Vesti
Saopštenja

SPC: Patrijarh u Pećku Patrijaršiju u skladu sa svojim programom

Srpska pravoslavna crkva je saopštila će poglavar Porfirije „otići u Pećku patrijaršiju, posetiti sveštenstvo i verni narod Eparhije raško-prizrenske u skladu sa svojim programom i nahođenjem, koji nisu vezani ni sa jednim političkim kontekstom ili sa bilo kojom ličnošću iz političkog života“. Ovo saopštenje stiglo je nakon informacija da je iz Vlade Kosova dozvoljeno patrijarhu da dođe na Kosovo.
SPC: Patrijarh u Pećku Patrijaršiju u skladu sa svojim programom
Patrijarh Porfirije u Pećkoj Patrijaršiji nakon ustoličenja (Foto Kim)

Prethodno su mediji na albanskom naveli da se za dolazak patrijarha na Kosovo založio ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić. Da se Rašić najviše zalagao da poglavar SPC dođe na Kosovo u intervjuu za Radio Kim je nedavno potvrdio i zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi.

Patrijarhu Porfiriju ulazak na Kosovo zabranjen je 26. decembra.

Iz SPC navode da će nakon Kosova „po unapred utvrđenom programu patrijarh Porfirije na praznik rođenja Isusa Hrista u ponoć služiti liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru“.

 Ostale vesti

KP ponovo poziva manjinske zajednice da se prijave na konkurs

Kosovska policija uputila je još jedan pozivi članovima manjinskih zajednica da se prijave na konkurs i postanu deo te službe.

  • 29.01.2023
Dodeljena oprema Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023
Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“

Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka. Svečano otvaranje je u ponedeljak 30. januara 2023. godine od 19 časova u Galeriji Doma kulture.

  • 27.01.2023
Osmani odlikovala komandanta Nacionalne garde Ajova
Predsednica Kosovo Vjosa Osmani sastala se sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država, koju je predvodio general-major Benjamin J. Korel, komandant Nacionalne garde Ajove, američki ambasador Đefri Hovenier i drugi visoki zvaničnici odbrane, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 26.01.2023