Vesti
Saopštenja

"Specijalizovana veća moraju biti nezavisna, važna bezbednost svedoka"

“Specijalizovana veća moraju funkcionisati nezavisno i bez bilo kakvog mešanja, važni su bezbednost svedoka i osnovna prava optuženih lica”, kazala je na prvoj konferenciji za medije predsednica specijalnog suda Ekaterina Trendafilova.
Ekaterina Trendafilova (Foto m.netinfo.bg)

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova Ekaterina Trendafilova na prvoj konferenciji za medije u Hagu navela da je od velikog značaja profesionalno i tačno medijsko izveštavanje kada je u pitanju informisanje od strane ovih veća koja će suditi za ratne zločine počinjene na Kosovu.

“U svim svojim dosadašnjim aktivnostima, rukovodila sam se snažnom motivacijom da se naša ustanova pridržava najviših standarda iz pravne oblasti, da uspostavimo najbolju praksu, donesemo najkvalitetnije sudske odluke i obavljamo svoju delatnost sa najvišim stepenom profesionalizma i integriteta,” izjavila je Trendafilova.

Naglašava da je do sada ostvaren napredak Specijalizovanih veća postignut u roku i bez ikakvih zastoja.

“Nakon intenzivnog i strogog procesa selekcije na osnovu kojeg su imenovane sudije na Listu međunarodnih sudija, usvojeni su ključni dokumenti neophodni za vođenje postupaka pred Specijalizovanim većima: Pravilnik o postupku i dokazima (kojim se reguliše vođenje krivičnog postupka na svim nivoima Specijalizovanih veća), Pravilnik o raspoređivanju sudija (kojim se definišu kriterijumi na osnovu kojih predsednik raspoređuje sudije sa Liste na konkretni predmet) i Kodeks sudijske etike (koji određuje profesionalne standarde za sudije)”, navodi ona.

Trendafilova je istakla da su sudije Specijalizovanih veća, usvojivši Pravilnik o postupku i dokazima za manje od dva meseca od svog imenovanja, demonstrirale profesionalizam, izvanredno znanje i neumornu angažovanost, a sve u cilju toga da se osiguraju "efikasni i pravedni postupci pred Specijalizovanim većima".

"Ispitivanje Pravilnika od strane Specijalizovanog veća Ustavnog suda i njegovi zaključci ni u kom smislu ne umanjuju kvalitet rada koji je obavljen na plenarnoj sednici. Nije neuobičajeno da se zakonodavni dokumenti podvrgavaju striktnom ocenjivanju i na taj način učvršćuju", navodi Trendafilova.

"Nije neuobičajeno da se zakonodavni dokumenti podvrgavaju striktnom ocenjivanju i na taj način učvršćuju", dodaje ona.

Što se tiče daljih koraka, predsednica Trendafilova je najavila da je već pokrenula postupak sazivanja nove plenarne sednice sudija.

Očekuje se da će do kraja maja 2017. biti usvojene neophodne izmene Pravilnika.

Nakon toga, odredbe će ponovo preispitati Specijalizovano veće Ustavnog suda.

Sedam dana posle donošenja odluke o usklađenosti sa Ustavom, Pravilnik o postupku i dokazima stupa na snagu. Od tog trenutka nadalje Specijalizovana veća će moći da primaju podneske i vode krivični postupak.Ostale vesti

Pesničko veče mladih u četvrtak u CEC-u
U okviru projekta „Mladi pesnici Kosova – kulturno nasleđe u stvaranju“, NVO Centar za afirmativne društvene akcije organizuje pesničko veče i promociju istoimene edicije. 
  • 30.01.2023
KP ponovo poziva manjinske zajednice da se prijave na konkurs

Kosovska policija uputila je još jedan pozivi članovima manjinskih zajednica da se prijave na konkurs i postanu deo te službe.

  • 29.01.2023
Dodeljena oprema Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023
Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“

Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka. Svečano otvaranje je u ponedeljak 30. januara 2023. godine od 19 časova u Galeriji Doma kulture.

  • 27.01.2023