Vesti
Saopštenja

SNV traži od vladike da dozvoli održavanje skupa u gračaničkoj porti

Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije (SNV КiM) juče je uputio molbu vladiki Teodosiju da blagoslovi održavanje Sabora u porti manastira Gračanica i dozvoli da organizatori u tu svrhu postave šatore.
SNV traži od vladike da dozvoli održavanje skupa u gračaničkoj porti
Manastir Gračanica (Foto Igor Vuković)

SNV traži od episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Teodosija blagoslov da u porti manastira Gračanica postavi šatore i opremi ih za održavanje Sabora Srba sa Кosova i Metohije koji organizuje Srpsko nacionalno veće Кosova i Metohije, a kome, prema navodima organizatora, treba da prisustvuje 400 zvanica.

Iz SNV-a podsećaju „da je pre 30 godina“ Miloševićeva vlast „zabranila sve sale na Кosovu i Metohiji da se održi Nacionalno savetovanje koje je organizovao Srpski pokret otpora“.

„Tada je blagopočivši vladika Artemije dao blagoslov da se postave šatori u porti Manastira Gračanica. Savetovanje je održano 20. maja 1995. godine, (pod šatorima kraj manastira), a skup su blagoslovili i na njemu govorili blagopočivši mitropolit Amfilohije i vladika Atanasije, smatrajući da ne učestvuju u radu političkog skupa, već u borbi srpskog naroda za opstanak, gde je Crkva kroz istoriju imala svoju važnu ulogu“, saopšteno je iz SNV-a.

Organizatori predlažu da skup bude održan u oktobru ove godine: 14, 15, 21, 22, 28 ili 29. oktobra ove godine, u vremenu od 11.00 do 16.00 časova.

Iz SNV-a poručuju da očekuju da će vladika pozitivno odgovoriti „imajući u obzir da i Vi, kao naš vladika i kao deo ovog naroda, osećate i živite našu zajedničku tragediju“, pozivaju ga da „blagoslovi ovaj istorijski skup“ i „uzme učešće u njegovom radu“.

Organizacioni odbor Sabora SNV КiM očekuje odgovor „najdalje do 22. septembra“ i saopštava da će u slučaju njegovog izostanka smatrati da je njihov zahtev odbijen.

Iz SNV-a su podestili da je za 26. avgust ove godine skup bio zakazan, ali da nije mogao biti održan zbog, kako navode, navodnih „nesporazuma“ i „zauzetosti“ Doma kulture u Gračanici.

Iz SNV-a su se potom ponovo obratili Domu kulture u Gračanici, ali i domovima kulture u Leposaviću, Zubinom Potoku, Štrpcu, Šilovu, Ranilugu i Tehničkoj školi u Кosovskoj Mitrovici. Do 15. septembra, prema njihovim navodima, samo je Dom kulture iz Zubinog Potoka odgovorio negativno i bez obrazloženja na zahtev.Ostale vesti

Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023
Ristuća: Samo politička rešenja mogu doneti mir i stabilnost
Komandant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća sastao se u Beogradu sa načelnikom generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem sa kojim je razgovarao o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i važnosti međusobne saradnje, saopšteno je medijima iz ove misije. 
  • 20.09.2023