Vesti
Saopštenja

Srbi neće na Vaskrs u Đakovicu

Srbi iz Đakovice odustali su od posete rodnom gradu na Vaskrs iz bezbednosnih razloga.
Srbi neće na Vaskrs u Đakovicu
Raseljeni Srbi iz Đakovice (Foto arhiva Kim)

Kako je navedeno u saopštenju Udruženja raseljenih Đakovčana, 176 Srba zbog bezbednosnih razloga odustaje od odlaska u Đakovicu na najveći hrišćanski praznik.

„Dolazak iz rasejanja u svoj grad, u svoju ulicu u svoj manastir ne želimo da iskoriste u političke svrhe sa provokacijama i zloupotrebama kao što se desilo za Božić ove i prošle godine“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da i pored zalaganja srpskih prestavnika u institucijama Kosova raseljeni iz Đakovice nisu uspeli da obezbede obilazak.

„To nas neće pokolebati da pokleknemo i odustanemo od svog ognjišta“, ističe seu saopštenju.

Đakovčani napominju da prištinske i međunarodne institucije nisu u mogućnosti da garantuju potpunu bezbednost prilikom boravka na službi u Manastiru „Uspenja presvete bogorodice“ u Đakovici.

„Nedolaskom na najveći hrišćanski praznik u svoj rodni grad nismo poniženi i uplašeni pred Bogom. Ponižene su pokrajinske institucije i međunarodni prestavnici i albanski politički lideri koji su nadležni i odgovorni za bezbednost svih u Đakovici i na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju.

Raseljeni Đakovčani čestitali su svim pravoslavnim vernicima najradosniji praznik Vaskrs.

Podsetimo, predsednica Kosova Atifete Jahjaga juče je izjavila da "treba vremena da Srbi obiđu groblje u Đakovici".Ostale vesti

Izvršena primopredaja dužnosti direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a na Kosovu
Nemački brigadni general Ralf Peter Hamerstajn preuzeo je dužnost od odlazećeg direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a, sunarodnika i kolege brigadnog generala Joakima Hopea.
  • 28.03.2023
Todosijeviću stigao poziv da se javi na izdržavanje zatvorske kazne

Predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću stigao je poziv da se u ponedeljak 3. aprila javi u pritvorni centar na izdržavanje zatvorske kazne zbog njegove izjave o Račku, a da mu prethodno nije uručena presuda, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 28.03.2023
Tribina o potrebi saradnje Grka i Srba radi očuvanja hrišćanstva

Udruženje Srpsko-grčko društvo i Dom kulture „Gračanica“ organizuju tribinu sa temom "Ujedinjenje radi očuvanja hrišćanstva i pravoslavnog identiteta Grka i Srba u doba globalizacije" u sredu 29. marta 2023. godine od 18 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture „Gračanica“.

  • 28.03.2023
Petković: Porodici iz Lipljana peti put obijena kuća

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je porodici Slavić iz Lipljana obijena kuća peti put, ali da nije pričinjena veća materijalna šteta.

  • 27.03.2023
Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023