Vesti
Saopštenja

SNF: Sve veći pritisci na Srbe

Srpski nacionalni forum izrazio je zabrinutost zbog, kako kažu, sve većih pritisaka na Srbe koji žive na Kosovu nakon neuspeha Kosova da postane član Uneska.
SNF: Sve veći pritisci na Srbe
Sa sastanka SNF-a u Gračanici (foto arhiva Kim)

Kako se navodi u saopštenju ove organizacije, nakon neuspelog lobiranja međunarodne zajednice zapadnih zemalja da Kosovo postane član organizacije UN za obrazovanje i kulturu, SNF-u sa mnogih delova Kosova i Metohije stižu obaveštenja da Srbi bivaju izloženi različitim vidovima pritisaka.

“S obzirom da narastajući pritisci neodoljivo podsećaju na iskustva koja Srbi imaju iz različitih prethodnih perioda, a koja su neminovno koincidirala sa različitim političkim odlukama u zemlji i svetu, SNF izražava opravdanu zabrinutost”, navodi se u saopštenju.

Forum ističe da paljenje kuće Jašovića u selu Siga kod Peći, provokacije i napadi na Srbe u različitim delovima Kosova i Metohije, “neminovno podsećaju na neke ranije brutalnosti prema Srbima, a za koje su povodi nalaženi u različitim dnevnopolitičkim događajima”.

“Mnogi putnici, a naročito oni koji prelaze preko administrativnih prelaza na severu, žale se na pojačanu kontrolu policije kakve do pre neki dan nije bilo, i to naročito onu koju sprovode policajci  albanske nacionalnosti”, kažu u SNF-u.

SNF izražava zabrinutost ukoliko se ovakvi pritisci nastave, i apeluje da se “nikakvi dnevnopolitički događaji ne prelivaju u svakodnevnicu građana”.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021