"Sporazum": Srpsko-albanska kulturna saradnja na Kosovu

Jedan od najpoznatijih filmskih i pozorišnih stvaralaca sa Kosova Enver Petrovci, pozvao je autore pozorišne predstave "Slobodan šou" u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Priština u Gračanici da taj komad odigraju i na sceni u Prištini.

Podeli ovaj članak sa:
  • Detalj iz emisije (Foto printskrin)

Gostujući u emisiji "Sporazum" Petrovci je rekao da iako su manjina, ljudi koji prate pozorište rado bi pogledali tu predstavu i u Prištini.

"Koristim priliku da pozovem taj ansambl da dođe ovde i odigra predstavu, a ako nemaju kontakt ja ću se potruditi da se ta predstava odigra i u Prištini. Sigurno će proći odlično", rekao je Enver Petrovci.

Mjuzikl "Slobodan Šou" koji govori o bračnom paru Milošević i životu u devedesetim godinama rađen je po tekstu Jelene Bogavac, koja upozorava da je kultura često izmanipulisana u političke svrhe i da je u našim medijima prezentacija kulture u bliskoj vezi sa političkim agendama.

"Sadržaj koji je politički šizofren, što je u umetničkom smislu fenomenalno, ovde nema mogućnosti da bude prezentovan, a da ne naiđe na totalnu osudu s jedne i s druge strane, a kultura bi trebalo da bude najšire i najslobodnije polje ljudskog delovanja", rekla je Jelena Bogavac gostujući u emisiji Sporazum.

Direktor galerije Akvarijus u Mitrovici Aleksandar Dunđerin slaže se da je umetnost isto što i sloboda, a da umetnik mora da slobodno gleda na stvari i okolinu i da svoj pečat o vremenu u kojem živi. Tvrdi da saradnja između srpskih i albanskih umetnika na Kosovu postoji i primerena je mogućnostima u ovom trenutku. Međutim, po njegovom mišljenju umetnost nema taj zadatak da služi pomirenju i u tom smislu mogla bi samo da bude zlopupotrebljena.

"Ja ću da razgovaram sa svojim albanskim kolegama ako imamo neki zajednički imenitelj u poetici ili srodan senzibilitet u umetnosti ili neki interes. U protivnom, nećemo razgovarati. Ne može se nasilno tražiti od umetnika da učestvuje u bilo kakvom projektu", kategoričan je Dunđerin.

Ipak, doajen jugoslovenskog glumišta Enver Petrovci smatra da je kulturna saradnja između naroda imperativ i da je njena dužnost da miri i povezuje ljude.

Emisija "Sporazum" emituje se svake druge nedelje na kanalima nezavisne TV Mreže, RTV Kim i TV Mitrovica.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane