Vesti
Saopštenja

"Sporazum o normalizaciji put do većih investicija"

Kejleb Mek Keri savetnik izvršnog direktora američke Međunarodne korporcije za finansiranje razvoja Adama Belera, posetio je Kosovo 24. i 25. septembra gde se sastao sa visokim vladinim zvaničnicima i poslovnim liderima kako bi se istražili načini za mobilizaciju investicija privatnog sektora za unapređenje ekonomskog rasta i stabilnosti, saopšteno je iz američke ambasade.

Kejleb Mek Keri na sastanku sa Avdulahom Hotijem (Foto Fejsbuk/Avdulah Hoti)

U saopštenju se navodi da se tokom svoje posete Kosovu, Mek Keri sastao sa premijerom Avdulahom Hotijem i drugim vladinim zvaničnicima i lokalnim poslovnim liderima kako bi se nastavili razgovori o podršci ekonomskom rastu, razvoju i stabilnosti kroz investicije privatnog sektora na Kosovu. 

„Istorijski sporazum o normalizaciji između Kosova i Srbije početkom ovog meseca otvara put povećanim investicijama za pokretanje ekonomskog razvoja i regionalne integracije“, rekao je Mek Keri.

Dodaje se da je Američka međunarodna korporacija za finansiranje razvoja posvećena obezbeđivanju finansijskih sredstava za pomoć u mobilizaciji investicija u puteve, železničke veze i druge projekte koji stvaraju radna mesta u korist građana Kosova.

Poseta Mek Kerija usledila je nakon nedavne posete 21. septembra koju je predvodio izvršni direktor Međunarodne korporcije za finansiranje razvoja Adama Belera, koji je prilikom posete potpisao zajedničku izjavu sa Hotijem koja se nadovezuje na postojeće investicije koje treba da se realizuju na Kosovu za jačanje vazdušne, železničke i putne infrastrukture, energetike, tehnologije i turizma.

"Ovo je korak ka većem regionalnom napretku i nadovezuje se na nedavni sporazum o ekonomskoj normalizaciji uz posredovanje Bele kuće koji predstavlja glavnu prekretnicu koja će utrti put ekonomskom razvoju na Kosovu i u regionu", ističe se u saopštenju.

Zaključuje se da je Američka međunarodna korporacija za finansiranje razvoja američka razvojna banka, nova agencija vredna 60 milijardi američkih dolara koja podržava razvoj na novim tržištima kroz ulaganje privatnog sektora i radi na tome da ubrza veće investicije na Kosovu.Ostale vesti

MZZP: Nameštaj i prehrambeni paketi za 14 porodica

Ministarstvo za zajednice i povratak isporučilo je nameštaj, belu tehniku i prehrambene pakete za 14 interno raseljenih i povratničkih porodica u Gračanici i Obiliću.

  • 22.10.2020
UNDP: Program stažiranja za 400 nezaposlenih
Program za razvoj Ujedinjenih nacija na Kosovu i Ministarstvo kulture, omladine i sporta potpisali su sporazum o proširenju programa sticanja radne prakse kako bi se pružile mogućnosti diplomiranim mladićima i devojkama koji su kao tražioci posla prijavljeni na zavodu za zapošljavanje Kosova, saopšteno je iz UNDP-a. 
  • 20.10.2020
ERP: Nova pravila zaštite sveštenstva i vernika tokom pandemije
Eparhija raško-prizrenska obaveštava verni narod o novim pravilima zaštite tokom epidemije koronavirusa, “budući da je pred nama period u kome se u normalnim okolnostima svečano proslavlja više manastirskih, parohijskih i porodičnih slava”.
  • 20.10.2020
Euleks: Potrebno poboljšati saradnju policije i tužilastva
Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) predstavila je svoj prvi Izveštaj o sistemskom i tematskom nadgledanju pravosuđa.
  • 19.10.2020
Zamenik premijera Kosova i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se danas sa delegacijom za energetiku SAD a tema sastanka bila je implementacija sporazuma koji je potpisan u Vašingtonu.
  • 19.10.2020
Tači: Kosovo postiglo napredak u borbi protiv trgovine ljudima

Kosovo je postiglo napredak u borbi protiv trgovine ljudima, rekao je kosovski predsednik Hašim Tači na konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima, saopšteno je iz predsedničkog kabineta.

  • 19.10.2020