Vesti
Saopštenja

’’Srbe preko noći okrivljuju za ratne zločine’’

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je hapšenje Srbina iz Istoka Časlava Jolića koji se sumnjiči za navodni ratni zločin na КiM, odnosno maltretiranje izvesnog civila tokom 1998. godine.
’’Srbe preko noći okrivljuju za  ratne zločine’’
Đurakovac (Foto Fejsbuk@Đurakovac najlepše selo na Kosovu i Metohiji)

"Časlav je otac četvoro dece sa boravištem u centralnoj Srbiji koji je godinama odlazio na Кosovo i Metohiju i pune 23 godine nije imao nikakav problem da uđe ili boravi na КiM do juče, kada je naprasno uhapšen i sproveden u Prištinu pod sumnjivim izgovorima i okolnostima. On je otišao sa obavi određene poslove iz ostavinske rasprave nakon smrti oca, kada je naprasno uhapšen po nedavnoj optužnici, što baca posebno svetlo na njegov slučaj, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM koje je dostavljeno medijima.

"Ovime je nastavljena praksa pravosuđa u Prištini da po nekakvim tajnim optužnicama, sa nekredibilnim svedocima i preko noći podiže optužnice protiv Srba sa Кosova i Metohije i da ih na ovakav način odvraća od povratka na njihova ognjišta ili potraživanja njihovih zakonitih prava", dodaje se u tekstu.

Кancelarija za КiM obezbedila je pravnu zaštitu za Jolića i pratiće njegov slučaj i o njemu obavestiti međunarodne predstavnike.

"Slučaj Časlava Jolića je šesti po redu da se Srbi preko noći okrivljuju za navodne ratne zločine, po iskazima svedoka koji se pojavljuju posle 20 i više godina od navodno učinjenog dela, a u vreme kada okrivljeni najčešće potražuju svoja zakonita prava i imanje na КiM", zaključuje se u saopštenju kancelarije za Kosovo i Metohiju.Ostale vesti

Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022
UNS: Pretnje Obućini zastrašujuće, policija i tužilaštvo hitno da reaguju
Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki "Dnevnika" na televiziji Nova S Jeleni Obućini.
  • 01.12.2022
Kosovska policija prihvata ostavke srpskih policajaca

Policija Kosova prihvatila je ostavke 80 službenika sa severa Kosova koji su ih prethodno podneli, saopšteno je medijima. Nastavlja se proces oko ostavki ostalih zaposlenih u kosovskoj policiji.

  • 01.12.2022
Petković: Nenad Rašić i Rada Trajković ne predstavljaju Srbe sa Kosova
Imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, Aljbin Кurti je brutalno prekršio sopstveni ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 01.12.2022