Vesti
Saopštenja

"Srbi za Srbe" organizuju donatorsko veče za Gračanicu

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe, u saradnji sa proslavljenim srpskim reprezentativcem Markom Kešeljem, organizuje treće donatorsko veče za pomoć Kosovu i Metohiji, piše Kossev.
Gračanica (Foto Kim arhiva)

Novac se prikuplja po blagoslovu vladike raško-prizrenskog Teodosija, s ciljem izgradnje postrojenja za preradu voća i proizvodnju domaćih sokova na imanju manastira Gračanica, navode organizatori.

Ovaj humanitarni događaj zakazan je za 7. septembar s početkom od 20 časova u restoranu Tri tačke u Beogradu, prenosi KoSSev.

Kako navode, organizatori, ukupna vrednost čitavog projekta iznosi 67.000 evra, od čega će polovinu sredstava obezbediti organizacija Solidarnost za Kosovo, Arnoa Gujona, a drugu polovinu Humanitarna organizacija Srbi za Srbe kroz predstojeće donatorsko veče.

„Pogon za proizvodnju soka biće smešten na poljoprivrednom dobru Eparhije raško-prizrenske gde se trenutno pravi farma sa svim pratećim objektima gde će biti smeštena celokupna poljoprivredna i prerađivačka dobra manastira Gračanica. Objekat će biti površine od 90 kvadrata i sastojaće se iz tri dela – prostora za proizvodnju, rashladne komore i magacinskog dela“, navode iz organizacije Srbi za Srbe.

Precizirali su da će kapacitet proizvodnog pogona biti od 500 do 1.000 litara na dan, uzimajući u obzir da na poljoprivrednim dobrima manastira Gračanice i drugih manastira Eparhije raško-prizrenske postoje veće i manje parcele na kojima se uzgaja voće.

To je raznovrsno voće koje, nažalost, propada usled nedostatka mogućnosti da se adekvatno skladišti i prerađuje, dodali su.

Jedan deo proizvoda koristio bi se za potrebe Bogoslovije Sv. Kirila i Metodija u Prizrenu, zatim za druge manastire na teritoriji Eparhije raško-prizrenske, ali i za potrebe prodaje koja bi omogućila pokrivanje tekućih troškova čitavog proizvodnog sistema.

Navode da bi projekat bio od velikog značaja, jer je ciklično vezan za već postojeće projekte, pa otvara mogućnost da se zaposle od troje do čak šestoro ljudi.

Organizacija Srbi za Srbe pozvala je one koji su u mogućnosti da se prijave za donatorsko veče putem e-maila: organizacija@srbizasrbe.org ili +381 64 175 7751.

Cena ulaznice je 100 evra ili više, a broj mesta je ograničen.

Ulaznica za donatorsko veče može da se obezbedi i kroz donaciju na račun Humanitarne organizacije Srbi za Srbe br. 160-279491-71, sa napomenom „Donatorsko veče” ili na samom događaju.

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe postoji već 16 godina od kada je, kako na KiM, tako i širom Balkana, organizovala veliki broj humanitarnih akcija. Pored direktne pomoći, ova humanitarna organizacija je u više navrata u prošlosti pomagala narodnim kuhinjama, porodilištima, bolnicama, školama i drugim institucijama.

Kako navode iz ove organizacije, do sada su ukupno prikupili 6.5 miliona evra i sa njima obezbedili vrednu materijalnu pomoć za više od 3.000 porodica koje zajedno broje 13.000 dece, kao i pomoć za više od 100 projekata koji su za cilj imali pomoć čitavim zajednicama.

Ova organizacija je ujedno nosilac Ordena Svetog Save od 2015. godine.

 Ostale vesti

Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021
Avganistanci neprihvatljivi za SAD neće biti smešteni na Kosovu
Američka ambasada u Prištini saopštila je da im je sporazumom sa Kosovom dozvoljeno da privremeno ugoste ograničeni broj avganistanskih državljana u bazi Bondstil čije aplikacije za vizu zahtevaju dodatnu obradu. Odbacujući medijske izveštaje o nameri da na Kosovo prebace pojedince koji su neprihvatljivi za SAD.
  • 05.09.2021