Vesti
Saopštenja

SPC: Kosovo u Unesku opasno po hrišćansko nasleđe

Sinod SPC izrazio je zabrinutost povodom zahteva Kosova za članstvo u Unesku. U pismu Irini Bokovoj predsednik Sinoda, patrijarh Irinej, navodi da bi prijem Kosova u Unesko bio opasan element nestabilnosti koji bi ugrozio hrišćansko nasleđe na Kosovu.
SPC: Kosovo u Unesku opasno po hrišćansko nasleđe
Visoki Dečani (Foto Helikim)

“Eventualno usvajanje tog zahteva imalo bi, uvereni smo, dalekosežne posledice kako za samo hrišćansko kulturno nasleđe, tako i za perspektivu zajedničkog života Srba, Albanaca i drugih na Kosovu i Metohiji u budućnosti”, navodi se u pismu Sinoda Srpske pravoslavne crkve generalnoj direktorki Uneska Irini Bokovoj.

U pismu se podseća da su četiri srpska srednjovekovna spomenika na Kosovu pod zaštitom Uneska spomenici Srpske pravoslane ckrve. Takođe se podseća da su neki od tih spomenika, poput Bogorodice Ljeviške i manastira Visoki Dečani bili na meti napadača.

“Posle završetka građanskog rata na Kosovu i Metohiji u junu 1999. i raspoređivanja međunarodnih NATO-mirovnih snaga, sa civilnom misijom i policijom Ujedinjenih nacija, ukupno sto sedam srpskih pravoslavnih objekata na Kosovu i Metohiji je ili potpuno uništeno ili oštećeno. Uništenje našeg nasleđa dogodilo se, dakle, ne u vreme rata već u vreme mira, i to mira koji je garantovan Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija br. 1244.”

U masovnim neredima kosovskih Albanaca u martu 2004. godine, uništena su još trideset i četiri srpska pravoslavna objekta.

“Jedan od ozbiljno oštećenih objekata bila je i saborna crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, spomenik svetske baštine iz 14. veka, pod zaštitom Uneska. Još jedan objekat koji se takođe nalazi pod zaštitom Uneska, manastir Visoki Dečani iz 14. veka, pretrpeo je četiri oružana napada od završetka rata 1999. godine, tako da ovaj manastir predstavlja i najčešće napadani hrišćanski objekat na Kosovu i Metohiji”, navodi se u pismi upućenom Irini Bokovoj.

Sinod SPC ističe da je razočaravajuće i veoma žalosno što je posle nereda iz 2004. godine vrlo malo počinilaca identifikovano i izvedeno pred lice pravde, a da nijedan kosovski politički ili lokalni lider nikada nije bio pod istragom.

U pismu se podseća i na sistematsko uništavanje najmanje 392 srpska pravoslavna groblja.

Vrh Srpske pravoslavne crkve je ubeđen da bi u sadašnjim okolnostima prijem Kosova u Unesko bio izuzetno opasan element nestabilnosti koji bi ozbiljno ugrozio budućnost Kosova i Metohije, njegovo sveukupno hrišćansko nasleđe, kao i elementarna verska i ljudska prava.Ostale vesti

Bisljimi: Vlada posvećena jačanju saradnje sa MMF-om
"Vlada Kosova ostaje posvećena jačanju saradnje sa MMF-om i drugim međunarodnim institucijama za izgradnju kapaciteta i razvoj zemlje“, naveo je prvi potpredsednik vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi tokom sastanka sa delegacijom MMF-a, koju je predvodio Gabrijel Di Bela.
  • 03.10.2023
Mesec borbe protiv raka dojke: „Rano otkrivanje, spašava živote“
U Prištini je povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke pokrenuta kampanja pod nazivom "Rano otkrivanje, spašava živote". "U prvih devet meseci 2023. godine, 332 pacijenta su obolela od raka dojke", saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.
  • 02.10.2023
Izabrano najlepše dvorište u opštini Gračanica
Dvorište Vanje Perenić iz Dobrotina izabarano je za najlepše u opštini Gračanica, odlučila je komisija Turističke organizacije Gračanica.
  • 02.10.2023
UNS protestuje zbog suspenzije Tvrdišića
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog odluke Upravnog odbora Radio televizije Кosova (RTК) da suspenduje direktora RTК2 Željka Tvrdišića.
  • 01.10.2023
Kancelarija za KiM: Kosovska policija brutalno pretukla trojicu Srba
"Pripadnici specijalnog odreda kosovske policije Aljbina Кurtija danas su brutalno pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok, čime je nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Кosova", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 30.09.2023
Suspendovan direktor RTK2 Željko Tvrdišić
"Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija u kojem je ubijen kosovski policajac, preduzeo nekoliko važnih mera da ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove kuće. Direktor Tvrdišić je suspendovan na, za sada, 30 dana.
  • 30.09.2023