Vesti
Saopštenja

SNF: U sporazumu SZS izostavljeno pitanje Kosova

Srpski nacionalni forum uputio je pismo liderima koalicije Saveza za Srbiju povodom “Sporazuma s narodom”, ukazujući da je u tekstu Sporazuma platforme izostavljeno najvažnije pitanje, Kosovo i Metohija.
SNF: U sporazumu SZS izostavljeno pitanje Kosova
Srpski nacionalni forum ( Foto: Kim)

Iz ovog foruma kažu da je jasna i apsolutno razumna ideja autora sporazuma i potreba da ga podrži što širi krug političkih subjekata i građana, ali ukazuju da КiM tu moraju naći posebno mesto.

“Ovo nas naročito čudi, s obzirom da smo svedoci da stotine hiljada ljudi, koji nedeljama šetaju u znak protesta, na visokom mestu prioriteta drže Кosovo. Stiče se utisak da autori nisu uzeli u obzir raspoloženje baš tog velikog dela od 5 miliona građana, nego ideološke stavove nekih od potpisnika”, navode u saopštenju.

Ističu, da su KiM najvažnije nacionalno pitanje i da mnogi zbog toga neće potpisati.

Napominju da se iza imena potpisnika jasno vidi da se radi o kompromisu, jer među njima ima onih koji javno zastupaju stavove da je „Кosovo gotova priča“, da „Zarad budućnosti treba da se odreknemo Кosova“.

“Sa takvima, po našem mišljenju nije trebalo praviti kompromise, već im se zahvaliti na dosadašnjem radu, a u prvi plan staviti nacionalno pitanje prvoga reda”, ističu iz ovog foruma.

Naglašavaju da je ovo jedna od posledjih prilika, ako ne i poslednja, da se Kosovo odbrani, a samim tim i stekne osnovni preduslov da Srbija postane ozbiljna država.

Iz ovog foruma pozivaju sve političke aktere zainteresovane za kreiranje adekvatne politike prema problemu КiM, da se okupe u Gračanici, i pokušaju da politiku bezizlaza zajedno pretvore u političko rešenje.Ostale vesti

SL: Ivanović i Radoičić žrtve kosovske nepravde
Povodom treće godišnjice od ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića Srpska lista je saopštila da "tri godine traje i uporno nastojanje Prištine da ovaj zločin iskoristi za političku, a svojevremeno i fizičku eliminaciju potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića", čija je kako se navodi, "jedina krivica u tome što je bio i ostao prvi u odbrani severa Кosova i Metohije".
  • 16.01.2021
Ansambl
Ansambl "Venac" u saradnji sa agencijom za prevoz "Kimko" iz Gračanice i Skijališta Srbije, organizovao je školu skijanja na Kopaoniku za petnaestoro dece i mladih sa Kosova uzrasta od sedam do 17 godina.
  • 16.01.2021
EU na Kosovu pokrenula tri projekta vredna 11,8 miliona evra
Kancelarija Evropske unije na Kosovu pokrenula je danas tri projekta vredna 11,8 miliona evra, putem kojih će biti pružena socijalna zaštita ugroženim kategorijama stanovništva na Kosovu tokom pandemije korona virusa.
  • 15.01.2021
Gračanica: Epidemiološka situacija povoljnija, oprez neophodan
U poslednjih 48 sati na teritoriji opštine Gračanica testiranjem je potvrđena infekcija kovidom-19 kod još četiri pacijenta. Iz Kriznog štaba poručuju da je situacija povoljnija, ali da je oprez i dalje neophodan.
  • 15.01.2021
OG: Putevi prohodni za saobraćaj

Svi putevi na teritoriji opštine Gračanica su prohodni, saopšteno je iz opštinskog odeljenja Javnih službi. Uporkos tome apeluje se na oprez u vožnji zbog poledice.

  • 15.01.2021
Eparhija raško-prizrenska apeluje za pomoć ugroženima u poplavama
Eparhija raško–prizrenska uputila je apel za pomoć porodicama koje su ugrožene u poplavama, kako bi se sanirala šteta na stambenim objektima, ali i obezbedilo dovoljno ogrevnog materijala i stočne hrane za stoku kako bi mogla da preživi zimu. 
  • 15.01.2021