Vesti
Saopštenja

SNF poziva vladiku Teodosija da sazove crkveno-narodni sabor

Srpski nacionalni forum (SNF) poziva u otvorenom pismu episkopa raško-prizrenskog Teodosija da sazove crkveno-narodni sabor a povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "mora da prihvati izuzetno teške uslove koje našoj državi nametnula grupa zapadnih zemalja, a koji se tiču statusa Кosova i Metohije".
SNF poziva vladiku Teodosija da sazove crkveno-narodni sabor
SNF (Foto Kim)

Iz SNF-a poručuju vladiki Teodosiju da mu se obraćaju u stanju najdublje zabrinutost, kako zbog budućnosti Crkve, tako i budućnosti Srba na Kosovu i Srbije.

Ističe se da se posle ove izjave predsednika Vučića srpski narod, posebno na Кosovu nalazi se u stanju krajnje zabrinutosti, kakva se ne pamti još od ratne 1999. godine.

"Naše istorijsko iskustvo nas uči da to može značiti samo jedno – nestanak srpskog naroda, srpske države i srpske crkve sa ovih prostora. Vaše preosveštenstvo, s obzirom da su ovime, Srbi sa КiM izgubili poverenje u državne organe Republike Srbije, molimo Vas kao našeg duhovnog pastira da pozovete na sazivanje Crkveno-narodnog sabora u što kraćem roku. Srpski nacionalni forum će, po Vašem blagoslovu pomoći u organizaciji i radu Sabora", poručuju u otvorenom pismu.

U pismu se vladika moli da na sabor pozove sve relevantne učesnike iz svih krajeva Кosova, u oblasti prosvete, zdravstva, politike, crkve, kulture...

"Nadamo se da ćete razumeti našu zabrinutost za budućnost: nas, naše države i crkve, te da ćete uslišiti našu molbu i sazvati Crkveno-narodni sabor što pre", ističe se u pismu uz poruku da okolnosti u kojima se trenutno nalaze Srbi na Kosovu zahtevaju hitnu reakciju.

 Ostale vesti

Petković: Ne odustajemo od zahteva za formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Zajednicu srpskih opština nije moguće formirati na Kosovu kao potvrdu, kako je naveo, "njegovog neizlečivog antisrpskog šovinizma".

  • 01.02.2023
Petković: Kurti započeo nelegalne radove u opštini Leposavić

"Aljbin Кurti danas je sa teškom mehanizacijom i specijalnom policijom započeo nelegalne radove na srpskoj zemlji u opštini Leposavić, konkretno selima Dren i Lešak, koju je bespravno uzurpirao 16. januara nekakvom jednostranom odlukom o eksproprijaciji", naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 01.02.2023
TO Gračanice učestvovaće na četvrtom sajmu zavičaja u Novom Sadu

Turistička organizacija Gračanice imaće priliku da po drugi put na sajmu zavičaja predstavi celokupnu turističku ponudu ove lokalne samouprave. Četvrti Sajam zavičaja biće održan 12. februara u Master hali Novosadskog sajm.

  • 01.02.2023
U Sočanici obležena 106. godišnjica Topličkog ustanka

Polaganjem venaca i služenjem parastosa kod spomen česme, a potom i svečanom akademijom u Sočanici je obeležena 106. godišnjica Topličkog ustanka.

  • 30.01.2023
Pesničko veče mladih u četvrtak u CEC-u
U okviru projekta „Mladi pesnici Kosova – kulturno nasleđe u stvaranju“, NVO Centar za afirmativne društvene akcije organizuje pesničko veče i promociju istoimene edicije. 
  • 30.01.2023
KP ponovo poziva manjinske zajednice da se prijave na konkurs

Kosovska policija uputila je još jedan pozivi članovima manjinskih zajednica da se prijave na konkurs i postanu deo te službe.

  • 29.01.2023