Vesti
Saopštenja

“Sprovesti objektivnu i sveobuhvatnu istragu ubistva Ivanovića“

Uprkos snažnoj i jasnoj volji da Beograd pomogne u rasvetljavanju obistva Olivera Ivanovića, Priština do sada nije pokazala spremnost da tako nešto omogući, kazao je Marko Đurić na sastanku sa šefom misije UN Zahirom Taninom.
“Sprovesti objektivnu i sveobuhvatnu istragu ubistva Ivanovića“
Zahir Tanin i Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Direktor Kancealrije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa šefom misije UN Zahirom Taninom.

Tokom sastanka sagovornici su posebnu pažnju posvetili slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Saglasili su se da je neophodno da institucije i službe u čijoj je to ingerenciji sprovedu objektivnu i sveobuhvatnu istragu.

Đurić je, kako se navodi u saopštenju, upozorio da, uprkos jasno izraženoj volji Beograda da pomogne rasvetljavanju tog zločina, Priština do sada nije pokazala spremnost da tako nešto omogući.

Đurić i Tanin su danas razgovarali i o predstojećem izveštaju UNMIK-a o situaciji na Kosovu, koji će biti predstavljen Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija 7. februara.

Đurić je zahvalio Taninu na objektivnoj analizi situacije na Kosovu, ističući da je “destabilizacija na terenu u proteklom periodu pokazala da je neophodno nastaviti sa tromesečnim ritmom podnošenja izveštaja UNMIK-a, kako bi međunarodna javnost što ažurnije bila upoznata sa problemima i izazovima na Kosovu i Metohiji“.

Đurić je Tanina na sastanku upoznao i sa tokom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, pokrenutog na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i sa perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.Ostale vesti

Petković sa ambasadorom Italije u Srbiji o Kosovu i položaju Srba
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je se sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Кarlom Lo Кašom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, položaju srpskog naroda, navodi se u saopštenju.
  • 21.01.2021
Jevtić: Povratak i ekonomsko osnaživanje glavni prioriteti
Ministarstvo za zajednice i povaratak u saradnji sa Кancelarijom Evropske unije na Кosovu, a u partnerstvu sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), sprovodi četvrtu fazu ”Programa za stabiliziaciju zajednica“.
  • 21.01.2021
Admiral Burk posetio Kfor na Kosovu
Komandant Komande združenih snaga Natoa u Napulju admiral Robert Burk, posetio je pripadnike Kfora i razgovara sa komandantom Frankom Federičijem.
  • 20.01.2021
Petković traži reakciju međunarodne zajednice na izjavu Haradinaja
"Ni Brisel, ni Vašington, ni drugi centri moći ne smeju ostati nemi na  zveckanje oružjem i pretnje o stvaranju jedne veštačke i etnički očišćene tvorevine, opasne po mir i stabilnost na čitavom Balkanu", navodi Petar Petković nakon izjave Ramuša Haradinaja o referendumu o ujedinjenju sa Albanijom.
  • 19.01.2021
Trepča: Sprečeno dalje izlivanje jalovine, čekaju se izveštaji o posledicama

Kombinat "Trepča" saopštio je da je usled, kako navode, ekstremno loših atmosferskih uslova došlo do probijanja nasipa na deponiji za odlaganje jalovine flotacije u Leposaviću i izlivanja u reku Ibar.

  • 18.01.2021
Pomoć UNS-a novinarima na Kosovu čije su kuće poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenulo je akciju pomoći novinarima čije su kuće stradale u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 18.01.2021