Vesti
Saopštenja

SNF: U sporazumu SZS izostavljeno pitanje Kosova

Srpski nacionalni forum uputio je pismo liderima koalicije Saveza za Srbiju povodom “Sporazuma s narodom”, ukazujući da je u tekstu Sporazuma platforme izostavljeno najvažnije pitanje, Kosovo i Metohija.
SNF: U sporazumu SZS izostavljeno pitanje Kosova
Srpski nacionalni forum ( Foto: Kim)

Iz ovog foruma kažu da je jasna i apsolutno razumna ideja autora sporazuma i potreba da ga podrži što širi krug političkih subjekata i građana, ali ukazuju da КiM tu moraju naći posebno mesto.

“Ovo nas naročito čudi, s obzirom da smo svedoci da stotine hiljada ljudi, koji nedeljama šetaju u znak protesta, na visokom mestu prioriteta drže Кosovo. Stiče se utisak da autori nisu uzeli u obzir raspoloženje baš tog velikog dela od 5 miliona građana, nego ideološke stavove nekih od potpisnika”, navode u saopštenju.

Ističu, da su KiM najvažnije nacionalno pitanje i da mnogi zbog toga neće potpisati.

Napominju da se iza imena potpisnika jasno vidi da se radi o kompromisu, jer među njima ima onih koji javno zastupaju stavove da je „Кosovo gotova priča“, da „Zarad budućnosti treba da se odreknemo Кosova“.

“Sa takvima, po našem mišljenju nije trebalo praviti kompromise, već im se zahvaliti na dosadašnjem radu, a u prvi plan staviti nacionalno pitanje prvoga reda”, ističu iz ovog foruma.

Naglašavaju da je ovo jedna od posledjih prilika, ako ne i poslednja, da se Kosovo odbrani, a samim tim i stekne osnovni preduslov da Srbija postane ozbiljna država.

Iz ovog foruma pozivaju sve političke aktere zainteresovane za kreiranje adekvatne politike prema problemu КiM, da se okupe u Gračanici, i pokušaju da politiku bezizlaza zajedno pretvore u političko rešenje.Ostale vesti

Jevtić: Povratak raseljenih na nezadovoljavajućem nivou
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić prisustvovao je sastanku Кomisije za prava i interese zajednica i povratak Skupštine Кosova, kojoj je predstavio izveštaj o radu Ministarstva za zajednice i povratak u 2020. godini. Кomisija broji 18 poslanika iz redova 12 političkih partija koje zastupaju interese nacionalnih zajednica u Skupštini Кosova, navodi se u saopštenju MZZP-a.
  • 28.10.2020
Petković: Beograd će ponovo pokrenuti pitanje ZSO
Beograd će tokom predstojećih tehničkih razgovora u Briselu ponovo pokrenuti pitanje nesprovođenja dogovora o Zajednici srpskih opština, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na sastanku sa ambasadorom Norveške u Srbiji Jernom Eugenom Jelstadom.
  • 28.10.2020
Rakić i Abot o napadima na Srbe i sporazumu iz Vašingtona
Ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi Goran Rakić razgovarao je sa ambasadorom Velike Britanije na Kosovu Nikolasom Abotom o bezbednosnoj situaciji, sporazumu iz Vašingtona i predstojećim izborima u Severnoj Mitrovici i Podujevu, saopšteno je iz  MLS-a.
  • 28.10.2020
Kurti pozitivan na koronavirus
Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti saopštio je putem Fejsbuka da je pozitivan na koronavirus i da će ostati u samoizolaciji.
  • 28.10.2020
Petković sa Gajcbilerom o toku dijaloga BG i PR
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković  razgovarao je sa pomoćnikom državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske Simonom Gajcbilerom o toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 27.10.2020
Kancelarija za KiM: Organizovana kampanja zastrašivanja
„Upad maskiranih provalnika na imanje porodice Veljka Vuksanovića u Plemetini, peti je napad na Srbe i njihovu imovinu u opštini Obilić u protekla tri meseca, i sada je sasvim jasno da ne sme biti više nikakvog oklevanja u stvaranju uslova za normalan i bezbedan život Srba južno od Ibra”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 27.10.2020