Vesti
Saopštenja

’’Srbe preko noći okrivljuju za ratne zločine’’

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je hapšenje Srbina iz Istoka Časlava Jolića koji se sumnjiči za navodni ratni zločin na КiM, odnosno maltretiranje izvesnog civila tokom 1998. godine.
’’Srbe preko noći okrivljuju za  ratne zločine’’
Đurakovac (Foto Fejsbuk@Đurakovac najlepše selo na Kosovu i Metohiji)

"Časlav je otac četvoro dece sa boravištem u centralnoj Srbiji koji je godinama odlazio na Кosovo i Metohiju i pune 23 godine nije imao nikakav problem da uđe ili boravi na КiM do juče, kada je naprasno uhapšen i sproveden u Prištinu pod sumnjivim izgovorima i okolnostima. On je otišao sa obavi određene poslove iz ostavinske rasprave nakon smrti oca, kada je naprasno uhapšen po nedavnoj optužnici, što baca posebno svetlo na njegov slučaj, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM koje je dostavljeno medijima.

"Ovime je nastavljena praksa pravosuđa u Prištini da po nekakvim tajnim optužnicama, sa nekredibilnim svedocima i preko noći podiže optužnice protiv Srba sa Кosova i Metohije i da ih na ovakav način odvraća od povratka na njihova ognjišta ili potraživanja njihovih zakonitih prava", dodaje se u tekstu.

Кancelarija za КiM obezbedila je pravnu zaštitu za Jolića i pratiće njegov slučaj i o njemu obavestiti međunarodne predstavnike.

"Slučaj Časlava Jolića je šesti po redu da se Srbi preko noći okrivljuju za navodne ratne zločine, po iskazima svedoka koji se pojavljuju posle 20 i više godina od navodno učinjenog dela, a u vreme kada okrivljeni najčešće potražuju svoja zakonita prava i imanje na КiM", zaključuje se u saopštenju kancelarije za Kosovo i Metohiju.Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022