Vesti
Saopštenja

"Srbi sa Kosova neće biti taoci političkih ambicija Vjose Osmani"

Nakon što je predsednica Kosova izjavila da Kosovo neće menjati Ustav kako bi uspostavilo Zajednicu srpskih opština i da je Srbija kancer Evrope, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković se oglasio saopštenjem u kome stoji da "Srbija nije kancerogena, kako je to izjavila Vjosa Osmani, već je kancerogena njena izjava koja pokazuje pravu prirodu vlasti privremenih institucija u Prištini".
Petar Petković (Foto Kancelarija za KiM)

Petković je naveo da je intencija Vjose Osmani jasna, te da zapaljivom retorikom želi da izazove novu krizu na Kosovu.

"Jasna je intencija takozvane predsednice samoproglašenog Кosova da zapaljivom retorikom pokuša da izazove novu krizu na prostoru Кosova i Metohije i antisrpskim izjavama i delovanjem nametne se kao važan politički faktor u Prištini", stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

Takođe se dodaje da Srbi sa Kosova i zvanični Beograd neće biti taoci političkih ambicija Vjose Osmani.

"Srbi sa Кosova i Metohije, kao ni zvanični Beograd neće biti taoci njenih političkih ambicija, niti će dozvoliti nove akcije u srpskim sredinama", stoji u saopštenju u kome još piše da formiranje Zajednice srpskih opština predstavlja obavezu Prištine koju je dala pred sopstvenim institucijama: "Formiranje Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima nije samo obaveza Prištine preuzeta Briselskim sporazumom, već i obaveza koju je Priština preuzela pred sopstvenim institucijama", navedeno je.

Direktor Petković je napomenuo da je nepoštovanje dogovora potpisanih u Briselu deo "zapaljive politička agende".

Petković sa načelnicom Odeljenja za Zapadni Balkan u MIP-u SR Nemačke

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa načelnicom Odeljenja za Zapadni Balkan u MIP-u Savezne Republike Nemačke Кristinom Hulman, koju je upoznao sa najnovijim političkim i bezbednosnim dešavanjima na Кosovu i Metohiji, sa posebnim osvrtom na skorašnje incidente i nedavno održane lokalne izbore.

Prema Petkovićevim rečima, Beograd je kontinuirano opredeljen za miroljubivo rešavanje svih nesuglasica u regionu. Međutim, Priština, kako je upozorio, uporno, umesto u pravcu stabilizacije prilika, deluje u pravcu destabilizacije regiona.

Petković je istakao da se broj incidenata, usmerenih prema Srbima u pokrajini, koji su svakodnevni, u poslednje vreme vidno povećava. To pokazuje i činjenica da je do danas zabeleženo 110 incidenata prema srpskom narodu na КiM, što je za 30% više, u odnosu na celu prošlu godinu, rekao je direktor Petar Petković.

On je podsetio i na poslednje bezbednosne provokacije, kada su, u razmaku od dvadesetak dana, teško naoružane specijalne jedinica Кosovske policije ROSU dva puta upale na sever Кosova i pucavši iz vatrenog oružja na goloruki narod, 13. oktobra teško ranile Srećka Sofronijevića, Srbina iz Zvečana. Samo zahvaljujući srpskom narodu, koji je shvatio ozbiljnost situacije, izbegnuta je tragedija, koja je mogla da dovede do nesagledivih posledica na terenu i do destabilizacije celog regiona, naglasio je Petković.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju je upoznao sagovornicu sa rezultatima nedavno održanih pokrajinskih, lokalnih izbora, istakavši da je srpski narod učestvovao na ovim izborima očekujući što skoriju primenu do sada postignutih dogovora u okviru Briselskog sporazuma, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština.

Petar Petković je naglasio da je osnivanje Zajednice srpskih opština pravna obaveza prištinskih privremenih institucija, predviđena Briselskim sporazumom, i na njenom sprovođenju će Beograd insistirati na prvom sledećem sastanku u Briselu, što je potvrdila i Evropska unija.

"Jasno je da nepoštovanjem i briselskih dogovora i sopstvenih insitucija, Vjosa Osmani zapravo mržnju prema Srbiji stavlja ispred svakog drugog motiva, te da je ne zanima ni potraga za nestalima, ni normalizacija odnosa i izgradnja međusobnog poverenja kroz dijalog, već samo zapaljiva politička agenda".

Direktor Kancelarije za KiM podseća da će formiranje ZSO biti glavna tema na sledećem sastanku u Briselu, te da Vjosa Osmani i ostali prištinski zvaničnici treba da "prihvate realnost".

"Formiranje ZSO biće glavna tema na prvom sledećem sastanku u Briselu, kako je to potvrdila i Evropska unija i zato je krajnje vreme da Vjosa Osmani i drugi albanski političari što pre prihvate tu realnost i pokrenu procedure za formiranje ZSO", zaključuje se u saopštenju Petra Petkovića.

"A to što bi Vjosa Osmani htela da svede život Srba na КiM na nivo nevladine organizacije, jasno govori o nameri Prištine da Srbe na КiM stavi u politički i ekonomski geto, u kome ne bi postojala ni sloboda kretanja, ni pravo na slobodno mišljenje, ali im tako nešto neće poći za rukom", zaključuje u saoptenju.Ostale vesti

U Briselu o evropskom putu Kosova: Nastaviti reforme, sprovesti dogovoreno
Na sastanku u Briselu su članovi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje (SA) razmotrili napredak Kosova na evropskom putu nakon objavljivanja Izveštaja Evropske komisije o Kosovu za 2021.
  • 08.12.2021
Kancelarija za KiM: U Suvom Grlu renovirana ambulanta
U selu Suvo Grlo, u opštini Srbica, danas je otvorena kompletno renovirana ambulanta sredstvima Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 08.12.2021
Nagrada za glumce Amaterskog pozorišta
Odlukom stručnog žirija mladim glumcima Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“, Mateji Dimitrijeviću i Nataliji Josifović, juče je na devetom festivalu „Lektirići EX YU fest“ uručeno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Misterija nestalog jajeta“.
  • 08.12.2021
Jevtić sa predstavnicima KAP-a o Ski centru Brezovica
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić se sastao sa predstavnicima Кosovske agencije za privatizaciju (КAP) sa kojima je razgovarao o Ski centru Brezovica, ali i o statusu ostalih društvenih preduzeća na teritoriji opštine Štrpce, saopšteno je iz te lokalne samouprave.
  • 07.12.2021
Predsednica opštine razgovarala sa novinarima
Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić razgovarala je danas sa novinarima i predstavnicima medija koji izveštavaju sa područja opštine Gračanica.
  • 07.12.2021
Audicija za predstavu “Ljubav u getu” 8. decembra
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija Doma kulture „Gračanica“ u sredu 08. decembra 2021. godine u dva termina od 15 i 19 časova organizuje audiciju za predstavu „Ljubav u getu“.
  • 06.12.2021