Vesti
Saopštenja

SPC: Neosnovane i zlonamerne optužbe protiv Save Janjića

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da su "medijske objave o krajnje neosnovanim i zlonamernim optužbama minorne prištinske (ne)vladine organizacije protiv arhimandrita Save Janjića, igumana manastira Visokih Dečana, kao i u celoj javnosti, i u Srpskoj Patrijaršiji su primljene sa indignacijom".
SPC: Neosnovane i zlonamerne optužbe protiv Save Janjića
Otac Sava Janjić (Foto Pravda)

Kako se navodi, jasno je da se "radi o napadu na dečansku svetinju i pokušaju ugrožavanja samog opstanka bratstva Visokih Dečana, pa samim tim i monaštva u ostalim srpskim pravoslavnim svetinjama i preostalog srpskog življa na Kosovu i Metohiji".

"Još jednom ističemo i sa ponosom ponavljamo da je dečanski manastir sa svojim igumanom i bratstvom tokom cele svoje istorije, a posebno tokom ratnih devedesetih godina dvadesetog veka, predstavljao utočište za brojne stradalnike bez obzira na veru i naciju. Kao takvi oni služe sa ponos ne samo svojoj matičnoj Eparhiji raško-prizrenskoj nego čitavoj Srpskoj Crkvi", saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

SDP: Napadi na Savu Janjića pritisak i licemerstvo

Građanska inicijativa Sloboda, demokratija, pravda ocenila je da su nedavni napadi i optužbe na račun igumana manastira Visoki Dečani od strane „KMDLNJ“ "neviđeni pritisak i licemerstvo".

Dodaje se da, "dugotrajna serija napada na Srbe i njihovu imovinu na Kosovu ne jenjava, naprotiv, traje i dalje u smislu ataka na crkvene velikodostojnike i srpsku kulturnu mi versku baštinu".

"Albanci sa tog prostora znaju dobro da se iguman Sava Janjić uvek stavljao u zaštitu kako srpskog tako i albanskog naroda. Zato ovom prilikom oštro osuđujemo tendencioznost pojedinih subjekata i organizacija koje bezskrupulozno izvrću činjenice želeći da diskredituju ugled i ulogu postojanja Srpske pravoslavne crkve na KiM kao i njihovo sveštenstvo", navodi se u saopštenju ove Inicijative dostavljenom medijima.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021