Vesti
Saopštenja

Sporazum Kosova i Nemačke o grobovima nemačkih vojnika

Ambasador Jern Rode i druga potpredsednica Vlade Kosova i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc potpisali su sporazum o grobovima nemačkih vojnika na Kosovu.
Sporazum Kosova i Nemačke o grobovima nemačkih vojnika
Ambasador Rode i ministarka Gervala potpisuju sporazum o grobovima nemačkih vojnika na Kosovu (Foto Tviter@GermanAmbKOS)

Svrha ovog sporazuma je određivanje konačnih lokacija grobova nemačkih vojnika stradalih u Drugom svetskom ratu koji se nalaze na teritoriji Kosova, obezbeđivanje održavanja tih grobnica na dostojanstven način i u skladu sa odredbama važećeg međunarodnog humanitarnog prava, saopšteno je medijima iz ambasade Nemačke u Prištini.

Ambasador Rode se zahvalio ministarki Gervali-Švarc na potpisivanju sporazuma i ocenio da je to još jedan važan korak na učvršćivanju kosovsko-nemačkih odnosa.

Sporazum daje Saveznoj Republici Nemačkoj mogućnost održavanja grobova poginulih nemačkih vojnika tokom rata na Kosovu, omogućava da se na jednom mestu grobove objedine, ali i da se izvrše neophodna iskopavanja i ponovna sahranjivanja. Savezna Republika Nemačka može da podigne jednostavna i dostojanstvena spomen-obeležja na mestima gde su nemački vojnici poginuli i sahranjeni ukoliko iskopavanja nisu moguća, dodaje se.

Za sprovođenje sporazuma sa nemačke strane je zadužena organizacija "Folksbund", kojoj će Kosovo "pružiti sveobuhvatnu podršku".

"Zadovoljni smo što naš rad na Kosovu sada ima sporazumnu osnovu i da može da počne. Imamo više od 900 otvorenih izveštaja o mogućim grobnicama koje ćemo pregledati u narednim mesecima i godinama. Naše osobolje je prošlo obuke za ovakva angažovanja. Nedavno nam je prijavljen nalaz kosti kod Stanovca, koji ćemo sada istražiti. To nam omogućava da razjasnimo identitet poginulih više od 75 godina nakon rata i da obavestimo porodice o njihovoj sudbini. Ovo je zaista dobar razvoj za budućnost", rekao je povodom potpisivanja ovog sporazuma generalni sekretar nemačkog "Folksbunda" Dirk Baken.

Kosovo se, između ostalog, obavezuje da će štititi nemačka ratna groblja i garantuje trajno pravo na mirni počinak stradalim nemačkim vojnicima u ratu na njegovoj teritoriji, kao i da će besplatno staviti na raspolaganje zemljište za ta groblja, navedeno je.

Nakon potpisivanja, ovaj sporazum podleže odgovarajućim procedurama ratifikacije.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Položen kamen temeljac za kuću Pirića u Vrbovcu
Zahvaljujući sredstvima Кancelarije za Кosovo i Metohiju, danas je u Vrbovcu položen kamen temeljac za gradnju nove porodične kuće za porodicu Marka i Jelene Pirić koji godinama nakon raseljeništva žive kao podstanari, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 01.10.2022
Šubarić: Procene su da menjamo tri hektara kamenjara za 18 ari puta
"Zbog istinitog i objektivnog informisanja javnosti, ističem da su apsolutno netačna i proizvoljna tumačenja da je Opština Gračanica izvršila zamenu 17 hektara opštinskog zemljišta za 18 ari privatnog zemljišta. Procene stručnih službi su da to neće biti više od jedne šestine pomenute parcele - kamenjara", navela je u saopštenju za medije predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.
  • 29.09.2022
Grnčarska radionica za decu u Gračanici
Dom kulture „Gračanica“ organizuje grnčarsku radionicu „Vredne ruke“ i poziva decu uzrasta od sedam do 12 godina da se prijave za učešće. Broj učesnika je ograničen, navodi se u saopštenju.
  • 29.09.2022
EU nastavlja izgradnju zgrada za raseljene i ugrožene u Gračanici
Izgradnja dve nove stambene zgrade koje finansira EU za 34 porodice koje su više od 20 godina živele u kolektivnom centru Padalište u opštini Gračanica ušla je u drugu fazu, a preseljenje porodica se očekuje u septembru 2023. godine, saopšteno je iz kancelarije Evropske unije na Kosovu.
  • 29.09.2022
GI Srpski opstanak i Zubin Potok: Hitno povlačenje odluke SO Gračanica
GI Srpski opstanak i GI za Zubin Potok zahtevaju hitno povlačenje odluke Skupštine opštine Gračanica o razmeni 17 hektara zemljišta u Gračanici za 18 ari u Čaglavici.
  • 29.09.2022
Kosovo dobilo više od pet miliona od Evropske komisije
Evropska komisija uplatila je Kosovu 5,25 miliona evra kako bi pomogla u ublažavanju uticaja pandemije kovid-19 i brzog rasta cena energije i hrane.
  • 28.09.2022