Vesti
Saopštenja

’’Srbi na Kosovu nisu zajednica, već narod’’

Srpski nacionalni forum (SNF) ukazuje na terminološku grešku kojom se srpski narod na Kosovu kvalifikuje kao zajednica, ističući da Srbi koji na Kosovu žive vekovima nisu i ne mogu biti komuna.
’’Srbi na Kosovu nisu zajednica, već narod’’
Gračanica (Foto arhiva Kim)

"Tokom jučerašnje posete Zvečanu, direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, gospodin Marko Đurić, izjavio je da: „Srbija nastavlja borbu za život srpske zajednice na Kosovu i Metohiji“. Na nedavnom skupu u Gračanici u organizaciji Srpskog Dijalog Foruma, glavna tema je bila „Razvoj platforme politika srpske zajednice“, a mnogi učesnici tog skupa su se u dvodnevnoj raspravi, zapostavljajući svoj nacionalni identitet, takođe bavili pitanjima „srpske zajednice“, kaže se u saopštenju SNF-a dostavljenom našoj redakciji.

SNF podseća da je srpski narod "kao takav na prostoru Kosova i Metohije kroz vekove izgradio svoju veru, svoju kulturu, pismenost i običaje u sklopu celokupnog srpskog naroda. Vekovima živeći na ovim prostorima srpski narod je sebe identifikovao kao narod. On nije nikakva zajednica. Zajednica na Kosovu i Metohiji mogu biti, na primer, Kinezi ili američki državljani koji ovde žive kao učesnici različitih misija".

"Na ovaj način, svođenjem Srba na nivo zajednice, za nekoga implicitno, ali u suštini eksplicitno, šalje se poruka ko je ovde domaćin a ko gost. Ponekad zvani, a češće nezvani“, zaključuje se u saopštenju.

SNF "zahteva od svih zvaničnika Republike Srbije, kao i od predstavnika Srba sa KiM da nas ne tretiraju kao goste i kao zajednicu, već kao narod, što mi zapravo i jesmo", stoji u saopštenju koje se završava podsećanjem da „Forma dat esse rei“ – Forma daje suštinu stvari.Ostale vesti

Bisljimi: Vlada posvećena jačanju saradnje sa MMF-om
"Vlada Kosova ostaje posvećena jačanju saradnje sa MMF-om i drugim međunarodnim institucijama za izgradnju kapaciteta i razvoj zemlje“, naveo je prvi potpredsednik vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi tokom sastanka sa delegacijom MMF-a, koju je predvodio Gabrijel Di Bela.
  • 03.10.2023
Mesec borbe protiv raka dojke: „Rano otkrivanje, spašava živote“
U Prištini je povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke pokrenuta kampanja pod nazivom "Rano otkrivanje, spašava živote". "U prvih devet meseci 2023. godine, 332 pacijenta su obolela od raka dojke", saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.
  • 02.10.2023
Izabrano najlepše dvorište u opštini Gračanica
Dvorište Vanje Perenić iz Dobrotina izabarano je za najlepše u opštini Gračanica, odlučila je komisija Turističke organizacije Gračanica.
  • 02.10.2023
UNS protestuje zbog suspenzije Tvrdišića
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog odluke Upravnog odbora Radio televizije Кosova (RTК) da suspenduje direktora RTК2 Željka Tvrdišića.
  • 01.10.2023
Kancelarija za KiM: Kosovska policija brutalno pretukla trojicu Srba
"Pripadnici specijalnog odreda kosovske policije Aljbina Кurtija danas su brutalno pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok, čime je nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Кosova", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 30.09.2023
Suspendovan direktor RTK2 Željko Tvrdišić
"Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija u kojem je ubijen kosovski policajac, preduzeo nekoliko važnih mera da ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove kuće. Direktor Tvrdišić je suspendovan na, za sada, 30 dana.
  • 30.09.2023