi za Srbe.

Precizirali su da će kapacitet proizvodnog pogona biti od 500 do 1.000 litara na dan, uzimajući u obzir da na poljoprivrednim dobrima manastira Gračanice i drugih manastira Eparhije raško-prizrenske postoje veće i manje parcele na kojima se uzgaja voće.

To je raznovrsno voće koje, nažalost, propada usled nedostatka mogućnosti da se adekvatno skladišti i prerađuje, dodali su.

Jedan deo proizvoda koristio bi se za potrebe Bogoslovije Sv. Kirila i Metodija u Prizrenu, zatim za druge manastire na teritoriji Eparhije raško-prizrenske, ali i za potrebe prodaje koja bi omogućila pokrivanje tekućih troškova čitavog proizvodnog sistema.

Navode da bi projekat bio od velikog značaja, jer je ciklično vezan za već postojeće projekte, pa otvara mogućnost da se zaposle od troje do čak šestoro ljudi.

Organizacija Srbi za Srbe pozvala je one koji su u mogućnosti da se prijave za donatorsko veče putem e-maila: organizacija@srbizasrbe.org ili +381 64 175 7751.

Cena ulaznice je 100 evra ili više, a broj mesta je ograničen.

Ulaznica za donatorsko veče može da se obezbedi i kroz donaciju na račun Humanitarne organizacije Srbi za Srbe br. 160-279491-71, sa napomenom „Donatorsko veče” ili na samom događaju.

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe postoji već 16 godina od kada je, kako na KiM, tako i širom Balkana, organizovala veliki broj humanitarnih akcija. Pored direktne pomoći, ova humanitarna organizacija je u više navrata u prošlosti pomagala narodnim kuhinjama, porodilištima, bolnicama, školama i drugim institucijama.

Kako navode iz ove organizacije, do sada su ukupno prikupili 6.5 miliona evra i sa njima obezbedili vrednu materijalnu pomoć za više od 3.000 porodica koje zajedno broje 13.000 dece, kao i pomoć za više od 100 projekata koji su za cilj imali pomoć čitavim zajednicama.

Ova organizacija je ujedno nosilac Ordena Svetog Save od 2015. godine.

 Ostale vesti

Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022