Vesti
Saopštenja

SNF: Hram Hrista Spasa izgrađen na zakonit način

Povodom tužbe Univerziteta u Prištini protiv Srpske pravoslavne crkve za navodnu uzurpaciju više od četri hektara zemljišta za izgradnju hrama Hrista Spasa, Srpski nacionali forum naveo je da je zemljište na kome je sagrađena crkva na legalan i zakonit način prenesno na SPC. SNF ističe da je hram izgrađen na zakonit način i u skladu sa svim potrebnim propisima i dozvolama.
SNF: Hram Hrista Spasa izgrađen na zakonit način
Hram Hrista Spasa u Prištini (Foto arhiva Kim)

Srpski nacionalni forum osudio je, kako se navodi, "čin političkog i društvenog nasilja koji je uperen protiv Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda".

"O pokušaju uništenja srpske verske i kulturne baštine obavestićemo sve relevantne faktore u svetu i međunarodnu zajednicu. Ovim saopštenjem takođe pozivamo kosovske institucije i političku elitu Albanaca da prekinu sa nastavkom etničkog čišćenja Srba, prekrajanjem istorije,  kao i sa stvaranjem nepotrebnih tenzija u ionako krhkim međuetničkim odnosima, i da se okrenu budćnosti i izgradnji međuetničkog poverenja i poštovanja svih verskih konfesija", ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, "politčke konstrukcije i laži u pokušaju da se hram Hrista Spasa ukloni, a zemlja oduzme Srpskoj pravoslavnoj crkvi su samo nastavak etničkog čišćenja Srba sa prostora Kosova i Metohije i pokušaj uništavanja i preimenovanja srpske verske i kulturne baštine od strane radikalnih Albanaca i vlasti u Prištini".

"Ovaj napad je i napad na sve vernike, bilo koje veroispovesti. Naši narodi nikada nisu rušili i palili svetinje svojih komšija. To su radili samo kriminalci među nama. Neka se pokretači ovakvih inicijativa zamisle nad tom činjenicom", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Podsetimo, u Osnovnom sudu u Prištini juče je odloženo ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađen hram Hrista Spasa.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021