Vesti
Saopštenja

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv B.M.

Specijalno tužilaštvo Kosovo Osnovnog suda u Prištini podiglo je optužnicu protiv B.M. za krivično delo "krijumčarenje migranata".
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv B.M.
Specijalni sud u Prištini (Foto arhiva Kim)

U saopštenju Specijalnog tužilaštvo navodi se da je "okrivljeni B.M. tokom perioda od januara 2013. do 14.07.2014., u regionu Prizrena i na celoj teritoriji Kosova, u saradnji sa okrivljenima B.A., S.R., R.D., H.P. i LG i drugi, pronašli su migrante zainteresovane da ilegalno napuste Kosovo nakon što su im za odlazak u Evropsku uniju pružili potrebna dokumenta, uključujući pasoše i boravišne dozvole. Ilegalno i nakon primanja uplata od migranata koji donose do 5000 evra po osobi, poslali su migrante kroz Srbiju u razne zemlje Evropske unije, uključujući migrante: M.M., R.G., T.K., B.K., B.K., F.B. , F.B., L.G., E.G., N.G., B.K., I.S., M.Z., I.I., D.H., A.K.O., B.K., L.H".

Ovim radnjama okrivljeni B.M. je u saizvršilaštvu počinio krivično delo „krijumčarenje migranata“.

Optuženi B.M. septembra 2020. izručen je iz Švajcarske na Kosovo.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021