Vesti
Saopštenja

SNF: Sprečiti privatizaciju preduzeća “Ratar”

Srpski nacionalni forum poziva Vladu Srbije da hitno preduzme mere kako bi se sprečila likvidacija poljoprivrednog preduzeća “Ratar” iz Lapljeg Sela.
SNF: Sprečiti privatizaciju preduzeća “Ratar”
Pšenica (pomurec.com)

Prema saopštenju ove nevladine organizacije, bivše preduzeće “Ratar” gazdovalo sa oko 1.000 hektara najkvalitetnijeg ravničarskog zemljišta, najvećih proizvodnih sposobnosti. Ovo zemljište nalazi se u atarima Lapljeg Sela, Čaglavice, Preoca, Gračanice, Sušice i Livađa.

“Imajući u vidu dosadašnju praksu u privatizaciji na Kosovu i činjenicu da Srbi nisu ekonomski osposobljeni da u privatizaciji učestvuju, likvidacijom “Ratara” njegovo zemljište će, sasvim je sigurno, kupiti Albanci, a Srbi će ponovo postati čivčije na sopstvenoj zemlji, dalje siromašiti, živeti u nesigurnosti i tražiti sigurnije stanište izvan svog vekovnog zavičaja”, navedeno je u saopštenju.

Donošenjem odluke o likvidaciji „Ratara“ i PIK „Kosovo-Eksporta“, po zakonima Kosova sudovi prestaju da sude po tužbama koje su podneli Srbi.

“Zbog neažurnosti sudova na Kosovu, naročito Specijalne komore Vrhovnog suda Kosova, koja je bila nadležna da rešava sporove između starih vlasnika i društvenih preduzeća koja su pod upravom Kosovske agencije za privatizaciju, namerno nije rešeno na hiljade zahteva i tužbi koje su vlasnici Srbi pokrenuli da bi povratili, samo u centralnom Kosovu, blizu 1.000 hektara svoje zemlje”, navodi se u saopštenju.

Ukoliko se ova odluka ne anulira, sudbina imovine Srba preći će u nadležnost Organa za likvidaciju Kosovske agencije za privatizaciju, koja je, uz Specijalnu komoru Vrhovnog suda, bila najveći kočničar povraćaja zemlje starim vlasnicima vršeći na taj način nacionalnu diskriminaciju, sa tendencijom da se što veći broj tužbi i zahteva odbije ili ne rešava, kako bi se umesto zemlje izvršila novčana naknada po minimalnim, tzv. državnim cenama, a istu, kroz postupak privatizacije, kupili Albanci, navedi se u saopštenju.

Srpski nacionalni forum stoga poziva Vladu Srbije da hitno preduzme odgovarajuće korake kako bi se pravnim, političkim i diplomatskim sredstvima sprečilo otimanje zemlje koja je vekovima pripadala Srbima.

Pored Vlade Srbije, posebnu odgovornost da ovo spreče imaju „Srpska lista“ i njen član Slobodan Petrović, potpredsednik Vlade Kosova i predsednik Samostalne liberalne stranke, koja u Bordu Agencije za privatizaciju ima svog predstavnika.Ostale vesti

Izvršena primopredaja dužnosti direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a na Kosovu
Nemački brigadni general Ralf Peter Hamerstajn preuzeo je dužnost od odlazećeg direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a, sunarodnika i kolege brigadnog generala Joakima Hopea.
  • 28.03.2023
Todosijeviću stigao poziv da se javi na izdržavanje zatvorske kazne

Predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću stigao je poziv da se u ponedeljak 3. aprila javi u pritvorni centar na izdržavanje zatvorske kazne zbog njegove izjave o Račku, a da mu prethodno nije uručena presuda, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 28.03.2023
Tribina o potrebi saradnje Grka i Srba radi očuvanja hrišćanstva

Udruženje Srpsko-grčko društvo i Dom kulture „Gračanica“ organizuju tribinu sa temom "Ujedinjenje radi očuvanja hrišćanstva i pravoslavnog identiteta Grka i Srba u doba globalizacije" u sredu 29. marta 2023. godine od 18 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture „Gračanica“.

  • 28.03.2023
Petković: Porodici iz Lipljana peti put obijena kuća

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je porodici Slavić iz Lipljana obijena kuća peti put, ali da nije pričinjena veća materijalna šteta.

  • 27.03.2023
Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023