Vesti
Saopštenja

SNV ponovo bez sale za održavanje Sabora

Šest domova kulture na Kosovu i Tehnička škola u Severnoj Mitrovici odbili su da ustupe svoje sale za održavanje Sabora Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije, objavilo je danas ovo veće.
SNV ponovo bez sale za održavanje Sabora
Velika sala Doma kulture Gračanica (Foto Kim)

Kako ističu, SNV je predložio šest termina (23,24,30. septembar ili 1,7. ili 8. oktobar za ordžavanje sabora, ali predstavnici Domova kulture u Gračanici, Zubinom Potoku, Leposaviću, Šilovu, Štrpcu i Ranilugu, kao i Tehničkoj školi u Кososkoj Mitrovici, nisu odgovorili pozitivno.

"Odgovorila je samo uprava Doma kulture u Zubinom Potoku da nisu u mogućnosti da ustupe svoju salu, bez ikakvog obrzloženja!? Dom kulture u Gračanici po drugi put odbio je da ustupi svoju salu. Prvi put, navodno zbog zauzeća, drugi put bez odgovora", navode iz SNV-a.

Organizacioni odbor Sabora SNV je 29. avgusta 2023. godine uputio nove zahteve za izdavanje sale za održavanje Sabora i to nakon što je iz Doma kulture Gračanica stigao negativan odgovor na pređašnji zahtev za ustupanje sale gde bi se, kako je tada navedeno, okupilo oko 400 delegata.

Prethodno je skup koji je bio najavljen za 26. avgust otkazan upravo zbog neustupanja sale.Ostale vesti

Srpska lista: Kurti koristi institucije za obračun sa Srbima

Nakon javno izrečene pretnje da će srpski narod i članovi Srpske liste “platiti i patiti” na Кosovu se sprovodi najstrašniji pritisak na naš narod i članove Srpske liste od strane režima Aljbina Кurtija, naveli su iz ove partije nakon bacanja tri eksplozivne naprave u dvorišta dvojice Srba, inače njihovih članova. Osvrnuli su se i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svećlje koji tvrdi da je ručna bomba koja je bačena u Bošnjačkoj mahali znak revolta zbog hapšenja trojice Srba, dodajući da je Svećlja bez "ikakvih dokaza" za ovaj događaj okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  • 22.09.2023
Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023