Vesti
Saopštenja

Specijalno tužilaštvo zabrinuto zbog izjava ministarke pravde

Specijalno tužilaštvo Kosova reagovalo je na izjave ministarke pravde Aljbuljene Hadžiju date u emisiji "Kontekst" na ATV, napominjući da su duboko zabrinuti zbog "kontinuiranog recikliranja predrasuda, nepromišljenih i neproverenih izjava" ministarke protiv njih.

Specijalno tužilaštvo zabrinuto zbog izjava ministarke pravde
Zgrada Specijalnog tužilaštva (Foto STK)

"Beskrupulozne javne izjave ministarke pravde o nečinjenju i nemaru Specijalnog tužilaštva u vezi sa raznim slučajevima u potpunosti su dematovane aktivnostima i zvaničnim izveštajima koji jasno odražavaju i pokazuju suprotno od onoga što ona govori", naveli su saopštenju dostavljenom medijima.

Dodaju da izjave Hadžiju nemaju veze sa realnošću, te da su potpuno pristrasne prema tužilaštvu.

"Reći da Specijalno tužilaštvo kontroliše i nadzire odluke celokupnog tužilačkog sistema jesu besmislica, nečuvene i potpuno izmišljene, što nas je navelo da zaključimo da su ovakve izjave nastale u kontekstu spekulacija, jer služe samo u dnevno političkim agendama", ističu.

Napominju da se njihova ovlašćenja ne sprovde na predrasudama, već predstavljaju zakonitost, legitimitet i profesionalizam.

"Stoga Specijalno tužilaštvo ovom prilikom poziva ministarku Hadžiju da se uzdrži od kontinuiranih ucenjivačkih i pogrdnih izjava na račun Spacijalnog tužilaštva, rada glavnog tužioca i njegovih tužilaca, jer to utiče na njihov rad".

Iz Specijalnog tužilaštva navode da će raditi i delovati snažno štiteći svoj profesionalni rad svim raspoloživim sredstvima, te su uputili javni apel ministarki pravde da izjave koje su u suprotnosti sa zakonima na snazi i kosovskim ustavnom ostavi po strani.

"Naša misija i rad biće van dnevne politike, jer ocena rada tužilaštva i tužilaca ne zavisi od volje pojedinaca, subjekata ili grupa", zaključili su.Ostale vesti

Srpska lista: Kurti koristi institucije za obračun sa Srbima

Nakon javno izrečene pretnje da će srpski narod i članovi Srpske liste “platiti i patiti” na Кosovu se sprovodi najstrašniji pritisak na naš narod i članove Srpske liste od strane režima Aljbina Кurtija, naveli su iz ove partije nakon bacanja tri eksplozivne naprave u dvorišta dvojice Srba, inače njihovih članova. Osvrnuli su se i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svećlje koji tvrdi da je ručna bomba koja je bačena u Bošnjačkoj mahali znak revolta zbog hapšenja trojice Srba, dodajući da je Svećlja bez "ikakvih dokaza" za ovaj događaj okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  • 22.09.2023
Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023