Vesti
Saopštenja

Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i fiskalne utaje

U Privrednoj komori Kosova  danas je potpisan sporazum između vlade Kosova i vlade Ujedinjenog Kraljevstva o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanja fiskalne utaje u odnosu na poreze na dohodak i imovinu.
Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i fiskalne utaje
Priština (Foto arhiva Kim)

Sporazum su u prisustvu predsednika Privredne komore Safeta Grdžalijua potpisali ministar finansija Avdulah Hoti i ambasador Velike Britanije na Kosovu Rori O’Konnel.

Hoti  je rekao da je vlada Kosova je posvećena saradnji sa zemljama sa kojima ima ekonomsku saradnju i sa zemljama u kojima je koncentrisana kosovska dijaspora.

“Velika Britanija je jedna od zemalja koja je dala veliki doprinos u izgradnji i ekonomskom razvoju Kosova. Ovaj sporazum je najbolji dokaz koliko smo napredovali u odnosima između naše dve zemlje", rekao je Hoti.

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Rori O’Konel izrazio je uverenje da će ovo bit podsticaj za trgovinu i investicije.

 “Ovaj sporazum sadrži važne zaštitne mere za sprečavanje fiskalne utaje, što pokazuje našu zajedničku posvećenost za zaštitu nacionalnog dohotka ", rekao je ambasador.

Predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju je rekao da će ovaj sporazum doprineti ekonomskom razvoju Kosova, ali jačanju partnerstva sa Ujedinjenim  Kraljevstvom.

“Takav sporazum otvara nove mogućnosti ekonomske saradnje i sporazum  sa psihološkom prednošću za podsticanja stranih investitora posebno iz Velike Britanije da ulažu na Kosovo”, kazao je Grdžaliju.Ostale vesti

U Sočanici obležena 106. godišnjica Topličkog ustanka

Polaganjem venaca i služenjem parastosa kod spomen česme, a potom i svečanom akademijom u Sočanici je obeležena 106. godišnjica Topličkog ustanka.

  • 30.01.2023
Pesničko veče mladih u četvrtak u CEC-u
U okviru projekta „Mladi pesnici Kosova – kulturno nasleđe u stvaranju“, NVO Centar za afirmativne društvene akcije organizuje pesničko veče i promociju istoimene edicije. 
  • 30.01.2023
KP ponovo poziva manjinske zajednice da se prijave na konkurs

Kosovska policija uputila je još jedan pozivi članovima manjinskih zajednica da se prijave na konkurs i postanu deo te službe.

  • 29.01.2023
Dodeljena oprema Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023