Vesti
Saopštenja

SNF: Šta je sa Srbima južno od Ibra

"Nakon pet godina na mestu predsednika Vlade Republike Srbije gospođa Ana Brnabić je najavila posete samo rubnim delovima pokrajine", navodi se u saopštenju za javnost Srpskog nacionalnog foruma (SNF) i traži odgovor na pitanje šta je sa Srbima južno od Ibra.
SNF: Šta je sa Srbima južno od Ibra
Sednica SNF-a u Gračanici (Foto arhiva Kim)

"Srbi Кosova i Srbi Metohije u svojim sredinama takođe žele da ugoste srpsku premijerku. Međutim, to im čak nije ni ponuđeno. Verovatno nije ni predsednici vlade predloženo, jer smo sigurni da ona to ne bi odbila", navodi se u saopštenju..

Iz SNF-a podsećaju da se Srbi južno od Ibra suočavaju sa izazovima koji su različiti od onih koje imaju Srbi na severu.

"Zašto je premijerka odabrala da poseti samo sever? Imali to veze sa reciprocitetom i sa posetom ministara kosovske vlade jugu Srbije? Donekle smo mogli da razumemo reciprocitete koji su u funkciji navodnog sprovođenja Briselskog sporazuma. Javno pitamo predsednika i premijerku Republike Srbije, otkud sada reciprocitet koji najdirektnije dovodi u vezu severno Кosovo (teritorija R. Srbije) i tzv. Preševsku dolinu (teritorija R. Srbije)", pitaju iz SNF-a.

"Mogli bi smo, do negde, da razumemo eventualnu posetu predstavnika Vlade Republike Alabnije tom delu naše države, kao matične države Albanaca. Uz reciprocitet, da naš predsednik poseti nacionalno ugrožene Srbe u Skadru i okolini. Ali, šta će ministri Vlade Кosova (koju Srbija ne priznaje) u tom delu Republike Srbije!? Nije li to još jedan kamen u temelju nezavisnosti Кosova?", dodaje se.

SNF, kako se dalje navodi, "ne bi voleo da je razlog tome višegodišnja najava predsednika Republike Srbije da teritorije ’ispod Ibra gubimo’, da je on oduvek bio za razgraničenje, i da su ove dve uslovljene posete uvod u psihološku pripremu srpske javnosti za ostvarenje ’večite želje predsednika’ da podeli Кosovo, ali i južnu Srbiju, kako bi razmenio teritorije i razgaraničio se sa Albancima".

"SNF pita, koja je uloga Srpske liste u čitavoj ovoj ujdurmi i da li svojim ponašanjem daje legitimitet takvoj politici predsednika? Nije li to i razlog što se na jugu već sve glasnije govori da je Srpska lista (SNS) lista severa, te su funkcioneri SL pristali i odlučili da premijerka Brnabić podseti samo sever Кosova i Metohije. A šta je sa jugom? Žive li tu Srbi ili su oni otpisani?", stoji u saopšenju.

"Ana Brnabić ima priliku da pokaže da strahovanja SNF nemaju osnova, kao i da Srbi ’južno od Ibra’ nisu otpisani. Stoga je pozivamo da u sklopu svoje posete, poseti i centralno Кosovo, da poseti Pomoravlje, da poseti Šar planinu, da poseti Metohiju", zaključuje se u saopšenju dostavljenom medijima iz SNF-a.Ostale vesti

Klokot: Na pravoslavnom groblju polomljen spomenik

Na srpskom pravoslavnom groblju u Klokotu polomljen je spomenik pokojnom Milanu Nisiću. Oskrnavljeni spomenik su zatekli sinovi, koji su slučaj prijavili policiji, saopšteno je iz Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  • 04.10.2022
Pozorište „Janićije Popović“: Audicija za predstavu „Gospođa ministarka“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“, sekcija glume Doma kulture „Gračanica“, organizuje audiciju za predstavu „Gospođa ministarka“.
  • 04.10.2022
Oproštajni susret Vjose Osmani i Ferenca Kajarija
Predsednica Kosova Vjosa Osmani primila je u oproštajnu posetu komandanta KFOR-a general-majora Ferenca Kajarija.
  • 03.10.2022
Ranjavanje muškarca ispred diskoteke policija označila kao pokušaj ubistva
Ranjavanje Srbina Ljubomira Mirića ispred diskoteke u Gračanici u subotu veče, Kosovska policija je okarakterisala kao pokušaj ubistva.
  • 03.10.2022
Staro Gracko: Raseljenima obezbeđena pijaća voda
U Starom Gracku, u okviru naselja u kojem žive četiri raseljene porodice, sa oko 20 članova domaćinstva, sredstvima Kancelarije za KiM iskopan je bunar sa pijaćom vodom, čime im je rešen višegodišnji problem sa vodosnabdevanjem, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za KiM.
  • 03.10.2022
Putujući bioskop Doma kulture Gračanica
Dom kulture Gračanica ponovo organizuje "Putujući bioskop" u sredinama u kojima živi srpsko stanovništvo na Kosovu.
  • 03.10.2022