Vesti
Saopštenja

"Sporazum o normalizaciji put do većih investicija"

Kejleb Mek Keri savetnik izvršnog direktora američke Međunarodne korporcije za finansiranje razvoja Adama Belera, posetio je Kosovo 24. i 25. septembra gde se sastao sa visokim vladinim zvaničnicima i poslovnim liderima kako bi se istražili načini za mobilizaciju investicija privatnog sektora za unapređenje ekonomskog rasta i stabilnosti, saopšteno je iz američke ambasade.

Kejleb Mek Keri na sastanku sa Avdulahom Hotijem (Foto Fejsbuk/Avdulah Hoti)

U saopštenju se navodi da se tokom svoje posete Kosovu, Mek Keri sastao sa premijerom Avdulahom Hotijem i drugim vladinim zvaničnicima i lokalnim poslovnim liderima kako bi se nastavili razgovori o podršci ekonomskom rastu, razvoju i stabilnosti kroz investicije privatnog sektora na Kosovu. 

„Istorijski sporazum o normalizaciji između Kosova i Srbije početkom ovog meseca otvara put povećanim investicijama za pokretanje ekonomskog razvoja i regionalne integracije“, rekao je Mek Keri.

Dodaje se da je Američka međunarodna korporacija za finansiranje razvoja posvećena obezbeđivanju finansijskih sredstava za pomoć u mobilizaciji investicija u puteve, železničke veze i druge projekte koji stvaraju radna mesta u korist građana Kosova.

Poseta Mek Kerija usledila je nakon nedavne posete 21. septembra koju je predvodio izvršni direktor Međunarodne korporcije za finansiranje razvoja Adama Belera, koji je prilikom posete potpisao zajedničku izjavu sa Hotijem koja se nadovezuje na postojeće investicije koje treba da se realizuju na Kosovu za jačanje vazdušne, železničke i putne infrastrukture, energetike, tehnologije i turizma.

"Ovo je korak ka većem regionalnom napretku i nadovezuje se na nedavni sporazum o ekonomskoj normalizaciji uz posredovanje Bele kuće koji predstavlja glavnu prekretnicu koja će utrti put ekonomskom razvoju na Kosovu i u regionu", ističe se u saopštenju.

Zaključuje se da je Američka međunarodna korporacija za finansiranje razvoja američka razvojna banka, nova agencija vredna 60 milijardi američkih dolara koja podržava razvoj na novim tržištima kroz ulaganje privatnog sektora i radi na tome da ubrza veće investicije na Kosovu.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021